PRAVNA BITKA

Sud odbio Ramljaka: Nema privremene zabrane Agramu

Agrokor je podnio i tužbu za pobijanje ugovora kojima je Agram stekao dionice Agrokorovih tvrtki
 Admir Buljubasic / CROPIX

Prije nego što je odbio zahtjev Sberbanka za blokiranje odobravanja roll-up kredita Agrokoru, Trgovački sud u Zagrebu odbio je još jedan prijedlog, onaj izvanrednog upravitelja Ante Ramljaka protiv vlasnika Agrama Dubravka Grgića.

Istog dana (5. lipnja) kada se predstavnik Agrama u Nadzornom odboru Konzuma odlučio suprotstaviti namjeri Ramljaka da provede kadrovske promjene u toj tvrtki, Trgovački sud u Zagrebu donio je odluku kojom se odbija njegov prijedlog “za određivanjem mjere osiguranja”.

Nije uspjelo

Zahtjev za izricanje privremene mjere Ramljak je Trgovačkom sudu uputio 1. lipnja, s namjerom da se Agram Lifeu, Agram Investu, Euroherc osiguranju te Jadranskom osiguranju zabrani otuđivanje ili opterećenje dionica Agrokorovih tvrtki. Tom mjerom nastojalo se privremeno blokirati grupaciju Agram da raspolaže tim dionicima, odnosno osporiti joj glasačka prava na predstojećim skupštinama dioničara Agrokorovih tvrtki.

Taj pokušaj nije uspio, pa je problem zasad riješen ostavkom predsjednika Nadzornog odbora Ivice Todorića. Međutim, pravni sukob između Ramljaka i Grgića se nastavlja. Agrokor je podnio i tužbu za pobijanje ugovora koji je omogućio stjecanje vlasničkog udjela u sedam Agrokorovih tvrtki. Sadašnja uprava smatra pravno spornim način na koji je Grgić došao u posjed dionica.

Na novinarski upit koliki je bio dug Agrokora prema Agramu i kakve su aktivnosti koje su poduzete u vezi s tim, Ramljak je ovih dana odgovorio kako je dug što se tiče repo ugovora bio 296 milijuna kuna.

- Za taj iznos Agram je dobio udjele u nizu Agrokorovih kompanija (Agrolaguna, Konzum, Belje i Vupik, op. ur.) i to praktički znači da je za tih 296 milijuna kuna manje kredita na Agrokoru - rekao je Ramljak i dodao da je Agrokor pokrenuo tužbu za pobijanje tih ugovora. Repo aranžmane u kojima je zalagao dionice za kredite Agram je s Agrokorom sklapao još od 2012. godine.

Konačno rješenje

Kada se Agrokor našao u situaciji da više nije mogao vraćati kredite, one su postale vlasništvo Agrama.

Premda je sud odbio donijeti privremenu mjeru, to ne mora značiti da će i konačno rješenje ići Agramu u prilog.

S druge strane, sama spoznaja da se Ramljak odlučio slučaj rješavati sudskim putem, kako se može saznati, toliko je uzrujala Grgića da se odlučio svoju poziciju jasno demonstrirati na skupštinama poduzeća u kojima ima udjele.

Ostaje vidjeti koliko će se uspješno Ramljak nositi s nezadovoljnim vjerovnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:23