NEVJEROJATAN SLUČAJ

ŠVERCAO 336 KG KOKAINA, SAD TUŽI HRVATSKU 'Uskratili ste mi pravo na ljepotu u Lepoglavi, tražim 328.500 kuna'

Ernest Vergles sada je u slovenskom zatvoru, a osuđen je na 15 godina nakon što je s trojicom suradnika uhićen 2003. u Istri

Slovenski državljanin Ernest Vergles (75), koji je u Hrvatskoj postao poznat nakon zapljene 336 kilograma kokaina na jahti Adelante kod Rovinja, tuži Republiku Hrvatsku zbog loših uvjeta u lepoglavskom zatvoru. U toj je kaznionici Vergles prije transfera u slovenski zatvor proveo oko pet godina, a sada traži 328.500 kuna na ime naknade za povredu njegovih osnovnih ljudskih prava.

U tužbi precizno navodi o kojim se pravima radi.

“Kršeno je moje pravo na osobnost, u smislu potrebe za ljepotom, intimom, privatnošću, što je kod mene rezultiralo psihičkim smetnjama u vidu nelagode, srama, deprimiranosti, tjeskobe i duševne boli”. Predlaže i da sutkinja sasluša njegovu ispovijest iz prve ruke te da kao svjedoke pozove i druge kažnjenike, među kojima i Rajka Momčilovića iz tzv. knežijske skupine.

Obrazlažući tužbeni zathjev Vergles se poziva na hrvatski Zakon o izdržavanju kazne zatvora, koji jamči svakom osuđeniku najmanje četiri četvorna metra površine i 10 kubičnih metara prostora u ćeliji. O tome je Vergles u rujnu 2010. pismom obavijestio ravnatelja zatvora u Lepoglavi.

Soba u kojoj boravim pretrpana je zatvorenicima koji uopće nisu razmješteni po kriteriju visine kazne, vrste kaznenog djela ili tipa ličnosti. Prozori u ćeliji su premaleni i svjetla nema dovoljno za čitanje. U toaletima nema tople vode, a noću nema ni hladne. Na odjelu su samo četiri tuša, i to u potpuno zapuštenoj prostoriji. Posuđe u menzi je prljavo, tanjuri uvijek mokri i masni. Nemamo sezonski adekvatnu odjeću, a ona i smrdi jer se zbog štednje pere bez deterdženta”, žalio se u rukom pisanom pismu 27. rujna 2010. Vergles upravitelju zatvora Miljenku Mavrinu, ali i Županijskom sudu u Varaždinu.

Pismo je priloženo uz tužbu, kao i zakoni na koje se poziva, ali i presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu iz ožujka 2006. u predmetu Cenbauer protiv Republike Hrvatske. U tom je slučaju Miroslav Cenbauer, koji je u Lepoglavi služio 12 godina zatvora za niz kaznenih djela, među kojima i za ubojstvo, tražio milijun eura odštete. Europski odbor za sprečavanje torture i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kazne ustanovio da je Cenbauer zaista trpio neljudske uvjete u zatvoru, no Sud mu je dosudio svega 3000 eura odštete.

Vergles služi 15-godišnju kaznu zbog šverca 336 kg kokaina s kojim je uhićen 14. rujna 2003. kod rovinjskog autokampa Veštar. Draško Čubrilović osuđen je kao organizator kupnje i prijevoza kokaina jedrilicom Adelante iz Južne Amerike preko Atlantika i Sredozemlja do Rovinja.

U policijskoj akciji koju je pripremila američka DEA uhićeni su još Zagrepčanin Angel Andonov, te Duško Kotlar iz Slavonskog Broda. Četvorka je kasnije pravomoćno osuđena na ukupno 81 godinu zatvora. Čubrilović je nakon pet godina robije progovorio i ustvrdio da je za šverc kokaina najodgovorniji Dubravko Belan, bivši tajnik karlovačkog HNS-a, s te funkcije suspendiran nakon sumnji na umiješanost u druga kaznena djela i veze s crnogorskim organiziranim kriminalom.

Oslobođen tužbe da je naručio likvidaciju

U ožujku 2009. sudac varaždinskog Županijskog suda Igor Pavlic oslobodio je Ernesta Verglesa optužbe da je u kolovozu 2006. naručio ubojstvo Draška Čubrilovića u lepoglavskoj kaznionici. Kažnjenik Joško Tomašević je krajem 2006. u pismu napisao da je on trebao biti plaćen gotovinom i telefonskim karticama za ubojstvo, te da je osobno unio pištolje kojima je trebala biti obavljena likvidacija. No sudsko vijeće nije povjerovalo u tu priču. Ernest Vergles bio je, doduše, Čubrilovićev dužnik, ali ni to nije moglo uvjeriti suce da je pripremao njegovu likvidaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 10:36