ODUSTAO OD BRUXELLESA

TEPEŠ ZA JUTARNJI OTKRIO ZAŠTO JE ODUSTAO OD EUROPSKOG PARLAMENTA 'Nitko me nije ucijenio, niti sam se prodao...'

 Boris Kovačev / CROPIX

Vijest da je Ivan Tepeš, bivši predsjednik HSP-a AS odustao od odlaska na mjesto zastupnika u Europskom parlamentu umjesto Davora Ive Stiera jučer je bila prvorazredno iznenađenje za javnost, ali i za novo vodstvo stranke HSP AS.

Kao osmi na listi za izborima u Europarlament 2014. Tepeš je sa 744 preferencijalna glasa bio prvi na listi čekanja za ulazak u Europarlament kao zamjena, a to se upravo i dogodilo nakon što je novi premijer Andrej Plenković sastavio svoju Vladu u kojoj je i Davor Ivo Stier kao ministar vanjskih poslova.

Nakon što je Ivan Tepeš preko Hine objavio da ne ide u Europarlament, reagirao je novi predsjednik HSP-a AS, Hrvoje Niče, koji je poslao otvoreno pismo Plenkoviću te zamjerio HDZ-u da je iz odlučivanja isključeno vodstvo HSP AS. “Nakon što ste Vi te g. Davor Ivo Stier dali ostavku na mjesto zastupnika u Europskom parlamentu, slijedom Zakona, u koji ste iskreno vjerujem itekako dobro upućeni, mjesto budućeg zastupnika u Europskom parlamentu pripada predstavniku HSP AS na listi Domoljubne koalicije, u ovom slučaju, Ivanu Tepešu”, navodi Niče. Dodaje da je Predsjedništvo HSP-a AS odlučilo da završne razgovore o tome “tko će na temelju zamjenskog zastupnika s naše koalicijske liste u EU parlamentu provoditi dogovorenu politiku i zaštitu nacionalnih interesa trebaju donijeti oni koji su taj mandat i osvojili”.

“To su prvenstveno stranke potpisnice važećeg sporazuma gdje su definirana mjesta stranačkih kandidata, a ne imena, HDZ i HSP AS. Svako zaobilaženje navedenog smatrat ćemo političkom ucjenom ili trgovinom. Kako bi izbjegli daljnje narušavanje odnosa, očekujemo da konačno sjednemo za stol kako bi pokušali zajednički donijeti odluku temeljem koje ćemo ispoštovati volju birača”, navodi Niče.

Njegove riječi potvrđuje i Pero Ćorić, glavni tajnik stranke.

- Ovdje je riječ o političkoj trgovini ili ucjeni, trećeg nema. Zadnji put sam vidio Tepeša u petak kada sam mu rekao da dogovori sastanak sa Stierom kako bi riješili ovaj problem. Znao sam da je on bio u tri navrata u HDZ-u i razgovarao s njima, ali mi nije želio reći o čemu su razgovarali. Čini se da su mu ponudili puno toga što ćemo uskoro vidjeti po načinu na koji će se on i njegova rodbina zapošljavati. Za našu stranku to je strašno jer su se mnogi mladi i stručni ljudi radovali da će otići u sjedište EP-a i tamo steći nova znanja - rekao nam je Ćorić.

On pretprostavlja da je u pitanju politička trgovina “kako bi se u Europarlamentu napravilo mjesto za Željanu Zovko, eksponenta Čovićeve politike HDZ-a u BiH”.

Uoči zaključenja izdanja javio nam se i Ivan Tepeš koji je ponovio “da je odustao od angažmana u Europskom parlamentu iz razloga što želim ostati raditi i živjeti u Zagrebu i Hrvatskoj”.

- O tome sam izvijestio HSP AS još u petak, i to baš Ćorića, ne znam kako on to ne zna.

Ćorić kaže da mu niste rekli da odustajete od te stranačke funkcije i da je riječ o ucjeni ili prodaji?

- Nije riječ ni o kakvoj ucjeni ili prodaji. Kada sam podnio ostavku na mjesto predsjednika stranke, rekao sam da ću pasivizirati svoj politički rad. Cijeloj javnosti i njemu osobno.

Kako pasivizirati rad kada je bilo izvjesno da vas čeka mjesto u Europarlamentu?

- Ne znam jeste li primijetili, ali ja nikada nisam ni rekao da ću preuzeti to mjestu u EP-u. Uglavnom su o tome pisali mediji. Ja to nikada nisam potvrdio.

Ali nikome nije jasno zašto ne želite prihvatiti to najplaćenije mjesto u Europi?

- Imam svoje planove u životu i u ovoj fazi mi nikako ne odgovara boravak u Bruxellesu. Ne mogu otići negdje gdje ne želim živjeti i raditi.

Jeste li se uplašili odgovornosti?

- Ne, ničega se nisam uplašio.

Iz HSP-a AS sada kažu da ste ih oštetili za to mjesto. Niste li?

- Gledajte, ti izbori su bili prije dvije godine i tada sam imao druge planove, a sada se to promijenilo i imam neke druge planove.

Jeste li to napravili u dogovoru s HDZ-om da im prepustite mjesto za gospođu Zovko?

- Ne, nisam to napravio u dogovoru ni s kim. Gospođu Zovko znam iz kampanje i ne znam hoće li ona prihvatiti to mjesto. Ne, nisam se čuo s njom.

Znači, sve u svemu, dobili ste ponudu za neki bolje plaćeni posao u Hrvatskoj koji vam se sada nudi?

- Ne. Ja vam ne govorim o plaći nego o osobnim razlozima zašto sam odustao od odlaska u Bruxelles.

Dali ste otkaz i kod Bandića u gradskom Centru za kulturu, što ćete sada raditi?

- Nisam nikada radio kod Bandića, a sada ću se posvetititi svom doktoratu.

Koji su to osobni razlozi, koja je tema doktorata?

- O političkom djelovanju HSS-a u iseljeništvu.

Tko je Željana Zovko:

Veleposlanica BiH u Rimu, prije u Parizu

Željana Zovko, koja bi sljedeća trebala ući EP, jučer nije imala komentar na novi zaplet oko upražnjenog mjesta u EP-u. Željana Zovko, inače veleposlanica BiH u Rimu, već se spominjala u kontekstu ulaska u EP, ali kao zamjena za Ivanu Maletić. Ž. Zovko je kadar iz HDZ-a BiH, a iza sebe ima bogato diplomatsko iskustvo. Do sada je bila veleposlanica BiH u Parizu i tada je isposlovala da se Stari most u Mostaru i stara gradska jezgra stave na popis UNESCO-ove kulturne baštine. Nakon Pariza je bila veleposlanica u Madridu. Školovanje je završila Londonu, a govori engleski, francuski, španjolski i talijanski jezik. (I. T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:40