NEURBANO PONAŠANJE

SUSJEDI IZ PAKLA: BACAJU VREĆE SMEĆA S BALKONA 'Ovo je prestrašno! Da u današnje vrijeme netko može biti toliko neciviliziran i nekulturan...'

Ilustracija
 Emica Elvedji / HANZA MEDIA

Na drveću osječkog Vijenca Ivana Meštrovića rode neki čudni plodovi. Radi se, naime, o smeću, koje stanari ovog kvarta, uz oštro protivljenje i negodovanje susjeda, opetovano bacaju kroz prozore i s balkona svojih stanova.

Glas Slavonije piše da to smeće potom ostaje razasuto po ulicama sve dok ga djelatnici gradskog komunalnog poduzeća Unikoma ne pokupe. Kontejneri tim bezobzirnim stanarima, čini se, nisu potrebni, a smeće zbog lijenosti da se iznese i na pravilan način zbrine zna nekad završiti i na drveću.

To sve prolazi bez kazne i opomene.

- To je odraz nekulture i nedostatka kućnog odgoja, kažu stanari Vijenca.

Neki čak znaju u hodnicima zgrada ostaviti vrećice pune smeća. One tamo često provedu i po nekoliko dana sve dok nekom od susjeda ne dozlogrdi pa ih sam baci.

- Ovo je prestrašno! Da u današnje vrijeme netko može biti toliko neciviliziran i nekulturan, i k tome da nitko od predstavnika stanara i zaduženih ništa o tom pitanju ne poduzima?! Nečuveno! Živimo u 21. stoljeću, a mogu samo reći: Dobro došli u džunglu na asfaltu!, rekao je jedan ogorčeni stanovnik Vijenca.

Kako Glas Slavonije neslužbeno doznaje, u Parku kralja Petra Krešimira IV. neki su od stanara zgrada u okolici bacali kućno smeće u koševe u parku, zbog čega su djelatnici Unikoma, navodno, bili prisiljeni razmontirati koš jer ni na koji način nisu uspjeli spriječiti ovu naviku građana.

Predsjednica Udruženja stanara grada Osijeka Vlasta Auguštin sugerira što napraviti u slučaju da živite u istoj zgradi sa susjedima poput ovih s osječkog Vijenca.

- Nužno je kontaktirati komunalno redarstvo i napraviti prijavu, po kojoj će ono dalje postupiti. Ako se počinitelji ogluše na opomenu, dobit će novčanu kaznu, a ako i dalje nastave takva djela, onda slučaj prelazi u ruke policije, nakon čega se primjenjuje drukčiji postupak, kaže Auguštin.

Predstavnici suvlasnika svake pojedine stambene zgrade zaduženi su za prijavljivanje svakog oblika neprimjerenog ponašanja.

- U gotovo svakoj stambenoj zgradi ima problema, a naša je briga da te probleme rješavamo. To je kultura stanovanja, o kojoj moramo educirati i osvješćivati ljude. Nije poanta prisiliti ih da samo plate kaznu, nego je cilj da oni postanu svjesni činjenice da ne smiju zagađivati okolinu, da je to njihov grad, ulica, naselje, objašnjava Auguštin.

- Ovo je, inače, samo jedan od problema s kojima se suočavamo, jer velika većina suvlasnika misli samo na svoj stan, a o zajedničkim dijelovima zgrade gotovo uopće ne razmišljaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:11