KONZUM U OGROMNOM MINUSU

Srpska Idea ostala u bilanci, a njezin biznis prešao u Mercator

 
 Andrija Lučić / CROPIX

Kako se i očekivalo, najveći gubitnik Agrokorovih kompanija je Konzum, koji je prošlu godinu završio u minusu od 1,85 milijardi kuna. Tome je prethodila značajna izmjena rezultata u 2015. godini, kada je umjesto s iskazanom dobiti od 235 milijuna kuna, prema revidiranim podacima, Konzum zapravo bio u gubitku od 1,4 milijarde kuna.

Prepravljanje poslovnih prihoda u 2015. godini u najvećoj se mjeri odnosi na odvojeno prikazivanje poslovanja društva Velpro u iznosu od 3,1 milijarde kuna kako bi podaci za prošlu godinu bili usporedivi. Drugo područje pogrešnog knjiženja odnosi se na rabat dobiven od dobavljača, u iznosu od 1,1 milijardu kuna, a koji je knjižen kao trošak umjesto da je za toliko smanjena nabavna vrijednost robe.

Ukupna imovina smanjena je za 2 milijarde kuna, na 8,2 milijarde, uglavnom zbog “prepravljanja troškova koji su iskazani kao ulaganja u ovisna društva, a nisu mogli biti dovedeni u vezu s ulaganjima u ovisna društva”. Istodobno, obveze su u 2015. godini povećane za 4,99 milijardi kuna. Pritom su kratkoročne obveze uglavnom prepravljene kao rezultat priznavanja troškova prethodnih razdoblja koji su umanjivali obveze u prethodnim godinama, u iznosu od 2,1 milijarde kuna, te zbog priznavanja obveza po regresnim mjenicama, u iznosu od 293 milijuna kuna.

Kapital je u 2015. godini smanjen za čak 7,6 milijardi kuna, pa je u 2015. godini bio negativan u iznosu od 5 milijardi kuna, a lani se taj minus popeo na 7,4 milijarde.

Sporne točke

U usporedbi objavljenog i prepravljenog kapitala u 2015. godini, sporno je pet točaka, a glavna se odnosi na knjiženje ulaganja u srbijansko poduzeće Idea, u iznosu od 3,5 milijardi kuna. Pritom se 2,1 milijarda kuna odnosi na “kapitalizirane troškove” ulaganja u tu tvrtku, a 1,2 milijarde kuna na umanjenje vrijednosti ulaganja.

Ta sporna ulaganja u društvo Idea nastala su nakon što je Agrokor preuzeo Mercator, kada je započeo s realizacijom temeljnog cilja operativne integracije maloprodajne mreže. Srbijanska Idea svoje je poslovanje prenijela na društvo Mercator-S bez naknade, čime je nastala osnova za umanjenje ulaganja u društvo Idea u Konzumovim poslovnim knjigama. Drugim riječima, Konzum je u svojoj bilanci knjižio vrijednost Idee iako je njezin biznis (vrijednost zaliha i druge robe u trgovinama) bio prebačen u bilancu Mercatora.

Osim toga, kapital Konzuma smanjen je za 1,7 milijardi kuna zbog reklasifikacije operativnih najmova koji su trebali biti prikazani kao financijski; 355 milijuna kuna kapitaliziranih troškova bilo je uključeno u vrijednost zaliha, a ne zadovoljava kriterije za takvu klasifikaciju; u kategoriji dugoročnih kredita i zajmova, koja se uglavnom odnosi na financijski najam, on je umanjen za iznos od 2,1 milijardu kuna, a obveze po vrijednosnim papirima istodobno su povećane za 1,7 milijardi kuna.

Dio financijskog izvješća posvećen je i malo ležernijim temama, uz primjesu sarkazma. Tako se navodi da je Konzum lani bio sponzor sportskih manifestacija kao što je utrka Wings for Life World Run, koja okuplja sudionike iz cijelog svijeta, “a svrha joj je podizanje razine svijesti i prikupljanje sredstava za istraživanje bolesti leđne moždine”. Sponzorstvom se dočekalo i braću Sinković, osvajače zlatne Olimpijske medalje. U sportu je Konzum bio prisutan i kao pokrovitelj ATP turnira u Umagu, “gdje je već drugu godinu zaredom naslovni sponzor ovog važnog sportskog događaja svih deset dana njegova trajanja”.

Sponzor karnevala

Od kulturnih manifestacija, Konzum je sponzorirao Riječki karneval, “najveći i najpoznatiji događaj na području Kvarnera”, te kazalište Ulysses, s kojim je ostvarena suradnja sponzorstva koja se realizirala isključivo podjelom ulaznica svojim zaposlenicima.

“Tako su zaposlenici, njih čak 50, mogli uživati u velikim kazališnim djelima”, stoji primjedba, pomalo neobična za revizorski izričaj. U adventskom razdoblju, u vrijeme Božića, dodaju, Konzum je s kupcima prikupljao donacije za deset različitih humanitarnih udruga, institucija i savjetovališta. Svaka udruga primila je donaciju od 25.000 kuna “te je na taj način čarolija Božića donijela osmijeh na čak 6000 dječjih lica, odraslih korisnika primatelja donacija”, piše u izvješću, uz znakovit dodatak: “U duhu darivanja i plemenitosti društvo Konzum d.d. završilo je poslovnu godinu”.

Najveći ispravak napravljen u knjiženjima kredita Agrokoru i njegovim kompanijama

Umjesto dobiti od 12 milijuna kuna, Tisak je u 2015. godini imao gubitak od 64 milijuna kuna, koji je u prošloj godini narastao na 388 milijuna kuna. Nakon tolikog gubitka iskazanog u 2016. godini knjigovodstvena vrijednost kapitala i rezervi bila je negativna u iznosu od 202 milijuna kuna. Pritom su kratkoročne obveze veće od kratkoročne imovine za 330,9 milijuna kuna.

“Uzroci ostvarenja ovog negativnog rezultata bili su negativno operativno poslovanje te korekcije vrijednosti imovine grupe”, stoji u izvješću. Kratkoročne obveze lani su prepravljene za 220 milijuna kuna.

Najveći ispravak napravljen je na danim kreditima i potraživanjima od Agrokor grupe, a važno područje ispravaka su i sudski sporovi i Uprava je uskladila iznos rezerviranja za procijenjeni iznos gubitka od 76,2 milijuna kuna.

Također, tvrtka je na pogrešan način evidentirala transakciju eskontiranja primljenih mjenica poslovnih partnera. U trenutku primanja obveza od financijske institucije za eskontiranu mjenicu s pravom regresa, eliminirala je potraživanje za primljenu mjenicu.

Budući da mjenica daje financijskoj instituciji regresno pravo prema Društvu, navedenom transakcijom nije se moglo eliminirati potraživanje za primljenu mjenicu, nego se trebala priznati obveza prema financijskoj instituciji, navodi se u izvješću. Sukladno tome, Uprava je uskladila iznos potraživanja za primljene mjenice i obveze prema financijskim institucijama na kraju 2015. godine na 85,1 milijun kuna.

Naknadni rabati dobiveni od dobavljača, pak, evidentirani su u okviru prihoda za prodanu robu umjesto da su umanjivali nabavnu vrijednost prodane robe. Iznos od 64,4 milijuna kuna je reklasificiran s prihoda od prodaje robe na nabavnu vrijednost prodane robe.

Nadalje, ni vrijednost zaliha nije pravilno evidentirana i iznos od 39,1 milijun kuna je svedena na njezin stvarni trošak, a pogrešno knjiženje navodi se i u području nekretnina. Obveze po izdanim vlastitim mjenicama Tisak je u proteklim godinama iskazivao unutar pozicije obveza prema dobavljačima.

Budući da se odnose na obveze prema financijskim institucijama, u ovim financijskim izvještajima su reklasificirane kao obveze za eskontirane i vlastite izdane mjenice, objašnjava se. Tako je 1. siječnja taj iznos bio 164,8 milijuna kuna, a na kraju godine 115,2 milijuna kuna na kraju te godine, navodi se.

Kao glavni rizik Tiska u nadolazećem razdoblju Uprava navodi stabilizaciju i restrukturiranje operativnog poslovanja u kojem mora vratiti profitabilnost u maloprodajnom lancu, veleprodajnom segmentu te logističkom dijelu poslovanja. “Glavni fokus Uprave je zatvaranje neprofitabilnih prodajnih mjesta tj. optimizacija maloprodajne mreže te optimizacija asortimana”, stoji u izvješću. Pritom kao značajan zaokret u poslovanju Uprava navodi proširenje suradnje s tvrtkama Philip Morris te Japan Tobacco International u kolovozu 2017. godine, čime se na policama maloprodajnih mjesta Tiska proširio asortiman cigareta. (M. Klepo)

Sudski postupci koje su banke pokrenule protiv tvrtki koncerna

3,3 milijuna eura - Sberbank traži pred sudom u Sloveniji zbog Jamničinih jamstava za njezine kredite te ovrhu nad tvrtkom Jamnica mineralna voda

255,3 milijuna kuna - Sberbank traži od Jamnice zbog preuzetih jamstava za kredite te ovrhu nad kompanijom Mg Mivela u Srbiji

15,4 milijuna eura - Banca Intesa traži na sudu u Beogradu od Konzuma, Jamnice, Zvijezde, Agrokor trgovine i PIK Vrbovca te želi zabraniti Konzumu da otuđuje 100 posto udjela u beogradskoj tvrtki Idea radi osiguranja novčane tražbine

79 milijuna kuna - Tisak je stavio u rezervacije zbog očekivanoga gubitka u sudskim sporovima

101 milijun eura - Sberbank traži od Leda i vlasništvo nad tvrtkom Frikom kao osiguranje za dane kredite

73,8 milijuna kuna - žele naplatiti kupci od Konzuma

57 milijuna kuna - traže dobavljači od Konzuma

Sberbank je pokrenuo dva ovršna postupka protiv Konzuma u Srbiji i traži ovrhu nad beogradskom tvrtkom Idea

Potvrdilo se da je zakon opravdan

Prvi nalazi koji su predočeni javnosti potvrđuju opravdanost potrebe donošenja Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja”, zaključili su jučer u Vladi, nakon što su objavljeni rezultati revizije PwC-a u Agrokoru.

U Banskim dvorima smatraju da je najvažnije što su donošenjem tog zakona očuvana radna mjesta i što je spriječeno prelijevanje sistemskih rizika na cijelo hrvatsko gospodarstvo, kao i što je sačuvana stabilnost. Time su, ocjenjuje se u Vladinu priopćenju, stvoreni i preduvjeti za nastavak gospodarskog rasta.

Inače, u Vladi kažu da će se o revidiranom financijskom izvješću očitovati nakon objave konsolidiranih podataka, koji će pokazati kakvo je bilo stanje koncerna Agrokor na kraju prošle godine. (A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:37