ŽRTVE PORATNOG TERORA

TISUĆE LJUDI NA CEREMONIJI U MARIBORU Hrvatski i slovenski državni vrh na pogrebu žrtava iz Hude jame

 Ranko Šuvar / Hanza Media

Krajnje dostojanstveno, uz pijetet i iskazivanje počasti žrtvama, u prisutnosti slovenskog i hrvatskog političkog vrha te nekoliko tisuća građana Slovenije i Hrvatske, danas je na mariborskom groblju Dobrova održana komemoracija Slovencima i Hrvatima ubijenima 1945. godine u Hudoj jami. Simbolički je ispraćen kovčeg s posmrtnim ostacima jedne od 800 žrtava, a pretpostavlja se da su bivše komunističke vlasti u napuštenom rudniku pokraj Celja ubile 3000 ljudi, među kojima je bilo mnogo žena i djece.

Ujutro su počast žrtvama odali hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski predsjednik Borut Pahor, a na komemoraciji su, uz slovenskog predsjednika, bili i hrvatski premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Božo Petrov, Davor Ivo Stier, Željko Reiner, Milijan Brkić, Zlatko Hasanbegović, Miro Kovač, Miro Bulj i još mnogi hrvatski političari.

Iako je hrvatski državni vrh došao točno na vrijeme, u 16 sati, zbog kašnjenja Boruta Pahora komemoracija je počela 25 minuta kasnije. “Tu smo da civilizirano pokopamo žrtve i pošaljemo poruku da više nikada svoj na svog ne podigne ruku”, rekao je Pahor, izrazivši nadu da “smo svi naučili iz tog stravičnog iskustva”.

Brojni hrvatski građani koji su došli u Maribor posebno su srdačno pozdravili Zlatka Hasanbegovića i Miru Kovača, a mnogi od njih su upozoravali Miru Bulja da “treba vidjeti što će ova vlast u četiri godine učiniti za ove žrtve”. Mnogi su zamjerili Pahoru što službeno nije na početku svoga govora pozdravio hrvatski politički vrh te zbog čega u protokolu nije bila istaknuta hrvatska zastava. Među prisutnima je bilo nekoliko osoba s obilježjima koja su se koristila u NDH, ali nikakvih incidenata nije bilo. Ujutro je slovenska policija spriječila ulazak jednom hrvatskom građaninu koji je nosio šahovnicu bez obilježja Republike Hrvatske i tvrdio da je riječ o “hrvatskoj povijesnoj zastavi”. Policija nije propustila ni nekoliko žena iz Zadra koje su bile omotane u hrvatske zastave, iako su neke hrvatske zastave viđene na prostoru groblja.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u kratkoj je izjavi brojnim novinarima kazala da se došla pokloniti “svim Hrvatima i svim drugim žrtvama masovnih ubojstava od strane komunističkog režima nakon Drugoga svjetskog rata. Svaka žrtva zaslužuje pijetet, a danas je dan kada se u miru, dostojanstveno, moramo sjetiti svih žrtava. A povijesna se istina mora utvrditi jer je ona zalog za budućnost”. U zajedničkoj izjavi specijalno za Jutarnji Grabar-Kitarović i Pahor su rekli da su se došli pokloniti “svim žrtvama, uz puno poštovanje prema svakome tko je nakon Drugoga svjetskog rata izgubio život”. “Naša je zajednička poruka da očekujemo da ovaj dan prođe bez tenzija, mirno i dostojanstveno, što sve žrtve zaslužuju.”

Slovenska se strana posebno trudila stvoriti krajnje mirnu i dostojanstvenu atmosferu na mariborskom groblju, a predsjednik slovenskoga parlamenta Milan Brglez rekao nam je da ovim činom slovenska država ispunjava civilizacijsku dužnost i da se iz pijeteta ne smiju raditi političke predstave.

U Maribor je doputovalo oko 1000 hrvatskih građana koji su autobusima došli iz svih krajeva zemlje. “Nadam se da su tu sada biti položeni posmrtni ostaci mog oca. Ne znam gdje je ubijen, možda će i to biti uskoro istraženo”, rekao nam je Petar Franjić iz Zagreba. Na groblju Dobrava bili su mnogi Hrvati koji očekuju da se izvrši identifikacija posmrtnih ostataka žrtava kako bi se utvrdio njihov identitet. “Dugo tražim odgovor kakva je bila sudbina članova moje obitelji koja se zatekla na ovim prostorima 1945. godine. Očekujem da će slovenska, ali i hrvatska strana istražiti sve što se događalo u Hudoj jami”, kazao je Drago Lovrić.

Vijence su položili i predstavnici Hrvatskoga generalskog zbora, zatim Vladimir Šeks, a u izaslanstvu su bili, između ostalih, i saborski zastupnik Željko Glasnović te general Ljubo Ćesić Rojs. “Civilizacijska je obaveza osigurati dostojanstven pokop žrtvama nakon 70 godina”, rekla je Vesna Teršelič iz Documente.

Iskapanja posmrtnih ostataka u Hudoj jami počela su 2008. godine. U osam slojeva u horizontalnom rovu bivšeg rudnika pronađeni su posmrtni ostaci 427 ljudi, a u vertikalnoj jami dubokoj 45 metara pronađeni su ostaci još 340 žrtava. Iako nisu identificirani posmrtni ostaci žrtava, trajni mir su sada našli na mariborskom groblju, što je u Sloveniji izazvalo različite reakcije jer crkveni vrh nije bio zadovoljan odlukom da se premještaju kosti ubijenih. Slovenija je izdvojila 800.000 eura za daljnja iskapanja koja bi trebala biti završena krajem sljedeće godine. Slovenski su mediji različito izvještavali o komemoraciji u Mariboru pa su jedni koristili formulaciju da je riječ o “dostojnom pokopu pripadnika poražene vojske”, a drugi naglašavali da je riječ o “nedužnim žrtvama”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:08