AFERA HYPO

ŠPRLJE 'Hypo grupacija proširila je veliki skup kriminalnih radnji, najviše u Istri i Zagrebu'

 Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

U Ministarstvu pravosuđa je održan sastanak ministra pravosuđa Ante Šprlje i člana Istražnog povjerenstva u austrijskom parlamentu za „Hypo skandal“ dr. Rainera Hablea o jačanju suradnje između Austrije i Hrvatske na razotkrivanju i procesuiranju malverzacija vezanih za slučaj „Hypo banka“, a koje su se pokazale širokih razmjera i u Republici Hrvatskoj, posebno na području Istre i Zagreba, priopćeno je u petak iz Ministarstva pravosuđa RH.

Na sastanku je obostrano izražen stav da se prekogranična suradnja mora pojačati i da nikakva prepreka ne smije biti politički utjecaji ili utjecaji bilo kakve vrste.
Dr. Rainer Hable je istakao zabrinutost da se tokovi novca otkrivaju otežano, te da se osjeća da istraga vezana za „Hypo skandal“ ne daje željene rezultate, prvenstveno u vraćanju nezakonito stečene imovinske koristi.
Ministar Šprlje dao je jamstvo da će Republika Hrvatska biti angažirana sa ciljem otkrivanja svih nezakonitih radnji koje su vezane za „Hypo skandal“, te ujedno izrazio želju da austrijsko pravosuđe, kao i Istražno povjerenstvo austrijskog Parlamenta, o nalazima svojih istraga obavijeste nadležne institucije i u Hrvatskoj, kako bi se olakšalo suzbijanje prekograničnih financijskih kaznenih djela i prevara, ističe se u priopćenju.
Posebno je istaknuta želja za aktivnijim pristupom austrijskog pravosuđa u svim predmetima koji bi bili vezani za Republiku Hrvatsku s obzirom da su istrage pokazale čvrstu povezanost hrvatskih i austrijskih pojedinaca i kriminalnih skupina, navodi se.

Nakon sastanka ministar Šprlje održao je konferenciju za mediju s obzirom na veliki interes za slučaj Hypo afere.

- Bili ste svjedoci da su se pojavile razne informacije o tijeku postupaka vezanih za hrvatske državljane, kao i slučajeve koji su se pojavili u Hrvatskoj, a daju indicije da se radi ovelikom kriminalnom problemu na području Hrvatske. Prije mjesec dana započeo sam kontakte s austrijskim kolegom, šefom povjerenstva austrijskog parlamenta za Hypo skandal. Prema informacijama koje smo dobili i u koje smo se mogli sami uvjeriti očito je da je Hypo grupacija na području Hrvatske tijekom gotovo dva desetljeća proširila veliki skup kriminalnih radnji. Želim pozvati pa čak i prozvati velik broj državnih tijela za pasivnost i da se uključe i daju izvješća o tome što su radila - rekao je Šprlje, prenosi N1.

Najviše suspektnih kriminalnih radnji istaknuo je za istarsko područje i područje grada Zagreba, zbog sumnjivih financijskih poslovanja i poslova s nekretninom. Šprlje je rekao da očekuje da se očituju sva državna koliko su i kako vršila nadzor nad Hypo grupacijom, kao i nad pravnim i fizičkim osobama koje se spominju.

- Bilo koja opcija koja dođe na vlast morat će uložiti napore u jačanje pravosudnih tijela i institucija koje se bave otkrivanjem financijskih prevara. Riječ je o vrlo složenom obliku korupcije koji se proširio diljem Hrvatske. Puke priče o reformama su nemoguće ako se ne podigne ulaganje u ovaj sustav - kazao je Šprlje koji nije govorio o imenima, već je ponovno pozvao da institucije provjere imovinu osoba koje se spominju u slučaju, koja je nesrazmjerna s njihovim primanjima, prenosi N1.

Suspektno poslovanje u Hrvatskoj proteže se u stotinama milijuna kuna, rekao je Šprlje, a uz Istru i Zagreb spomeno je i otok Pag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:53