FORSIRAJU DUŽNIKE

ŠTITE OKOLIŠ, ENERGETSKU UČINKOVITNOST I - NEPLATIŠE! Fond za zaštitu okoliša želi posao obrade otpadnih guma dati tvrtki koja im duguje milijune...

u krugu: Ljubomir Majdandžić
 Romeo Ibrišević / CROPIX, Nikola Vilić / CROPIX

Posao za obradu otpadnih guma, koji bi mogao doseći vrijednost od oko 25 milijuna kuna kroz pet godina, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost želi dodijeliti tvrtki Maun, koja ima dug veći od pet milijuna kuna prema samom Fondu te porezni dug od oko dva milijuna kuna, iako su stručne službe, neslužbeno doznajemo u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, dale negativno mišljenje na potpisivanje tog ugovora.

Na javni poziv prije godinu dana javilo se, neslužbeno doznajemo, više tvrtki, ali Ministarstvo je u travnju 2016. godine ovlastilo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da samo s društvom Maun d.o.o. sklopi ugovor za obavljanje usluge obrade otpadnih guma, dok drugi zahtjevi navodno nisu bili riješeni.

No tvrtka Maun u međuvremenu je ugašena, nakon što im je Financijska agencija obustavila postupak predstečajne nagodbe u kojoj su utvrđene ukupne tražbine od oko 53 milijuna kuna, među kojima je i potraživanje samog Fonda za zaštitu okoliša u visini od 5,2 milijuna kuna te porezni dug veći od dva milijuna kuna.

Rješenjem Financijske agencije u lipnju 2016. godine obustavljen je postupak predstečajne nagodbe te je Fina podnijela Trgovačkom sudu prijedlog za pokretanje stečajnog postupka.

Propali, ali...

Stečajni postupak nad društvom Maun nije otvoren, nego je društvo Maun u listopadu 2016. pripojeno društvu Termin Technik Montage d.o.o., a društvo Maun izbrisano je iz registra, dok je njegov pravni sljednik društvo Technik Montage promijenilo ime tvrtke u Empijal d.o.o. za usluge. V.d. direktora Fonda Ljubomir Majdandžić jučer nam je potvrdio da je Fond s tvrtkom Maun, odnosno s njezinim pravnim sljednikom Empijalom, spreman sklopiti ugovor jer već imaju 'izgrađen pogon u Lici koji već tri godine stoji prazan'.

- Pogon je opremljen s potrebnim strojevima te je kako sam upoznat spreman početi s radom i zaposliti 100 ljudim, a Fondu bi vratili dug od sedam milijuna kuna, kad se dodaju kamate na osnovni dug od pet milijuna kuna. Međutim, to je pravna zavrzlama koju pokušavamo sad riješiti - kaže v.d. direktora Fonda Majdandžić. Direktor nekadašnje tvrtke Maun Ivan Ivačić, koji je u međuvremenu postao direktor u tvrtki Empijal d.o.o., rekao nam je da njegov pogon stoji već tri godine.

- Opstruiraju me godinama, a postrojenje koje bi moglo na prvu zaposliti 50 ljudi u Lici samo stoji i dugovi se gomilaju - napominje Ivančić.

Objašnjava da je dug prema Fondu nastao na poslu s ambalažnim otpadom.

- Taj dug nastao je krivnjom Fonda jer se nije isporučivala plastična ambalaža, nego zagađena. Zato smo morali pronaći novo tehnološko rješenje kako bismo zbrinuli taj otpad i ujedno otvorili mogućnost prerade drugih polimernih proizvoda, kao i trošenog ulja gudrona. Vrijednost tog pogona procjenjuje se na više od 10 milijuna eura i sigurno će pridonijeti razvoju Ličko-senjske županije u smislu otvaranja radnih mjesta - kaže Ivančić te dodaje da su mu se zbog problema s Fondom s vremenom nagomilali ostali dugovi, a na pitanje o poreznom dugu te o tome koliko trenutačno duguje državi odgovara kako je 'dio tog duga podmirio'.

U blokadi

Račun nove tvrtke Empijal d.o.o. u blokadi je od kolovoza 2016. godine. Tvrtka koja se također javila na javni poziv Fonda je Gumiimpex GRP d.d., koji posljednjih desetak godina taj posao radi za Fond, te su oni podnijeli tužbu Upravom sudu tražeći poništenje ovlaštenja izdanog tvrtki Maun d.o.o.

Naime, Ministarstvo je, kažu, dodijelilo samo jedno ovlaštenje, i to društvu Maun d.o.o., a nije odlučilo o zahtjevu Gumiimpex GRP d.d.. Tvrtka Gumiimpex GRP d.d. tužila ih je smatrajući da 'javni poziv nije bio u skladu sa zakonom te iz pobijanog ovlaštenja društvu Maun d.o.o. nije jasno je li to društvo dobilo ovlaštenje za oporabu ukupne količine svih otpadnih guma na području Hrvatske ili samo dio količine'.

Međutim, društvu Gumiimpex GRP d.d. u lipnju 2016. 'naknadno je izdano ovlaštenje za obradu otpadnih guma na temelju javnog poziva, na vrijeme od pet godina'. Tužba protiv ovlaštenja društvu Maun potom je odbačena s obrazloženjem da Gumiimpex GRP d.d. nema više pravni interes za vođenjem upravnog spora. Žalba Gumiimpexu GRP d.d. također je odbijena s istim obrazloženjem.

U Ministarstvu neslužbeno doznajemo da stručne službe smatraju da u vrijeme izdavanja ovlaštenja provedbeni propisi nisu bili doneseni. U odnosu na ovlaštenje društvu Maun, kojem je u studenome 2016. godine izdana potvrda pravomoćnosti, ističu da je Trgovački sud brisao imenovano društvo, a da zakon 'propisuje da osoba koja je ishodila ovlaštenje ne može prenijeti prava i obveze iz ovlaštenja na drugu osobu te je potrebno preispitati izdano ovlaštenje'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:50