'2013. NE ČEKA VAS NI UZLET, NI KATASTROFA'

Svjetska banka poručila Vladi: ‘Morate uzeti novac iz Europske Unije, to je put za spas’

zagreb 130607strossmayerov trgzastave rh i eu na kisitijekom kratkog proljetnog pljuska zastave republike i hrvatske unije smocene kisom stvorile su zanimljivu kreaciju foto elvir tabakovic / CROPIX-zag-
 Elvir Tabakovic / CROPIX

ZAGREB - Nastavite s politikom uravnoteženja javnih financija, provedite sveobuhvatne strukturne refome i privucite ulaganja, a od predstojećeg članstva u EU iskoristite što je moguće više novca koji će vam stajati na raspolaganju. Tako bi se u najkraćim crtama mogla sažeti poruka Petera Harrolda, direktora Svjetske banke za srednju Europu i baltičke zemlje, koji je, uoči odlaska u mirovinu, danas održao susret s hrvatskim novinarima.

- Premijeru bih preporučio da se potrudi oko smanjenja proračunskog manjka za jedan postotni bod BDP-a. Ministru regionalnog razvoja i fondova EU Branku Grčiću preporučio bih da nađe najbolje ljude za svoje ministartsvo, dok bih ministru financija Slavku Liniću preporučio mjere porezne politike koje će smanjiti trošak rada, posebno u segmentu doprinosa, a povećati oporezivanje imovine - kazao nam je Harrold kada smo ga pitali što bi u 2013. uradio da je na mjestu savjetnika premijera Zorana Milanovića i njegove Vlade.

Članstvo u Uniji, smatra Harrold, velika je šansa za Hrvatsku jer će joj u sljedećem sedmogodišnjem proračunskom razdoblju na raspolaganju, prema njegovim informacijama, stajati 10 do 14 milijardi eura. No, to nije novac koji samo čeka potpis na čeku, već se za njega treba izboriti dobrim i kvalitetnim projektima.

O korištenju novca iz Unijinih fondova u znatnoj bi mjeri mogao ovisiti i oporavak hrvatskoga gospodarstva. Naime, u uvjetima kada osobna potrošnja pada, a država reže svoju potrošnju, dok izvoz, zbog stanja u okruženju, nema puno prilika za veći rast, investicije ostaju jedini okidač rasta gospodarstva. No, privatne ulagače treba privući, dok bi se dio investicija javnih poduzeća mogao, smatra Harrold, financirati upravo novcem iz Unijinih fondova, za što opet treba pripremiti projekte.

Sve u svemu, u ovom se trenutku još nema naznaka oporavka, a ne može se reći ni hoće li 2013. biti u znaku oporavka hrvatskga gospodarstva. Svjetska banka sa svojim će novim prognozama izaći sredinom sljedećeg mjeseca, ali malo je vjerojatno da će sljedeća godina biti u znaku oporavka.

- Ne znam kada će se dogoditi oporavak. Mislim da vas u 2013. ne očekuje nekakav gospodarski uzlet, ali ni katastrofa. Bit će tako-tako - zaključio je Harrold, dodavši kako će za rješavanje nagomilanih problema trebati godine.

Harroldove poruke

Zoranu Milanoviću

• Potrudi se oko smanjenja proračunskog manjka za jedan postotni bod BDP-a.

Branku Grčiću

• Pronađite najbolje ljude za svoje ministartstvo kako biste uzeli što je moguće više novca iz EU fondova

Slavku Liniću:

• Preporučujem mjere porezne politike koje će smanjiti trošak rada, posebno u segmentu doprinosa, a povećati oporezivanje imovine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:32