U SPORU OD 1987.

SUDSKA TRAKAVICA 'Borim se 30 godina da mi HEP plati odštetu za izgubljenu ruku i nogu, ali i zaradu od fuševa'

 Vlado Kos / HANZA MEDIA

Anto Anušić iz Cerne već je 30 godina 100-postotni invalid. Posljedica je to nesreće koja mu se kao elektromonteru današnjeg HEP-a dogodila 17. lipnja 1987. godine prilikom popravljanja dalekovoda kod Bošnjaka nakon što se uhvatio rukom za žicu koja je bila pod naponom, a nije smjela biti. On za nesreću nije bio kriv, ali je jedini nastradao. Amputirane su mu lijeva ruka i lijeva noga.

- Ruka mi je odmah izgorjela i otpala, a zbog kratkog spoja, jer sam stajao na aluminijskim ljestvama, izgorjelo mi je i koljeno. Stopalo je u biti bilo zdravo, ali koljeno nije i zato su liječnici preporučili amputaciju. Pao sam s visine od 12 metara na glavu, ali ona je srećom ostala čista i bistra, jer da nije, ne znam kako bih izdržao sve što je uslijedilo tijekom narednih 30 godina - kaže nam danas 61-godišnji Anto koji je i dalje zaposlenik HEP-a u Vinkovcima, iako su ga odmah nakon nesreće kanili umiroviti. No, on je odlučio nastaviti raditi, ali i tražiti odštetu za teško stradavanje zbog kojeg je ostao invalid. Sudski postupak još nije okončan.

Bez dogovora

- Tadašnjem direktoru predložio sam nagodbu da mi daju radno mjesto u skladu s VKV spremom koju sam stekao polažući ispite tijekom bolovanja i odštetu od 20.000 DEM. Pogledao me i rekao: ‘O novcu nemamo što pričati, a za to radno mjesto nisi dovoljno inteligentan’. Odgovorio sam mu: ‘Sad smo razgovarali i više nikada’. Od tada do danas promijenilo se šest direktora, a nijedan se nije udostojio ponuditi mi da se dogovorimo - rekao je Anušić. Tužbom je tražio naknadu za izgubljenu zaradu koju bi imao radeći izvan radnog vremena, u tzv. fušu, što je zakonsko pravo svakog radnika, što traje već 21 godinu. Dosad su, doduše, donesene dvije pravomoćne presude i HEP je Anti kroz više rata za godinama gomilani dug isplatio oko 715.000 kuna glavnice plus zatezne kamate, no kako je Vrhovni sud oba puta predmet vratio na ponovno suđenje, zbog pogrešnog izračuna, odnosno jer nije primijenjeno načelo monetarnog nominalizma, tako je HEP prestao plaćati Anti rentu. Nedavno je na Općinskom sudu u Vinkovcima počelo treće suđenje. Anušić je, na prijedlog nove sutkinje Ive Graovac, ponudio nagodbu tražeći temeljem izračuna sudskog vještaka isplatu još oko milijun kuna, no HEP ga je odbio, jer izgleda da smatraju da mu nisu više ništa dužni. O tome se, pak, nisu htjeli očitovati, poručivši da ne mogu komentirati sudske postupke koji su u tijeku.

- Koliko su novca dali svom i mom odvjetniku, da su dali meni mogli smo sve završiti.

Kada je ostao bez ruke i noge, Anto je imao 31 godinu, suprugu i dvoje male djece. No, nije se predao, pa je već nakon 2,5 mjeseca hodao uz pomoć proteze s kojom se i danas kreće, vozi automobil... U međuvremenu su dobili i treće dijete, a sve troje danas su fakultetski obrazovani. Iako ga je tvrtka htjela proglasiti nesposobnim za rad i umiroviti, liječnici su odlučili drugačije, pa su mu u rješenju napisali da bi mogao raditi čak i kao monter na pola radnoga vremena. Na kraju mu je radno mjesto odredio Centar za profesionalnu rehabilitaciju. Već 25 godina radi u skladištu i izdaje brojila monterima, a jedino što se promijenilo jest to što su ga iz prostorije u kojoj je bilo šest stepenica, prije 10 godina prebacili u podrum gdje je 28 stepenica. Unatoč tome, kaže, “preko ove jedne ruke godišnje prijeđe 20.000 brojila, a u rješenju piše da mogu ručno dizati do 3 kg, prenijeti do 3 metra i tako najviše10 puta na dan”.

Odvjetnici

- HEP-u sam dao 40 godina rada, nikada na posao nisam zakasnio, a doživio sam da svi bolje od mene znaju što mi paše kao da sam invalid u glavu. Nikome ne želim ovo što se meni dogodilo, ali me boli odnos koji traje 30 godina - rekao je Anušić, istaknuvši da mu je nelogično što je HEP “iako ima svoje pravnice, na mene poslao privatnog odvjetnika koji već 30 godina uzima lijep novac firmi”.

- Usporedbe radi, u međuvremenu su na našem području još dva radnika, nažalost, stradala. U slučaju jednoga firmu zastupa naša pravnica, a s drugim su se nagodili i kupili mu automobil automatik. Meni plaćaju autobusnu kartu Cerna - Vinkovci - razočaran je Anušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:13