LOKALNI MOSTOVI

ŠTO MOST ČEKA U BUDUĆNOSTI? Nakon lokalnih izbora stranka ulazi u potpuno novu fazu svog političkog djelovanja...

Nakon raskida koalicije s HDZ-om na nacionalnoj razini, Most se nakon lokalnih izbora našao u najrazličitijim političkim kombinacijama. U Rijeci su se prilikom konstituiranja gradskog vijeća našli na istoj strani s HDZ-om, u Splitu još nije do kraja isključeno da će prihvatiti poziv na suradnju HDZ-ova gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, u Osijeku će Most podržati Ivicu Vrkića - neovisnog gradonačelnika iza čije je kandidature stajao HNS - nakon HDZ-a njihov najljući politički protivnik, a u Sisku su podržali SDP-ovu gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček.

Ukazuju li ovakvi aranžmani, iz kojih bi se moglo zaključiti da Most može sa svakim, kako je nakon silaska s vlasti u trećoj političkoj snazi u državi došlo do rasula i da se više ne zna tko pije, a tko plaća? Ili je posrijedi promišljena politika koja se, baš kako je to Most tvrdio od svojih početaka, bitno razlikuje od načina na koji funkcioniraju etablirane političke stranke?

- Naša je odluka ni s jednima ni drugima. Želimo biti konstruktivna oporba i svoju nezavisnu poziciju, odmak od HDZ-a i SDP-a, želimo i dalje zadržati. Tim prije što će uskoro novi parlamentarni izbori, i Most se priprema za njih - kaže Ines Strenja Linić, jedna od istaknutih i utjecajnijih članica Mosta.

Ne žele nove izbore

- Tamo gdje nismo osvojili vlast, bit ćemo konstruktivna oporba. To je naš moto. Naša ruka u zraku je samo radi formiranja vlasti kako se ne bi išlo ponovno na izbore. Pritom želimo utjecati i na novi način ponašanja u lokalnim skupštinama te na ostvarivanje projekata važnih za lokalne sredine - pojasnila je dalje Strenja Linić, naglašavajući kako je politika Mosta pomoći nakon lokalnih izbora da se formiraju vlasti, da se ne provociraju novi izbori, jer oni građanima nisu u interesu.

- Mi ni s kime ne ulazimo u koalicije. Most nije ni za desne, ni za lijeve. Ostajemo i dalje na tome principu - izričita je Strenja Linić. Demantira i tvrdnju da je Most u Rijeci podržao HDZ. Kaže da je Most u dogovoru s Akcijom mladih čiji je Tihomir Čordašev izabran za predsjednika skupštine sa 21 glasom i to - pet vijećnika koalicije Akcije mladih, Živog zida i Snage, sedam HDZ-ovih, tri s nezavisne liste Hrvoja Burića, te s po dva glasa vijećnika Liste za Rijeku, Mosta i HNS-a.

Lokalno, nacionalno

- Bit ćemo konstruktivna oporba, ali ni s kim nismo u koaliciji - kaže naša sugovornica i nastavlja da SDP ni u Primorsko-goranskoj županiji nije dobio većinu, a da Most neće podržati HDZ ni SDP, nego žele da netko drugi preuzme županiju.

- Bitno je da se dogovorimo i da županija funkcionira. Komadina više neće moći voditi županiju kako želi i trošiti novac a da nikog ništa ne pita. Nitko nema apsolutnu vlast i to je dobro - naglasila je Strenja Linić.

- Kada su lokalni izbori u pitanju, lokalnim organizacijama se ostavlja da same odluče s kime će surađivati. Oni to najbolje znaju. Lokalne politika se razlikuje od nacionalne i oko toga se u Mostu ne postavljaju pitanja - kaže drugi istaknuti član Mosta, Osječanin Miroslav Šimić, koji bi mogao podržati gradonačelnika Ivicu Vrkića. Gradsko vijeće Osijeka trebalo bi se konstituirati 26. lipnja, no gradonačelniku treba šira podrška od one koju su stranke koje su stajale iza njega (HNS, SDP) dobile na izborima da bi mogao mirno vladati. Politički pregovori i dogovori su u tijeku, a Vrkić računa da će mu podršku u Vijeću dati Most HDSSB i lista Danijele Lovoković.

Na pitanje hoće li lokalni savezi utjecati na stranku na nacionalnoj razini, Šimić, kao i njegova kolegica iz Rijeke, odgovara negativno, naglašavajući kako su u različitim sredinama bitno različite situacije.

- Uostalom, to rade sve političke stranke u Hrvatskoj. Nema stranke koje nisu međusobno koalirale u nekoj sredini. Lokalne teme su drugačije i drugačiji je sustav odlučivanja - kazao je Šimić.

Naši sugovornici iz Mosta kažu da se u njihovoj stranci nisu donosile nikakve posebne odluke oko politike i koaliranja nakon lokalnih izbora. Za njih su savezi kod formiranja lokalnih vlasti stvari koje dolaze prirodno, a stranačku središnjicu lokalne organizacije samo obavještavaju o dogovorima koje su postigle.

Činjenicu da su se na nacionalnoj razini razišli s HDZ-om te prvi put od kada su ušli u Sabor završili u oporbi, mostovci planiraju iskoristiti za jačanje i izgradnju svoje stranke.

- Vrijeme u oporbi koje je pred nama iskoristit ćemo da se ojačamo na terenu, da poradimo na infrastrukturi. Često se ne razumije da Most i dalje funkcionira kao politička platforma. U mojoj županiji imamo Most i više neovisnih lista koje nas podupiru na terenu. Ostajemo na platformi koju smo imali. Nećemo graditi ogranke, nego raditi s listama koje nas podupiru - kaže Šimić.

Sugovornik iz Mosta koji nije želio da ga citiramo kaže kako za njihovu stranku nije loše što je završila u oporbi jer im to daje prostora i vremena da se bolje organiziraju i pripreme svoje politike. Smatra da rezultati na lokalnim izborima koji su, ako se sagledaju u cjelini, lošiji nego na prethodna dva parlamentarna izbora, nisu za njih ništa dramatično. Tvrdi kako su u Mostu već napravili analizu izbornih rezultata i zaključili da su dobro prošli. Kažu da su im nešto slabiji rezultati, ali očekivano, u Zagrebu i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Pouke iz Vlade

- Koliko je stranku uzdrmalo što je Most izgubio Metković? - zanimalo nas je.

- Činjenica je da je Most od tamo krenuo, ali je postao nacionalna platforma. Nije mi drago što se to dogodilo, ali s druge strane to može biti i dobro jer pokazuje da Most nije samo Metković, da je to nacionalna platforma, da smo prisutni svugdje u Hrvatskoj, a ne samo u Metkoviću - kaže naš sugovornik.

Premda je Most u mnogim sredinama ušao u strukture lokalne vlasti, a kao što to pokazuju spomenuti primjeri, pozicija im je 'Mi ni sa kime' takva da se bez njihove podrške ne mogu formirati lokalna vijeća, ipak neće moći sami vladati. Tvrde da neće biti u koalicijama te da će biti konstruktivna oporba. Što to znači, ostaje za vidjeti. Sve ovisi o tome kakve su pouke izvukli iz iskustva na nacionalnoj razini. Nije nemoguće da se iz oporbene pozicije još jače profiliraju, ali ne treba isključiti ni mogućnost da se na lokalnim razinama vlasti mostovci opet pojave kao politička snaga koja će u prvom planu imati svoj ucjenjivački potencijal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:11