AFERA RAČUN

Taritaš kaže da je platila 350.000 kuna: “Za mene je slučaj gotov”, a tvrtka tvrdi: “Dužni su 640.000”

 
 Marko Todorov / Hanza Media

“Preostalo je malo više od 100 tisuća kuna duga koji smo podmirili u dva navrata ovo ljeto”, napisala je prekjučer u SMS poruci HRT-u saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš i time priznala postojanje duga za obnovu stana o kojem je dosad, kad bi je novinari pitali, govorila slijedeće: “apsolutno podmetanje”, “želi me se prikazati da sam kao i ostali”, “na odmoru sam, na plaži, nakon što dvije godine nisam bila na moru”, “sve zajedno je jedna ružna priča, što se tiče moje obitelji i mojih sinova”.

U poruci HRT-u Mrak Taritaš kaže kako su ona i suprug preostali dug podmirili u posljednja dva mjeseca, dakle dvije godine nakon dospijeća samog računa i poslije javne prozivke u Jutarnjem listu predsjednika građevinske tvrtke Ing-grad Branislava Brizara. No, spornim zastupnica Mrak Taritaš smatra iznos duga, odnosno ukupni iznos same obnove. Brizar tvrdi da je obnova stajala 644,8 tisuća kuna, koliko je navedeno na računu tvrtke izdanom na ime supruga Mrak Taritaš, a Mrak Taritaš u SMS-u HRT-u kaže da je ukupna obnova stajala oko 350 tisuća kuna.

Iznenađeni iznosom

Kome vjerovati - građevinskom poduzetniku koji nam je potvrdio autentičnost računa koji je izdala njegova tvrtka na iznos od 644,8 tisuća kuna ili zastupnici Mrak Taritaš koja je dva mjeseca, otkako je priča izašla u javnost, negirala postojanje ikakvog duga?

- Vrijednost ugovorenih radova za renoviranje stana bila je oko 350 tisuća kuna pa je račun, koji je tri godine nakon završetka radova objavljen u medijima od 640 tisuća kuna, iznenadio i mene i moga supruga. Nakon toga moj je suprug kontaktirao gospodina Brizara da vidi o čemu je riječ, i prema svim izračunima, već prije je bilo podmireno oko 240 tisuća kuna u nekoliko rata tijekom izvođenja radova i nakon izvršenih radova, te je preostalo malo više od 100 tisuća duga koji smo podmirili u dva navrata ovo ljeto. Time je ova priča za mene završena - napisala je HRT-u u SMS poruci Mrak Taritaš.

Jutarnji list u više je navrata pokušao od nje dobiti odgovore o tom dugu, ali uvijek ga je negirala. Prvi put kad smo je pitali rekla je da se radi o političkim podmetanjima. Drugi put kad smo je nazvali, u lipnju, nakon lokalnih izbora, izjavila je kako “ne zna o čemu je riječ. Nedugo nakon gostovanja u emisiji “Nedjeljom u dva” rekla je:

- Imam stan u koji smo uselili 2014. i podmirili smo račune majstorima koji su sudjelovali u uređenju. Uređenje stana od 80 kvadrata je koštalo puno manje od toga što spominje dotični gospodin. To je kontekst u kojem se želi sve nas prikazati kao iste. Nemam problema s tim što se mene napada, ali mi je problem kad se napada mog supruga ili sina. Želi me se prikazati da sam kao i ostali, no to je neistina. Kad ste u politici, možete svašta očekivati.

Godišnji odmor

Kad smo je ovih dana kontaktirali i pitali je li istina da su ona i suprug u posljednja dva mjeseca podmirili polovinu duga za uređenje stana, odgovorila nam je:

- Ja sam na godišnjem odmoru, na plaži. Nakon dvije godine što nisam bila na moru. Dvije godine nisam imala ni dana godišnjeg odmora, prema tome izvan sam svih priča. Nemojte ništa sa mnom provjeravati. Sve zajedno je jedna ružna priča.

Jutarnji list je, podsjetimo, objavio u lipnju sporni račun, za koji nam je predsjednik uprave građevinske tvrtke i njezin osnivač Brizar potvrdio da je autentičan.

Račun nije podmiren

“Obračunavamo vam izvedene radove na objektu Uređenje stana - Bulićeva ulica u Zagrebu sukladno ugovoru broj 1010-1/2014. u iznosu od sveukupno 644.856,66 kuna”, pisalo je na računu koji je izdala tvrtka Ing-grad d.o.o. na ime Zlatka Taritaša. Dospijeće tog računa je, kako je na njemu naznačeno, bilo 6. travnja 2015. godine, a predsjednik uprave tvrtke Brizar potvrdio nam je tada da račun do početka lipnja ove godine nije bio plaćen. Brizar nam je tada odgovorio na e-mail kategoričnom tvrdnjom da “navedeni račun još nije podmiren”.

- Račun još nije podmiren. Na nekoliko usmenih poziva za plaćanje investitor se oglušio, a dospijeće plaćanja računa već je nastupilo. Ne bude li račun podmiren u dogledno vrijeme, bit ću prisiljen ići s tužbom radi namirenja potraživanja - odgovorio nam je tada Brizar.

Inače, tvrtka Ing-grad prijavila je 2016. ukupne prihode od 310 milijuna kuna i ima više od 160 zaposlenih. Na pitanje predsjedniku uprave Ing-grada Brizaru je li račun možda bio podmiren na neki drugi način, protuuslugama, odgovorio je da “račun nije podmiren”. Uvidom u zemljišne knjige, utvrdili smo da je na toj adresi, na kojoj je, kako je navedeno na računu, izvršena “usluga građevinsko-obrtničkih radova”, vlasnik trosobnog stana Zlatko Taritaš, a upravo na toj adresi Mrak Taritaš, prema podacima iz Registra birača Ministarstva uprave, ima prijavljeno prebivalište. Zlatko Taritaš na toj je adresi vlasnik stana od 81,35 kvadrata, kako je navedeno u zemljišnim knjigama, a koji se sastoji od “predsoblja, tri sobe, kuhinje, kupaonice, zahoda, balkona, sa spremištem u podrumu i spremištem na tavanu”.

Imaju pet stanova, četiri garaže, jedan poslovni prostor, šumu...

Obitelj Mrak Taritaš od nekretnina u vlasništvu ima pet stanova, jedan poslovni prostor, četiri garaže, te pola hektara šume u Bjelovaru. U vrijeme lokalne kampanje dosta se po portalima pisalo o dva stana koje je Mrak Taritaš prenijela u vlasništvo na svoje sinove (na svakoga po jedan): jedan je u samom zagrebačkom centru veličine od 154,54 četvorna metra, a drugi je nešto manji, riječ je o stanu od 73,11 četvornih metara koji je gradila Tehnika, a koji na sebi ima zabilježbu o kreditu u visini od 100 tisuća eura.

U posljednjoj imovinskoj kartici Mrak Taritaš nije navodila te stanove, ali oni se pojavljuju u njezinim ranijim karticama koje je počela ispunjavati od 2012. godine, kad se na nju vodilo najviše nekretnina. U posljednjoj kartici nalaze se samo nekretnine u vlasništvu nje i supruga. I to tri stana od 75 četvornih metara, 81,3 četvornih metara te onaj od 52,1 četvornih metara, zatim tri garaže, te poslovni prostor i šuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:56