VATRA ZAPRIJETILA BRELIMA

STRAŠNI PRIZORI S POŽARIŠTA KOD OMIŠA Vatrogasci pobijedili buktinju i jaku buru, požar pod nadzorom, evakuirani građani se vraćaju kući

 
 Ivo Ravlic / CROPIX

>>> NOVO 7:25 Požar koji je u ponedjeljak navečer oko 20,30 sati izbio na predjelu Vrulja zapadno od Brela na Makarskom primorju je pod nadzorom gasitelja, kazao je jutros županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Vatra koja je planula iza brda na širem području Dubaca odnosno u Vruljama nedaleko od Brela, potpomognuta burom, brzo se proširila do jadranske ceste i prebacila prema moru te zahvatila nisko raslinje i nešto borove šume.

Odmah po dojavi na gašenje požara upućeni su vatrogasci svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja, a nedugo zatim su im pomoć pružili i vatrogasci s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Unatoč vjetru i teškom terenu gasitelji su noćas uspjeli obuzdali požar prema Brelima i mjestu Pisak prema Omišu pa kuće kao i gospodarski objekti u tim mjestima nisu bili vatrom ugroženi. Ipak manji dio žitelja Piska je bio preventivno evakuiran u Omiš i jutros će se svi vratiti u Pisak, kazao je Glavina.

U požaru kod Brela koji je od ranog jutra pod nadzorom gasitelja, izuzev dvije manje vatre visoko u planinskim liticama iznad Vrulje, izgorjelo je nešto borove šume i niskog raslinje na površini od oko 30 hektara, a požar je gasilo gotovo 200 vatrogasaca s 37 vatrogasnih vozila.

Gasitelji jutros saniraju rubne dijelove požarišta i gase sporadične vatre koju izbiju iz izgorjelih stabala na opožarenoj površini, a dio vatrogasaca bit će tijekom jutra vraćen u svoja mjesta, dok će gasitelji iz dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja i dalje ostati na požarištu, dodao je Glavina.

Državna cesta D8 koja je od sinoć bila zatvorena za promet zbog požara i većeg broja vatrogasnih vozila pa se promet odvijao zaobilaznim cestama iza Biokova i Mosora, od jutros u 5,30 sati je otvorena za sav promet.

-----------------------------

Požar između Omiša i Dubaca, koji je buknuo u ponedjeljak navečer, rasplamsao se tijekom noći, a gašenje otežava bura pa se mobiliziraju sve dodatne raspoložive vatrogasne snage s područja Splitsko-dalmatinske županije, izjavio je noćas županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Skupina vatrogasaca s područja Splitsko-dalmatinske županije, koja je bila upućena na gašenje požara na zadarskom području, vraćena je s puta prema Zadru kako bi se uključila u gašenje požara na predjelu Dubca, rekao je Glavina.

Dodao je kako požar na Dubcima trenutačno ne ugrožava naselja i stambene objekte, a vatrogasci sprečavaju njegovo širenje u smjeru Brela.

Glavina kaže kako su značajne vatrogasne snage noćas angažirane i na gašenju požara na Hvaru, kod Starog Grada, koji je buknuo u ponedjeljak ujutro.

Zbog požara na području Dubca i na predjelu Vrulje te zbog potrebe kretanja vatrogasnih vozila angažiranih na gašenju ta dva požara, Jadranska magistrala između Omiša i Brela zatvorena je za sav promet.

Požar je, inače, buknuo u ponedjeljak oko 20:30 sati, počeo je iznad Jadranske magistrale na Dubcima, a prebacio je prema moru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:56