PROCES DRAŽENU SLAVICI

SUĐENJE ZA KORNATE Vještak: 'Vatrogasce je pokosila temperatura od 1000 do 1200 stupnjeva'

ZADAR - Svjedočenjima stručnjaka koji su sudjelovali u izradi multidisciplinarnog vještačenja okolnosti i razvoja požara na Kornatu kobnog 30. kolovoza 2007. godine, danas je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje bivšem vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici.

Miodrag Drakulić, voditelj tima vještaka koji su sudjelovali u izradi multidisciplinarnog vještačenja uzroka i okolnosti nastanka požara na Kornatu, danas je kazao kako su tek kasnije utvrdili da eruptivni požar nije bio primarni uzrok stradavanja vatrogasaca, nego izgaranje nehomogene plinske smjese koja razvija temperature od 1000 do 1200 stupnjeva.

- Vatrogasce je pokosio taj vrući zrak, nakon čega je uslijedio predmiješajući plamen. Zadnja faza je bila difuzijski plamen koji gori kao ulje na vodi - kazao je Drakulić opisujući tri faze izgaranja plinske smjese koja je usmrtila vatrogasce.

Biologinja dr. Marija Pandža, koja je 10,5 mjeseci nakon tragedije vještačila bilje na otoku Kornatu, kazala je kako je vegetacija na mjestu stradavanja vatrogasaca bila suha i bujna, te da je prevladavao suha trava mogoruš s dijelovima kovilja i kadulje.

- U vrijeme tragedije suha trava je bila visoka od 20 do 30 centimetara - rekla je biologinja. Dodala je kako se ne slaže sa vještačenjima ekspertnog tima biologa dr. Željka Španjola jer je u njihovom nalazu kao prisutna navedena biljka "poa slivicola" koja inače raste na močvarnom terenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:46