RIJEČ SINOPTIČARA

STIŽE OSJETNO ZAHLADNJENJE, SNIJEGA ĆE BITI I U NIZINAMA! Meteorolozi najavljuju prodor hladne fronte, bijelih bi pahulja moglo biti čak i na otocima

Ilustracija
 CROPIX

Kišno razdoblje diljem Hrvatske nastavit će se, prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, i sljedećih nekoliko dana, a početkom sljedećeg tjedna veći dio države očekuje osjetno zahladnjenje s kojim će kiša prvo u višim, a zatim i u mnogim nižim predjelima prijeći u snijeg.

U petak se unutrašnjosti očekuje pretežno oblačno, u prvom dijelu dana i maglovito, a ponegdje je moguće malo kiše, osobito u Lici, Gorskom kotaru i Istri. Na Jadranu promjenljivo sa sunčanim razdobljima, no mjestimice i s kišom.

Vjetar na kopnu većinom slab. Na Jadranu će puhati slabo i umjereno jugo, na sjevernom dijelu ponegdje istočnjak i bura. Najniža jutarnja temperatura od 3 do 8, na Jadranu od 7 do 12, a najviša dnevna između 8 i 13 na kopnu te od 13 do 18 °C na obali i otocima.

Za vikend promjenljivo i ne posve stabilno. Na kopnu uglavnom bez oborine, a ujutro mjestimice maglovito. Na Jadranu će mjestimice biti kiše, češće u nedjelju kad će i zapuhati jako jugo. Temperatura malo iznad prosjeka, a zatim u ponedjeljak slijedi prodor hladnog zraka i, prema 7-dnevnoj DHMZ-ovoj prognozi, snijega bi moglo biti u nizu većih gradova, uključujući Zagreb, Karlovac, Rijeku, Požegu, Krapinu...

Bijele su pahulje moguće u Lici, Gorskom kotaru, zapadnoj Slavoniji, sjeverozapadnom dijelu unutrašnjosti, dijelovima sjevernog Jadrana, unutrašnjosti Istre i dalmatinskom zaleđu.

Ipak, zasad je nemoguće procijeniti hoće li se temperatura zraka i tla u svim nabrojanim krajevima dovoljno spustiti da bi se i u nizinama stvorio snježni pokrivač. No, s obzirom da će na dijelovima Jadrana zapuhati olujna bura, iz 7-dnevne prognoze vidljivo je da je snijeg moguć čak i na otoku Pagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:48