LUKSUZ ZA NAJVIŠE DUŽNOSNIKE

TAJNA VILE U KOJOJ SU PREMIJERI TROŠILI MILIJUNE Vila je posebno štićeni objekt, pa javnosti nikad nije omogućen obilazak

 
 Hanza Media

Računi iz vile Costabelle našli su se u rukama poreznog nadzora koji već mjesecima u Agenciji za komercijalnu djelatnost (AKD) češlja njihovo poslovanje. Iza kratkog premijerskog mandata Tihomira Oreškovića u vili Costabelli ostao je račun reprezentacije od 122.514 kuna, a Vlada Zorana Milanovića u vili je tijekom četiri godine na jelo i piće potrošila 746.815 kuna. Informaciju da poreznici analiziraju sve te račune neslužbeno nam je potvrdio izvor blizak Vladi, koji nam je rekao da su “već mjesecima u AKD-u te da je riječ o iznimno kompleksnom nadzoru koji se bavi njihovim kompletnim poslovanjem unatrag nekoliko godina”.

Poreznici su na korištenje, doznajemo, dobili i ured u samom sjedištu AKD-a. U nadzor su došli po anonimnoj prijavi. Pretpostavka je da će tamo boraviti još nekoliko mjeseci. U AKD-u su sukobi, podsjetimo, kulminirali kad je u ljeto 2016. bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić razriješio bivšu ravnateljicu AKD-a Anitu Perković Škalic optuživši je da je aneksom ugovora samoj sebi osigurala milijunsku otpremninu.

Koliko su vladajući jeli i pili

Prijavu je poslao i Državnom odvjetništvu, koje je pak u ljeto ove godine tu kaznenu prijavu odbacilo. Istodobno su 2016. godine u javnost procurili podaci o troškovima boravka obitelji bivšeg premijera Oreškovića u luksuznoj vili Costabelli kojom upravlja AKD. Taj podatak pokrenuo je javnu raspravu o tome kolike su troškove u vili ostavile bivše vlade. AKD je u konačnici pustio novinare da u njihovim prostorijama listaju spomenute račune po godinama, ali radilo se o brojnim pojedinačnim računima iz kojih je bilo gotovo nemoguće u tako kratkom vremenu doći do računice o ukupnoj potrošnji.

Jutarnji list dobio je ovih dana na uvid konačne obračune po godinama te podatke o tome koliko su vladajući “pili i jeli” u vili Costabelli. Prema tom konačnom obračunu 2016. godine, kad je u vili boravila obitelj Orešković, na reprezentaciju je potrošeno 122.514 kuna, a zanimljivo je da je samo u jednom danu u srpnju 2016. godine račun Grand hotela iznosio čak 63.095 kuna. Iako je Orešković najavio osobno podmiriti te troškove, u konačnici je izračunao da je njegova obitelj tijekom boravka u vili potrošila više od 18 tisuća kuna, koliko je, kako su tada izvijestili mediji, uplatio u državni proračun. Taj račun ipak je na kraju, neslužbeno doznajemo, podmirio AKD, kao i sve ostale račune.

Poreznici sada češljaju i troškove nastale u vili tijekom vladavine premijera Milanovića, u čijem su mandatu troškovi reprezentacije u četiri godine iznosili 746.815 kuna. Najviše je potrošeno 2015. godine kad je račun iznosio 292.846 kuna. U vili se te godine najviše boravilo od lipnja do listopada kad su većinom nastali troškovi, dio ih je napravljen u dućanima Žitnjak i Metro, a ostale je ispostavio Milenij Grand hotel 4 opatijska cvijeta. U jednom danu, 19. kolovoza, hotel je ispostavio deset računa u ukupnom iznosu od 112.792 kune. Riječ je o pojedinačnim računima u visini od 24.897 kuna, 20.439 kuna, 23.222 kune...

U vili su manje boravili 2014. godine, kad je trošak reprezentacije iznosio 109.440 kuna. Također je račune ispostavljao spomenuti hotel, a potrošeno je nešto i u dućanima. Trošak je tijekom 2013. godine iznosio 247.925 kuna, a sve račune ispostavio je hotel. Radilo se o računima u iznosima od, primjerice, 97.908 kuna, koliko je iznosila faktura ispostavljena AKD-u 18. srpnja 2013., te 45.809 kuna, koji su dostavljeni na naplatu 27. kolovoza iste godine. Najmanje je potrošeno u prvoj godini Milanovićeva mandata, 2012. godine, kad je trošak reprezentacije u vili iznosio 96.604 tisuće kuna. Sve račune za boravak državnih dužnosnika u vili Costabelli plaća državna tvrtka AKD.

Vila je oduvijek bila najpoželjnija lokacija za odmor hrvatskih dužnosnika jer ima niz prednosti, kako nam je ispričao svjedok boravaka u vili, “na udaljenosti je od Zagreba samo sat i pol, u njoj nema osoblja, pa nema svjedoka, skrivena je od pogleda vanjskog svijeta, a ne vidi se ni s ceste ni s mora, a voli je i osiguranje jer se objekt lako čuva”. Političari, dok ne dođu na vlast, kritiziraju boravke u vili u stilu: “što će MUP-u vila”, ali čim zasjednu u fotelje, prigrle je. Nitko se još nije odrekao vile, ni SDP-ova vlast ni HDZ-ova. U njoj je nedavno boravio i premijer Andrej Plenković, koji pak, navodno, nije trošio na reprezentaciju. Izvori kažu da je njegova obitelj sama pripremala obroke.

Riba, riba i samo riba

Obilazak vile javnosti nikad nije bio omogućen jer je posebno štićeni objekt, pa su fotografije koje Jutarnji list objavljuje najbliže onome što se u javnosti smije pokazati. Za Jutarnji list je prije godinu dana bivši ministar MUP-a Šime Lučin ispričao kako se vila i ranije koristila. “Bio sam samo nekoliko puta u njoj. Organizirali smo u njoj sastanke, ali koliko se sjećam, tada nije bilo cateringa. Sami smo pripremali jela”, prisjetio se tada Lučin. U vili su rado boravili Ivica Račan, Šime Lučin, Ivan Jarnjak, Tomislav Karamarko, Zoran Milanović. Ivo Sanader nije baš bio od vile Costabelle, češće je ljetovao na brodu Malo vitra.

Izvor upoznat s boravcima u vili ispričao nam je neslužbeno da je tijekom 2013. godine u vili često boravio Milanović. “Nekad je s njim bila i supruga i nije se baš kuhalo. Jela se riba, riba i samo riba”, izjavio je izvor za Jutarnji list 2016. U jeku objave računa SDP-ovci su neslužbeno objašnjavali da je tijekom Milanovićeva boravka u vili kuhala njegova supruga. Vila se, međutim, koristila i za brojne tajne sastanke vladajućih, primjerice u njoj je Karamarko, dok je bio ministar unutarnjih poslova, ugostio srpsku delegaciju koju je predvodio Ivica Dačić.

U vili su, doznajemo, čelnici MUP-a često organizirali susrete i sa šefovima tajnih službi, uglavnom onih posjetitelja koji su trebali ostati skriveni od pogleda javnosti. Vila u podrumu ima prostoriju sa šankom, pa se prilikom tih susreta može razgovarati u opuštenoj atmosferi. “Moglo se popiti, odmoriti, ima i soba za sastanke, a moglo se boraviti i na otvorenom jer se ne vidi ni s mora”, prisjetio se jedan od naših sugovornika koji nam je ispričao da su vladajući u njoj znali organizirati zabave. Vila ima i bazen, što pridonosi luksuzu.

Vila na riječkoj Costabelli u doba Jugoslavije slovila je kao Rankovićeva. Aleksandar Ranković, šef jugoslavenske tajne policije (UDBA, OZNA), koristio ju je nakon Drugog svjetskog rata kao ljetnu rezidenciju, a kasnije je bila omiljena ljetna rezidencija dužnosnika UDBA-e. Prati je legenda da je u njoj volio boraviti Al Capone, ali riječki antikvar i istraživač povijesti Saša Dmitrović ispričao nam je tada da ta priča ne korespondira s povijesnim činjenicama. “Provjeravao sam činjenice i ne poklapaju se godine, čini mi se da je to izmišljena priča, jer je vilu uvijek pratila doza mistike zato što je bila tajnovita, skrivena, nikad se nije znalo tko dolazi, odlazi, pa su ljudi dodali i priču o Al Caponeu, kao u sapunici”, komentirao je Dmitrović.

Vila je početkom devedesetih došla pod upravu hrvatske obavještajne zajednice, pa iako za to nema pouzdanih dokaza, pričalo se da su u njoj ljetovali i članovi Tuđmanove obitelji, posebno Ankica Tuđman. “Ona je tu ljetovala u vrijeme rata, ali više je tu boravila jer ju se moglo najbolje štititi, a u ono vrijeme to je bilo najkritičnije”, ispričao nam je sugovornik.

Nema tereta ni sudskih sporova

Vilu je 2012. godine na upravljanje preuzeo MUP. Riječ je o štićenom objektu koji čuva policija. To zdanje arhitektonski, doznajemo od stručnjaka, nema posebnu vrijednost. Podignuto je tridesetih godina, kad su na obali izgrađene brojne slične vile. Država je tijekom godina investirala u njezino održavanje, a u međuvremenu je adaptirana, međutim javno nije poznato ni koliko je uloženo ni tko je to radio. Vila, doznajemo, ima sobu za sastanke u podrumu s konferencijskim stolom i televizorom te četiri sobe, od kojih svaka ima kupaonicu, kuhinju, natkriveni bazen u dvorištu i brižno održavan vrt. Pomoćni objekt također služi kao apartmanski smještaj, u pravilu za osiguranje štićenih osoba. Bazen i vrt su, kažu oni koji su bili u vili, najljepši dio kompleksa. Costabella je u registar unesena potkraj kolovoza 2015. kao “nekretnina koju koristi tijelo državne uprave”, a na katastarskoj čestici od 5639 četvornih metara nalaze se dvije kuće, dvorište i livada. Država je upisana kao isključivi vlasnik, nema nikakvih tereta niti je predmet sudskih sporova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 01:24