METEOROLOGIJA

STIGLA DUGOROČNA PROGNOZA Za sutra najavljeno osvježenje, a evo kako će biti do kraja ljeta

 Hanza Media

U nedjelju će u Hrvatskoj, prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda biti sunčano, vruće i sparno. Uz umjeren razvoj oblaka navečer su ponegdje u najzapadnijim predjelima mogući rijetki pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar slab do umjeren jugoistočni, a na Jadranu jugozapadni i zapadni, u Dalmaciji i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35 °C.

U ponedjeljak nestabilno i osjetno svježije, osobito u unutrašnjosti. Povremeno će biti kiše, mjestimice i grmljavinskog nevremena, uglavnom na kopnu i lokalno na sjevernom Jadranu. Samo će se u Dalmaciji zadržati vruće i djelomice sunčano.

Zapuhat će sjeverni i sjeveroistočni, u Slavoniji sjeverozapadni vjetar, a na Jadranu umjerena, na sjevernom dijelu jaka bura i sjeverozapadnjak, na krajnjem jugu slabo jugo.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 22, na Jadranu od 22 do 25, a najviša dnevna uglavnom između 22 i 27, na Jadranu 27 i 32 °C.

Od utorka sunčanije i ponovno toplije. Na Jadranu će zapuhati umjerena bura i sjeverozapadnjak.

Meteorolog RTL Televizije Nikola Vikić Topić u subotnjem izdanju emisije RTL Danas otkrio je i dugoročnu prognozu za kolovoz. Kaže da će biti topliji od prosjeka, za što je vjerojatnost veća od 70 posto.

- Utješno je jedino da će toplinski valovi biti kraći i blaži nego prošlog ljeta, dakle ne bi trebalo biti jakih vrućina koje traju po 15-20 dana u komadu, rekao je Vikić Topić.

U pogledu oborina, kolovoz će biti uglavnom prosječan ili malo ispod prosjeka. Konkretno, za Jadran to znači vrlo malo kiše, a za unutrašnjost povremene ljetne pljuskove.

Slobodna Dalmacija piše da u DHMZ-u najavljuju da će srednja mjesečna temperatura u kolovozu biti oko prosjeka ili malo viša od prosjeka. Pritom se više temperature od dosadašnjih očekuju u drugom, te pogotovo u trećem tjednu kolovoza, što znači da bi se temperature mogle popeti i do vrućih 40 stupnjeva u .

Količina kiše u kolovozu bit će oko višegodišnjeg prosjeka, kažu prognostičari, tako su prvih dana kolovoza mjestimice i u Dalmaciji mogući pljuskovi s grmljavinom, pa lokalno može pasti malo više kiše od tjednog srednjeg prosjeka.

Što se ostatka mjeseca tiče, čini se da će kiše biti uobičajeno, što znači da će zemlja itekako vapiti za kojom kapi kiše poput posljednjih godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:52