'PJEVAM BESPLATNO'

THOMPSON O CIJENI KONCERTA U SLUNJU, 'ZA DOM SPREMNI' I SVJEDOČENJU U SLUČAJU FIMI MEDIA 'Da ne pjevam Čavoglave? Pa što bih onda trebao izvoditi...'

 
 Emica Elveđi / CROPIX

Marko Perković Thompson u razgovoru za N1 televiziju ponovio je da ove godine za Dan pobjede neće pjevati u Kninu 'zato što ga nitko nije zvao' i ustvrdio da za koncert u Slunju neće dobiti ni kune. S druge strane, ne vidi problem u tome da Ministarstvo branitelja sudjeluje u financiranju cijelog glazbenog programa Slunju.

- Držim da je Dan pobjede jedan od najvećih datuma u našoj povijesti. Koliko će netko potrošiti zaista nisam nikad ulazio u to niti želim. Ove godine imamo više mjesta gdje će se slaviti Dan pobjede - Imotski, Škabrnja... I to je dobro, to smo mi cijelo vrijeme najavljivali. Ne mogu, niti želim, niti me zanima koliko će ta mjesta izdvojiti - rekao je Thompson koji tvrdi da su svi njegovi nastupi od 1995. za Dan pobjede bili besplatni.

- Za koncerte u Kninu nisam dobio nikakav honorar. To sam poklonio Danu pobjede.

Prošle godine Thompson je u Kninu 'popio' prekršajnu prijavu zbog uzvika 'Za dom spremni' koji mu je poslužio kao uvod u pjesmu 'Bojna Čavoglave'.

- Ta pjesma je nastala u Domovinskom ratu. Pjevam pjesmu koja je bila simbol Domovinskog rata i danas njeguje sjećanje na Domovinski rat i ne vidim da sam išta prekršio. Vidjet ćemo što će sud na kraju odlučiti. Ja sam Čavoglave pjevao i prije dana Domovinske zahvalnosti u Kninu i poslije. I nisam nikad dobio prekršajnu prijavu. Zašto baš na taj dan u Kninu jesam... Ali ne vjerujem da me zbog toga nisu zvali u Knin. Ja sam redovno nastupao tamo s Bojnom Čavoglave. I ne nastupiti s tom pjesmom na Dan pobjede... Ne znam što bih onda trebao izvoditi.

Thompson je na kraju najavio da će ipak svjedočiti u procesu u slučaju Fimi medija

- Imao sam namjeru i sada doći, ali bio sam spriječen. Doći ću kao i prije kad me se pozvalo. Netočno je da namjerno nisam htio i izbjegavao - rekao je Marko Perković za N1.

Dačić pozvao vladu u Zagrebu: 'Ne financirajte koncert pjevača s ustaškim predznakom!'

Srbijanski šef diplomacije i prvi potpredsjednik vlade Ivica Dačić pozvao je u ponedjeljak vladu u Zagrebu da preispita svoju odluku o sufinanciranju koncerta Marka Perkovića Thompsona na obilježavanju obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja", uz ocjenu da bi Thompsonov nastup na toj ceremoniji bio uvreda i poniženje za srpske žrtve.

Dačić je rekao kako bi sudjelovanje Thompsona "koji sa sobom nosi jasan ustaški predznak, predstavljalo uvredu i poniženje za sve srpske žrtve".

Takav potez, istaknuo je Dačić u izjavi za agenciju Tanjug, "u suprotnosti je s javno izrečenom namjerom hrvatskog vodstva za dobrosusjedskim odnosima sa Srbijom".

Srbijanski šef diplomacije pozvao je hrvatsku vladu, kao sufinancijera Thompsonov nastup, da "preispita svoju odluku", ocijenivši da ona nije u korist odnosa dviju država.

"Ta odluka nimalo ne ide u prilog dobrim odnosima Srbije i Hrvatske, što je od ključnog značenja za cijelu regiju", poručio je Dačić sugerirajući kako je "neophodan napor da se izbjegavaju ovakve provokacije".

U beogradskim se medijima Thompsona naziva "jednim od najžešćih zagovornika ustaštva" te "dokazanim mrziteljem Srbije i Srba", koji pjeva o paljenju srpskih kuća i protjerivanju Srba.

Thompson je, kako se navodi, istodobno i "as iz rukava vladajućih garnitura u Hrvatskoj posljednjih 20 godina", uz napomenu da svoju publiku na koncertima "pozdravlja ustaškim pokličom 'Za dom spremni'".

Kako prenose hrvatski mediji, ovogodišnji koncert u Kninu, na kojem će nastupiti "Prljavo kazalište", financira samo grad Knin, dok će Marko Perković Thompson održati koncert u Slunju, koji će navodno koštati barem dvostruko više nego koncert Prljavaca, a sufinancirat će ga, uz grad Slunj, i Karlovačka županija te Ministarstvo branitelja, što stoji i na službenoj Thompsonovoj internetskoj stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:59