PROMAŠENA INVESTICIJA

Tajni troškovi: Za maksimirsko ruglo spiskali 100 milijuna eura

Milan Bandić je od 2003. do 2005. sa Dinamom sklapao ugovore vrijedne više od 100 milijuna kuna

ZAGREB - Građani Grada Zagreba do danas su u maksimirski stadion uložili nevjerojatnih 100 milijuna eura. Već sutra će u Gradski ured za gospodarstvo stići austrijski konzorcij Alpine Bau sa financijskom ponudom o vraćanju duga za izgradnju stadiona vrijednu 260 milijuna eura u narednih 25 godina. Ako se gradskim vlastima ponuda svidi, a Skupština odobri izgradnju stadiona, uloženih 100 milijuna eura bit će uzalud potrošeno.

Samo do 2000. godine u projekt izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije i održavanja stadiona uloženo je 362 milijuna kuna. Od 2000. do danas uloženo je otprilike još toliko.

Za taj je novac Grad mogao sagraditi novi stadion, onakav kakav je, primjerice, sagrađen u španjolskoj Sevilli.

Nogometni klub Dinamo proslavio je 99. rođendan a stadion 57 godina od izgradnje. Austrijski konzorcij Alpine Bau razmišlja kako ga rekonstruirati, čelni ljudi Grada Zagreba govore o njemu kao o promašenoj investiciji.

Skupo kao Ronaldo

Stadion izgleda kao da u njega posljednjih godina nije uložena niti jedna jedina kuna. Međutim, novac, koji je uložen u taj stadion bio bi dostatan primjerice, za izgradnju shopping centra poput Garden Malla ili pak zapanjujućeg stadiona u španjolskoj Sevilli.

Da ne govorimo da je Dinamo, u svoje redove mogao dovesti najskupljeg nogometaša današnjice Cristiana Ronalda, kojeg je madridski Real platio 96 milijuna eura. Tim novcem moglo se iz temelja sagraditi i dvadesetak osnovnih i srednjih škola.

Samo od sredine 90-tih do 2000. u projekt izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije i održavanja stadiona uloženo je 362 milijuna kuna. Kada je na čelo Grada stigao je gradonačelnik Milan Bandić, za klub i stadion je izdvajano sve viša novca.

Tako je svaki zahtjev iz Dinama, primjerice za popravak ograda i rekonstrukciju svlačionica (1,4 milijuna kuna), popravak cjevovoda (200 tisuća kuna), zamjenu klima uređaja i elektroinstalaterske radove (1 milijun kuna) i slične stavke bio odobren.

Milijuni za dokumentaciju

Kada je Dinamo odlučio dovršiti izgradnju sjeverne tribine, započete još 1998. godine, Bandić je rekao: ’Nema problema.’ Od 2003. do 2005. godine s Dinamom je sklapao ugovore vrijedne više od 100 milijuna kuna. U istom je razdoblju trebalo urediti i okoliš oko tribine pa ja Grad opet platio Dinamu novih 17,4 milijuna kuna.

Vodilo se računa i o budućoj velikoj rekonstrukciji pa se u projektnu dokumentaciju i različite urbanističke studije uložilo više od sedam milijuna kuna. Grad je 2005. godine ishodio građevinsku dozvolu za novi krov zapadne tribine i ponovno uložio: 756 tisuća kuna za komunalne doprinose.

No ni to Bandiću i izvršnom dopredsjedniku Dinama Zdravku Mamiću nije bilo dovoljno. Uz već postojeća primanja od Gradskog ureda za obrazovanje i sport (za sportski klub od gradskog značaja i poticaje izvrsnom sportu), odlučili su sklopiti novi posao.

Kada je osnovan Zagrebački holding, 2006. godine, odmah je ‘uređen’ i četverogodišnji sponzorski ugovor Holdinga i Dinama vrijedan 30 milijuna kuna. Posljednju ratu od 7,5 milijuna kuna Mamić još uvijek nije dobio.

Poticaj izvrsnom sportu

Početkom 2008. objavljeno je da Dinamo dobiva još 23 milijuna kuna godišnje i od Grada, od čega se devet milijuna kuna službeno izdvaja za održavanje maksimirskog stadiona premda je suma puno veća. Kada se tome pribroji oko šest milijuna kuna godišnje za poticaj izvrsnom sportu, plus nekoliko milijuna kuna godišnje od Turističke zajednice Grada Zagreba, dolazi se do zapanjujućih brojki - samo u prošloj godini Dinamo je od Grada dobio gotovo 40 milijuna kuna, a približan iznos godišnje dobivao je cijelo jedno desetljeće.

‘Najbolje bi bilo da se Alpine Bau sama isplaćuje’

U Gradski ured za gospodarstvo sutra će stići financijska ponuda austrijskog konzorcija Alpine Bau, tvrtke koja je dobila posao rekonstrukcije maksimirskog stadiona, izgradnje pomoćnog na Kajzerici i posao izgradnje atletske staze na Sveticama, ukupne vrijednosti 260 milijuna eura.

Potvrdio nam je to pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo koji ističe da će njegov Ured na temelju te financijeske konstrukcije izraditi ‘cost benefit’ analizu u narednih desetak dana. Tada bi trebalo biti poznato pod kojim uvjetima Alpine Bau želi graditi stadion, odnosno koliko bi u narednih 25 godina Grad Zagreb trebao izdvajati novca za izgradnju stadiona.

- Riječ je o javno privatnom partnerstvu, a naša je najveća želja kada bi se Alpine Bau mogla sama isplaćivati putem komercijalni sadržaja na i oko stadiona. Vidjet ćemo tek kada ponudu budemo imali na stolu. Nakon što izradimo analizu s njom ćemo ići na Skupštinu, tako da je cijela budućnost maksmirskog stadiona zapravo u njenim rukama. ( V. Panić)

U zadnje četiri godine 160 milijuna kuna

- Od 1997. do 2000. godine u stadion je uloženo 362 milijuna kuna.

- Od 2000. do 2005. uloženo je 128 milijuna kuna - izgradnja sjeverne tribine i okoliša, dokumentacija i studija novog stadiona, komunalni doprinos

- od 2006. do 2010. uloženo oko 160 milijuna kuna - oko 20 milijuna godišnje za ‘sportski klub gradskog značaja’ (od toga 9 milijuna za održavanje), 7,5 milijuna godišnje na sponzorski ugovor sa Zagrebačkim holdingom, oko 6 milijuna za poticanje vrhunskog sporta, plus nekoliko milijuna godišnje od Turističke zajednice

- od 2001. do 2006. - nije bilo poznato koliko Grad daje Dinamu. Procjenjuje se da je bio isti, umanjen za novac od Holdinga i TZ-a

ukupno - 362 + 128 + 160 + oko 4 x desetak milijuna = oko 700 milijuna kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:02