NAČELNIK PRIMOŠTENA NA N1

STIPE PETRINA O PERNAROVOM BJEŽANJU IZ TV STUDIJA 'To mi je dno dna. Nemojte dolaziti ako se bojite javne polemike pred gledateljima'

 Nikolina Vuković Stipaničev / HANZA MEDIA

U emisiji Pressing televizije N1 u ponedjeljak je gostovao načelnik Primoštena i bivši saborski zastupnik Stipe Petrina. Voditelj Petar Štefanić na početku ga je pitao je li ikada izašao iz studija za vrijeme gostovanja u nekoj televizijskoj emisiji, aludirajući na najmanje dva izlijetanja iz studija čelnika Živog zida Ivana Pernara.

- Budite sigurni da ja to neću. Ja volim dobro nadmudrivanje i baš nikada se ne povlačim. Ja sam vaš gost i očekujem da se ponašate korektno i osobno ne smatram da bi bilo koja provokacija, bez obzira koliko niska bila, mene natjerala da odem iz studija. To mi je dno dna. Nemojte dolaziti ako se bojite javne polemike pred gledateljima, rekao je Petrina.

Za politiku općenito smatra da je septička jama.

- Možda ima nekoliko moralnih pojedinaca, a sve je ostalo dno dna. To se ne mijenja i traje 25 godina. S tim što je prvih 25 godina bilo i plemenitih inicijativa, ali tijekom vremena su takvi udaljavani. Ja se ne predajem. Ja volim govoriti činjenicama. Imate sustav koji egzistira 25 godina. Oni koji su nas vodili naslijedili su ovaj sustav jedan kroz jedan i prema procjeni CIA-e Hrvatska je 1990. vrijedila 750 mlrd. dolara. Sve je bilo u rukama Hrvata ili države i bili smo djevičansko područje za hipotekarne kredite. 25 godina kasnije imate to da je dug 85 posto BDP-a. Ogroman dio građana je ugušen omčom financijalnih kredita s deviznim klauzulom, kazao je Petrina.

- S druge strane imate Općinu Primošten koja je bila u goroj situaciji. Imali smo 250 posto BDP-a zaduženosti. Danas je Općina Primošten tehnološki najopremljenija, a sustav fantastično funkcionira. Model Primoštena je priznat u EU, dodao je.

Kaže da nije gotovo s njegovom prisutnošću u nacionalnoj politici, a na pitanje o sličnosti njega i novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa kaže da ima netipičnih političara koji su uspjeli u nacionalnoj politici.

- Šta je Petrov u mandatu gradonačelnika Metkovića napravio? Baš ništa. Ali prije njegove pojave na nacionalnoj pozornici sam rekao da će se to desiti. Lakše je zamagliti nesposobnost na nacionalnoj razini nego lokalnoj. Morate imati nekoga tko će vas gurati na nacionalnoj razini. Mene su gurali prema dolje. Imam preko 630 kaznenih prijava. Imao sam dvije pravomoćne presude, a obje su pale u Strasbourgu. Moj radni tjedan je izgledao kao: krim-policija, DORH, sud... Ja sam jedina osoba koja je USKOK izbacila iz ureda. Ili ste čisti k'o dijete ili vas netko moćan pokriva. Da nisam čist, sigurno bi bilo barem pravomoćnih optužnica, pojasnio je.

Progovorio je i Mostu, s kojim je na pretprošlim izborima ušao u Sabor da bi ubrzo zatim svatko otišao svojim putem.

- Uzaludno su diskreditirali jednu fantastičnu ideju. Ne možete opet doći ako ste nešto ovjerili kod javnog bilježnika. Jel se može kandidirati netko tko je atestirani lažov? Ja ne želim licemjerje, rekao je.

Na pitanje što je Most najviše tvrdio, a nije uspio, odgovorio je kako u to ubraja izjave da neće ići ni s jednom ni drugom stranom.

- Druga stvar što su kazali da nikad neće dignut ruku za Karamarka, a digli su, smanjit ćemo plaće za zastupnike, a niste..., kaže Petrina i dodaje da će se tek vidjeti ostavlja li išta dobrog Most iza sebe.

- Mene je u Most doveo Ivan Kovačić, mi smo i danas dobri. Ali kad sam ja vidio da to nije to mi smo se razišli prije konstituiranja Sabora, kaže Petrina koji Kovačiću kao ministru uprave želi dati 100 dana.

Na pitanje je li Živi zid treći put u Hrvatskoj, Petrina odmahuje rukom.

- Ma dajte molim vas, nismo ovdje da pričamo viceve.

Za Most kaže da prima instrukcije iz Crkve.

- To je činjenica. Jasno je da hrvatsku politiku, i to govorim argumentirano... Pojedini župnici i biskupi daju naputke i direktive predstavnicima županijskih ogranaka HDZ-a. Most je isto projekt. Neka jako moćna snaga je natjerala Most da prihvati premijera za 2 sata, rekao je.

Za premijera Andreja Plenkovića kaže da je 'poslušni birokrat iz Bruxellesa', a poreznu reformu njegova ministra financija Zdravka Marića drži katastrofalnom.

- Što je došlo s reformom, a da olakšava život? Ništa. A što je došlo da otežava život? Puno toga. Povećali su ugostiteljima PDV, pojašnjava Petrina u Pressingu televizije N1 i dodaje da će sve poskupjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:35