PRSTENOV POSLOVNI FORUM ZAGREB 2017

SUTRA U ZAGREBU VAŽAN POSLOVNI SKUP Istaknuti hrvatski gospodarstvenici razgovarat će o stvaranju poticajnog poslovnog okruženja u Hrvatskoj i regiji

 Promo

U utorak će se u organizaciji Udruge bosanskih Hrvata Prsten u dvorani Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu, koja je i suorganizator ovog poslovnog skupa, održati Prstenov poslovni forum Zagreb 2017. Forum se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a zadaća mu je poticanje unapređenja institucionalnog okvira za izgradnju poslovne konkurentnosti u jugoistočnoj Europi te prevladavanje postojećih prepreka u poslovanju u toj regiji, prije svega u poslovanju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Naime, Hrvatska je najstrože regulirana zemlja EU-a prema pokazatelju koji mjeri stupanj administrativnog opterećenja, regulatornu restriktivnost i utjecaj državnog vlasništva na tržište, a prema OECD-ovim podacima, udjel državnog sektora na tržištu veći je samo u pet zemalja (Kina, Turska, Poljska, Rusija i Rumunjska).

Uz predstavnike Udruge Prsten, na čijem je čelu prof. Mijo Marić, i istaknute hrvatske gospodarstvenike, na Forumu će sudjelovati i visoki dužnosnici Republike Hrvatske. Uvodne govore održat će ministrica gospodarstva Martina Dalić, ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić, ministar uprave Lovro Kuščević, te mr. sc. Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Nakon govora, stručno viđenje problematike gospodarskih odnosa dat će profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Darko Tipurić, profesor Pravnog fakulteta Mladen Vedriš i savjetnik Predsjednice RH Marko Jurčić. Ugledni predavači naglasit će kako je uloga države uvijek važna, neovisno koji ekonomski diskurs imamo i na koji se naslanjamo – i to u razvoju institucija, stvaranju pozitivnog okruženja i poslovne klime, prevladavanju zapreka i poticanja poduzetništva, a kako bi se dosegnuli ciljevi povećanja blagostanja i socijalne uravnoteženosti.

To znači potrebu snažne orijentacije na izvoz i aktivnu internacionalizaciju na temelju inovacija i invencija u industriji i informacijskom sektoru, a tu država mora dati golemi obol. Neprijeporno je kako je u izgradnji nacionalne konkurentnosti mjerilo svjetsko tržište, a temelji trebaju biti rast produktivnosti i kvalitete procesa te proizvoda i usluga hrvatskih poduzeća.

Promo

U središnjem dijelu Foruma, u formi otvorenog panela, sudionici će raspraviti o problemima s kojima se suočavaju u svojem poslu, trenutačnom stanju i izazovima te posebno o mogućnostima razvoja poslovnih poveznica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na panelu će uz prof. dr. sc. Darka Tipurića, mr. sc. Luke Burilovića i doc. dr. sc. Tomislava Ćorića, sudjelovati i uspješni hrvatski gospodarstvenici i poduzetnici Svjetlan Stanić, Stanić Grupa, Pavo Zubak, AutoZubak grupa, mr. sc. Ante Mandić, IN2, Krunoslav Kapetanović iz Vile Kapetanović te Marko Pipunić, Žito Osijek, koji je i predsjednik Kluba poduzetnika Udruge bosanskih Hrvata Prsten.

Klub poduzetnika Prstena, koji je operativni organizator ovog skupa, osnovan je krajem 2014. godine s ciljem poticanja međusobnog upoznavanja, umrežavanja i poslovne suradnje njezinih članica. Trenutačno broji 200 članova iz RH, BiH te zemalja njemačkog govornog područja, a članice su sve pravne osobe Udruge Prsten, koje, bez obzira na veličinu tvrtke ili obrta ravnopravno sudjeluju u aktivnostima Kluba. U travnju ove godine, Klub poduzetnika Prstena predstavio je i Portal Kluba poduzetnika, platformu za međusobnu suradnju i razmjenu dobara i usluga članica.

Udruga bosanskih Hrvata Prsten vodeća je nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:38