OSTAJU NA SLOBODI

SUD RAZMOTRIO ŽALBU DORH-A I ODLUČIO O SUDBINI 14 OSUMNJIČENIH U SLUČAJU AGROKOR Nitko ne ide u zatvor, odbijena žalba tužitelja

Ante Todorić došao je oko podneva u Kulmerove dvore.
 Bruno Konjević / CROPIX

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu, Krešimir Devčić, potvrdio je u ponedjeljak da je Izvanraspravno vijeće odbilo žalbe, što znači da je potvrdilo odluku suca istrage koji je odbio traženje istražnog zatvora za 14 osumnjičenih u slučaju Agrokor. Za Ivicu Todorića je istražni zatvor određen, naglasio je.

- Sudac Zoran Luburić složio se da okolnosti koje bi ukazivale na opasnost utjecaja na svjedoke nisu dovoljno određene, pa stoga stoje argumenti za odbijanje prijedloga za određivanje istražnog zatvora - kazao je Devčić.

Na pitanje jesu li se stekli uvjeti za raspisivanje europskog uhidbenog naloga za Ivicu Todorića, Devčić kaže da županijsko odvjetništvo vodi postupak pa oni odlučuju o tome.

Pretpostavka za raspisivanje Europskog uhidbenog naloga jest da osoba nije pronađena u Hrvatskoj, odnosno može se nalaziti na području bilo koje zemlje EU i ne treba se znati točno koja zemlja. Ako je Todorić u Švicarskoj, to bi moglo stvoriti probleme, ali ipak postoje konvencije o izručenju čije su potpisnice članice Europola, objasnio je Devčić.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu sastalo se, podsjetimo, u ponedjeljak ujutro i donijelo odluku o žalbi Državnog tužiteljstva (DORH) na odbacivanje istražnog zatvora za 14 osumnjičenika u slučaju Agrokor.

Inače, izvanraspravno vijeće sastavljeno je od tri suca, donosi odluke o žalbama, a može odlučiti suprotno od suca istrage te je moglo svih 14 osumnjičenih poslati u istražni zatvor, ali i sve vratiti na novo odlučivanje. Također, umjesto zatvora moglo je odrediti i blaže mjere.

Uz nedostupnog Todorića i njegove sinove Antu i Ivana koji su se tek u petak, odnosno ponedjeljak vratili u Hrvatsku, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:27