MILE PECIĆ

SVEĆENIK IZ SLUNJA Kako sam se ubacio među sudionike festivala psihodelije Momento-demento

 MoDem Festival / Facebook

Karlovačka je policija u utorak izvijestila da je, osim pronađene droge, festival psihodelične glazbe Memento-demento koji se od 25. do 31. srpnja održavao u Primišlju kod Slunja prošao bez ekscesa.

Voditelj Odjela kriminaliteta droga karlovačke policije Vlatko Cegur rekao je da je sada već tradicionalni festival u Primišlju "protekao bez težih stradavanja gostiju, da nema dojava o nestanku ljudi" te da nije bilo većeg ekscesa. "Mislimo da je festival protekao u redu, s tim da smo mi odradili svoj posao i uklonili s ponude nekoliko vrsta droge", kazao je.

Policija je svakodnevno bila na festivalu s oko četiri tisuće sudionika, zabilježeno je jedno narušavanje javnog reda i mira, jer se jedan Nijemac skinuo gol, bila je i jedna teža ozlijeda, jer je zbog pada s visine Belgijanac slomio petnu kost te je otkriveno 34 prekršajnih i četiri kaznena djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Kazneno će odgovarati dvoje Nijemaca i dva hrvatska državljanina, kojima je oduzeto 250 eura i 2.100 kuna, jer policija sumnja da su novac zaradili preprodajom droga. Prekršaji u vezi droga odnose se na pet hrvatskih i 29 stranih državljana, s tim da su domaći prekršajno prijavljeni, a strancima je izdan obavezni prekršajni nalog te je od njih ukupno naplaćeno 99.500 kuna kazne, četrdesetak tisuća kuna više nego prošle godine.

"Ove je godine također zapljenjeno sve i svašta, ali nešto više marihuane i hašiša, znatno manje ecstasyja, sve u svemu s ponude na festivalu uklonili smo 938 grama marihuane, 88,7 grama hašiša, 181 markica LSD-a, 54 grama psylocibe, halucinogenih gljiva, 17 komada MDMA ili ecstasy i još 9,6 grama MDMA-a, 26 grama amfetamina, 8,7 grama ulja cannabisa, 4,2 grama kokaina, 6,3 grama ketamina i drugo", rekao je Cegur.

Upitan o slučaju nestanka Anne-Cecile Pinel, mlade Francuskinje koja je zadnji put viđena na Momento Demento festivalu 2014. kazao je da je slučaj još otvoren, da su i ove godine bile "provedene neke aktivnosti, zbog novih saznanja". "Policija slučaj nije zatvorila, ispitujemo svako saznanje i trag, ali prostor Primišlja i dalje sve okolno, slabo je nastanjen kraj i na žalost djelomično miniran kraj i s protokom vremena sve teže pronači trag", rekao je Cegur.

Zanimljiv je i podatak da u slunjskom kraju "nije bilo sigurnosnih pokazatelja o većem broju ljudi, dakle nije bilo više remećenja javnog reda i mira, krađa ili bilo čega sličnog, što se može zahvaliti i dobroj organizaciji festivala, jer su posjetitelji imali i dobro organiziran dolazak i odlazak te opskrbljivanje robom široke potrošnje", rekao je Cegur.

Lokalni svećenik posjetitelje opisao kao iskrene, jednostavne i tolerantne mlade ljude u traženju "izgubljenog raja".

Svoj osvrt na posjetitelje festivala na internetu je objavio i slunjski svećenik Mile Pecić koji je također bio sudionik jer se, kako kaže, "ubacio tamo s vatrogascima".

Svećenik Pecić, koji je ujedno i kroničar slunjskog kraja, detaljno je na portalu Župe Presvetog trojstva Slunj opisao svoje viđenje festivala uz Mrežnicu, parkiralište s registracijama svih europskih zemalja, šatorsko naselje, improviziranu prodavaonicu, policijski punkt, navodeći da su sudionici festivala "neprestano u šetnji".

"Šetaju, smiju se. Nema povišenih tonova. Ne obraćaju pažnju na naše snimanje. Neki na malim štandovima prodaju svoje proizvode, zapravo suvenire. Napuštamo ovo naselje i ulazimo na glavni ulaz do centra odkud se pušta 'teška' glazba. Redari i zaštitari ostaju tu dan i noć. Nemaju problema. Moraju paziti da sudionici sami sebi ne naškode. Glazba svira i njih kojih stotinjak u ritmu se glazbe vrte. Uživjeli su se u ritam i ne obraćaju pažnju na prolaznike. Kažu da će jačina glazbe rasti, a naše uho teško podnosi ovu sada", piše svećenik.

Festival je to kojeg analitičari smještaju u subkulturu i dojam je, dodaje Pecić, da se ovdje radi o odvojenosti od dominantne kulture, ali bez suprostavljanja njoj.

"Jednostavno oni idu svojim putem i nije ih briga za druge. Ovu populaciju čine pretežno mladi iz svih nacija, kultura, jezika i relativno su dobro organizirani. U ovim ljudima otkrivamo elemente iskrenosti, jednostavnosti, tolerancije… To je prvi dojam. U ovu subkulturnu grupaciju jednostavno treba ući, ona je u traženju 'izgubljenog raja'. Ljudi će reći da je njihovo dobroćudno ponašanje posljedica uživanja droga. Bez obzira na sve primjedbe ova populacija ostaje izazov", zapisao je svećenik Pecić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:35