UVJEREN U POBJEDU

STIER 'Vrata Mostu su otvorena, ali nema ucjenjivanja. Plenković će biti mandatar'

 Boris Kovačev/CROPIX

Politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier u Dnevniku N1 televizije govorio je o politici HDZ-a i kazao kako je njihova strategija vrlo jasna

- Mi idemo s jasnim programom i uvjereni smo da ćemo pobijediti i da će Andrej Plenković biti mandatar i da ćemo onda imati priliku formirati i parlamanetarnu većinu i stabilnu Vladu desnoga centra.

- Ono što hrvatski građani moraju odlučiti je žele li još četiri godine Zorana Milanovića ili četiri godine Andreja Plenkovića kao premijera. Imali smo četiri godine Milanovića, koji je koristio ideologiju da bi podubljivao podjele u hrvatskom društvu dok je ekonomija stagnirala. S Andrejom Plenkovićem želimo jednu politiku okupljanja koja će rješavati ekonomske probleme građana - kazao je Stier i poručio kako su njihova vrata otvorena za Most.

- Ali nema prostora za ucjenjivanja. Imat ćemo takav rezultat da će biti jasno da je Plenković mandatar - napomenuo je Stier.

- Ovo što je novo, a to je da HDZ ima novog predsjednika, Andreja Plenkovića. Svi ostali lideri koji izlaze 11. rujna su isti koji su izlazili i prošle godine. Osim Plenkovića koji je upravo unio vedrinu, novu snagu, ne samo u HDZ nego i hrvatskoj politici. Ne pristajemo na "mi ili oni", na podjele, nego želimo politiku okupljanja. HDZ ostaje državotvrona stranka, demokršćanska, ali ne želimo poticati podjele, nego najprije rješavanje konkretnih problema. Rumunjska i Bugarska su jedine ispod nas po standardu građana. Moramo to promijeniti.

Stier je kazao i kako su produžili mandat v.d.-a ravnatelja HRT-a jer 'je bilo nužno donijeti odluku koja će omogućiti HRT-u da funkcionira normalno i omogućiti novom sazivu Sabora da po zakonu izabere novog ravnatelja'.

- Novi saziv je taj koji mora odlučiti. Nema riječi da se pokušava politički kontrolirati javnim servisom - kazao je, pa komentirao i kurikularnu reformu.

- Kurikularna reforma nije zaustavljena, ona se nastavlja. I današnji sastanak kod Plenkovića pokazuje tu širinu, ne smije sve ovisiti o samo jednoj osobi. Nama trebaju jake institucije, a ne da personaliziramo situaciju. Bez ideoloških isključivosti, a ljevica je tu bila previše isključiva. Mi smatramo da trebamo biti pluralni i zato je na sastanku bio i ministar iz lijeve vlade - kazao je.

Stier je na kraju kazao kako HDZ najoštrije osuđuje politiku Milorada Dodika, ali su i protiv centralizma i unitarizma u BiH.

- Rješenja treba pronaći na principima federalizma. Imate na primjer izvješće International Crisis grupe, to je američki "think tank" blizak State Departmentu, koji je govorio da se BiH treba uređivati tako da bi bila tri entiteta. Nitko nije optužio Obamu da želi razbiti BiH. Ja sam protiv toga da se sotonizira Hrvate kad spomenu tu ideju. Ne možemo mi iz Zagreba nametati rješenja, ali ne može se ni sotonirati nekoga kad se spomene ta ideja. Ako se oko trećeg entiteta dogovore Hrvati iz BiH i to omogući put prema Europi, onda je to sasvim sigurno nešto što nitko izvana ne mora osporavati. Princip federalizma upravo to omogućava - zaključio je za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:20