DELOŽACIJA U SRIJEDU

SUD ODBIO ODGODU OVRHE TODORIĆEVA OTOKA Vlasnik koncesije: 'Ne namjeravam im dati ključeve vile koju sam izgradio i u nju uložio oko milijun eura!'

 Paun Paunović / Cropix

Vlasnik Grafoplasta Ante Lušić prije ovrhe najavljene za srijedu 27. rujna nije vratio otok Smokvica velu, u blizini Rogoznice, u posjed države, nego je tražio odgodu ovrhe, a šibenski Općinski sud u ponedjeljak je odgodu odbio te će se ovrha ipak održati toga dana.

Na upit je li vlasnik Grafoplasta Lušić, kao što je to najavio u prošli petak, državi predao u posjed otok kojim upravlja od 1995. godine, Županijsko državno odvjetništvo odgovorilo je u ponedjeljak portalu ŠibenikIN da je Lušić tražio odgodu ovrhe. Iz Općinskoga državnog odvjetništva u Šibeniku tijekom dana su naveli da će ustrajati u provođenju ovrhe, koja je najavljena za srijedu, kada bi se na Smokvici trebalo održati ročište, odnosno formalna primopredaja, a zatim su iz šibenskoga Općinskog suda izvijestili da je Grafoplast prošlog petka podnio prijedlog za odgodu ovrhe, što je sud današnjim rješenjem odbio.

"To znači da ostaje zakazano ročište za provedbu ovrhe 27. rujna u 10 sati. Ovrhu provodi sudski ovršitelj, a ovrhovoditelj Republika Hrvatska je dužan osigurati svu tehničku potporu za provedbu ovrhe. S tog ročišta javnost nije isključena, ali pod uvjetom da ne ometa provedbu ovrhe", rekla je sutkinja Melina Gulin Pavlaković, koja je ujedno i glasnogovornica Općinskoga suda u Šibeniku.

Vlasnik Grafoplasta Ante Lušić izjavio je u petak da vraća državi otok u mirni posjed i da je ta priča za njega gotova. "Ništa se nije promijenilo. Otok je spreman za predaju, ali netko mora preuzeti ključeve. Htjeli smo izbjeći show i medijsku pompu te predaju posjeda obaviti prije ročišta pa smo u petak predali Općinskom sudu i šibenskom DORH-u dokumente u kojima stoji da smo stvorili uvjete za mirnu primopredaju i pozvali ih da to odradimo što prije. Do ovog trenutka nikakav odgovor nismo dobili", rekao je Lušić.

Dokumentacija predana šibenskom pravosuđu sastoji se od četiri podneska među kojima je i zahtjev za odgodom i žalba na rješenje o ovrsi.

"To smo podnijeli kao čistu formalnost. Svjesni smo da će nam oduzeti Smokvicu, ali zašto se ne bismo žalili. Predali smo dokumente u kojima stoji da im vraćamo 19 objekata na otoku i da samo trebaju doći po ključeve. Neka kažu kada i gdje i obavit ćemo to. No, ne namjeravam im dati ključeve vile koju sam izgradio na otoku i u nju uložio oko milijun eura. Država je uredno legalizirala taj objekt i upisala na moje ime. Što bih im dao ključeve svoje kuće", rekao je vlasnik Grafoplasta, koji želi zadržati vilu površine oko 500 metara četvornih, s terasom, restoranom, vinskim podrumom i pet dvokrevetnih soba s kupaonicama. Ministarstvo graditeljstva tijekom legalizacije bespravno izgrađene imovine na rogozničkom području 2014. godine odobrilo je izgradnju te vile, što znači, tvrdi Lušić, da država Grafoplast smatra vlasnikom nekretnine.

Otok Smokvicu je Ministarstvo obrane 1995. godine dalo Grafoplastu na upravljanje u razdoblju od 30 godina, a vlasnik Grafoplasta 2006. godine prodao svoja prava nad Smokvicom Ivici Todoriću. U trenutku kad je počela kriza u Agrokoru, Todorić je prodao prava na upravljanje natrag Lušiću

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:15