DALMATINSKA VEZA

TAJNA LJETNOG DRUŽENJA VLADIMIRE PALFI I SINČIĆA S MOĆNIM PODUZETNIKOM Vicenco Blagaić otkrio na koji je način povezan s vodstvom Živog zida

U nizu novih detalja što su isplivali oko odnosa unutar Živog zida našla se i jedna dalmatinska epizoda. Radi se o ljetovanju supružnika Vladimire Palfi i Ivana Vilibora Sinčića ove godine na dubrovačkoj rivijeri, gdje ih je, prema navodima njihovih suradnika, ugostio splitski poduzetnik Vicenco Blagaić. Na jednoj od fotografija zajedno sa Sinčićem i Blagaićem pojavljuje se i bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Igor Štimac, piše Slobodna Dalmacija.

Nezadovoljnici iz redova Živoga zida navode da je Sinčić predstavio Blagaića na Faceu kao 'starog prijatelja iz djetinjstva', tvrdeći da njihova druženja poput dubrovačkog nikako ne idu uz imidž beskompromisnog borca za socijalu.

Blagaić je novinaru Slobodne Dalmacije u telefonskom razgovoru potvrdio da je ljetos ugostio Sinčića i suprugu.

- To je bio tek jedan običan ručak u restoranu "Gastro mare" u uvali Kobaš na Pelješcu. Bilo je 15 ljudi, među njima i Igor Štimac. Sve su to moji prijatelji – kazao je Blagaić.

Prešao iz Mosta

- Obično ljeti oko Dubrovnika iznajmim kuću. Tako su lani moji gosti bili Palfi i Sinčić, ali ove godine nisu u njoj boravili. Samo su navratili u nekoliko navrata, dok su zbog kampanje boravili tu okolo – dodaje splitski poduzetnik.

Tvrdi da su svjesno iskrivljene Sinčićeve riječi o "njihovom prijateljstvu od malih nogu".

- To nije napisao. Ista je stvar bila kada su mu hakirali profil i objavili da je to njegova buduća vila. Ili kada su napisali da smo bili na jahti, a radi se o običnom gliseru od 6,5 metara. Ja s Ivanom Viliborom jesam prijatelj, i to još iz vremena kada je on bio nitko i ništa. Kada sam imao problem s Erste bankom oko projekta Hrvatski san, on i ekipa došli su na ročište i dali nam podršku. Isto je bilo kada smo osnivali udrugu zbog problema s bankom – pojašnjava Blagaić.

U izbornoj noći kamere su ga uhvatile u stožeru Živog zida dok je proslavljao za mnoge neočekivani uspjeh i osam osvojenih mandata. Na isti način snimljen je u studenome lani u Mostu.

- Donedavno sam bio u Mostu, sada sam u Promijenimo Hrvatsku. Nisam previše aktivan, nemam nikakve dužnosti, tek sam obični član – kaže.

Iako mnogi misle da je ključ u Blagaićevom prijateljstvu i poslovnoj vezi oko projekta "Hrvatski san" s Brunom Iljkićem, koji je imao istaknutu ulogu u Mostu, splitski poduzetnik kaže da su druga dva Posavljaka, Ivan Lovrinović i Juro Martinović ti zbog kojih se našao na spomenutim mjestima.

- Koliko znam, Iljkić je još uvijek u Mostu – veli Blagaić.

Sam Iljkić je za Slobodnu kazao da on nije bio nikakva poveznica Blagaiću za veze s dvojcem Lovrinović-Martinović, a još manje prema Sinčiću.

Posavski lobi

- Koliko znam, Blagaić i Sinčić se poznaju od ranije. Kada su Lovrinović, Martinović i drugi otišli iz Mosta, ostao sam izvan politike – pojasnio je Iljkić svoju sadašnju poziciju.

Inače, ovo nije prvi put da se Živi zid povezuje s moćnim ljudima iz tzv. Posavskog lobija, koji su prije nekoliko godina osnovali udrugu Prsten. Hrvoje Runtić, odbjegli saborski zastupnik, optužio je trojac Palfi-Sinčić-Pernar za primanje donacija od trgovca oružjem i još jednog istaknutog Posavljaka u Zagrebu, Zvonka Zubaka.

Runtić je ispričao i kako ga je, nakon što je vlastitim ušima čuo za deal sa Zubakom, Lovrinović pozvao u jedan kafić u Dubravi i zajedno s PR-ovcem imenom Nikša ponudio 100 tisuća kuna i 500 eura tjedno do kraja izbora.

“Uzmi, zadovoljan čovjek bolje radi”, navodno mu je rekao Lovrinović, a kada Runtić nije pristao, profesor je promijenio ton: “Ovo je politika, svašta se ljudima može dogoditi”.

Cijelim slučajem sada se bavi USKOK, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 01:04