STATISTIČARI KAŽU JEDNO, MINISTARSTVO DRUGO

Stanje ipak nije tako dobro: Ovogodišnji turistički lipanj zabilježio je minus

Brojke se značajno razlikuju od podataka Ministarstva turizma koje je objavilo u srpnju

ZAGREB - Ovogodišnji turistički lipanj zabilježio je minus u broju dolazaka i noćenja turista, objavio je Državni zavod za statistiku. Podaci govore da je u lipnju u Hrvatsku došlo 0,2 posto manje turista nego u istom mjesecu prošle godine dok je broj noćenja pao 2,5 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i da je u prvih šest mjeseci ove godine ipak zabilježen rast dolazaka od 4,6 posto te 4-postotno povećanje noćenja gostiju u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

Podaci se malo razlikuju od podataka Ministarstva turizma koje je prošlog mjeseca obavijestilo da njihove brojke pokazuju 5 -postotno povećanje dolazaka i noćenja gostiju.

Razlika je u metodi obrade podataka. Ministarstvo turizma objavljuje podatke turističkih zajednica koji u pravilu nisu istovjetni podacima DZS-a jer ih Zavod objavljuje nešto kasnije nakon pomnije obrade podataka.

Naime, turističke zajednice broje dolazak turista u svaku od turističkih zajednica pa se dobiju veće brojke kada isti turist, primjerice, putuje u nekoliko turističkih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:33