POVRATAK U HRVATSKU

TKO JE BOŽIDAR GORUP, NEKAD NAJBOGATIJI ČOVJEK HRVATSKOG ZAGORJA? Prije pet godina stigao je do milijarde kuna prihoda, ali ubrzo je došlo do problema

 
Kuća Božidara Gorupa u Tomaševcu i Gorup u krugu
 Marko Todorov / Hanza Media

Božidar Gorup, prvi zagorski milijarder i vlasnik poslovnog carstva, jučer se vratio u Hrvatsku nakon što se za njim tragalo gotovo dvije godine. Njegov povratak su osim obitelji najviše iščekivali brojni dužnici koji od njega potražuju milijunske iznose.

Obitelj ga je posljednji put vidjela 19. siječnja 2015. u njihovom domu u Tomaševcu kraj Klanjca, a njegov nestanak prijavili su 2. veljače. U početku su mislili da je otišao na Svjetsko rukometno prvenstvo u Katar, međutim to, izgleda, nije bio slučaj. Gdje je (sve) bio protekle dvije godine nije poznato, a zadnji trag vodio je do filipnske prijestolnice Manile.

Zlatno doba tvrtke Gorup, koja se bavila trgovinom, poljoprivredom i obnovljivim izvorima energije, bila je 2012. godina, a vlasnik je postao prvi zagorski milijarder. Bila je to peta godina zaredom u kojoj su prihodi rasli dvadesetak posto godišnje, a te je godine Božidar Gorup s milijardu kuna ukupnog prihoda i službeno postao “najjači” zagorski poduzetnik, pisali su u vrijeme nestanka mediji o njemu.

Gorup je 2014. godine u županiji ostvario najveći ukupan prihod pretekavši sve zagorske poduzetnike i strane kompanije. Konsolidirani prihodi svih njegovih tvrtki dosegli su milijardu i pedeset tisuća kuna, a dobit je iznosila 25 milijuna. Prema podacima servisa Poslovna Hrvatska, Božidar Gorup bio je povezan s čak 55 različitih poslovnih subjekata i upravljo sa 111 milijuna eura.

Više od dvadeset posto prihoda ostvareno je u izvozu jer se s Gorupovih farmi, uglavnom po Slavoniji i u Moslavini, stoka prodavala u Egipat, Libiju i Irak, pa u Italiju te na Bliski istok i u sjevernu Afriku. Uljana repica slala se na preradu u BiH i od njezina ulja proizvodio se biodizel u vlastitoj tvornici u Ozlju.

Tvrtka Gorup danas je u predstečajnoj nagodbi zbog više od 270 milijuna kuna duga različitim vjerovnicima, a u takvu situaciju Gorup je upao zbog rizičnih ulaganja te poplava u istočnoj Slavoniji koje su 2014. uništile desetke njegovih farmi.

- Gorup grupa ima tri dijela, prvi je vezan uz poljoprivredu, trgovinu i kooperaciju, drugu grupu čini stočarstvo, odnosno proizvodnja junadi, a treću grupu za obnovljive izvore energije sada slažemo - govorio je u zlatna vremena predsjednik uprave Božidar Gorup.

Među najvećim Gorupovim vjerovnicima su njemački farmaceutski div Bayer, koji potražuje čak 28 milijuna kuna, te Petrokemija kojoj su ostali dužni gotovo 38 milijuna kuna. Gorup 16,9 milijuna kuna duguje tvrtki Pioneer sjeme te 31,9 milijuna kuna tvrtki Syngenta Agro. U predstečajnoj nagodbi je i njegova tvrtka Gorup stočarstvo za uzgoj svinja, koja je unatoč prihodima od 85,28 milijuna kuna završila u minusu od 5,45 milijuna kuna.

Prema riječima njegovog brata Damira, poslovno carstvo Gorup doslovno je preko noći propalo. To je jako potreslo Božidara koji se našao u prevelikom stresu i bezizlaznoj situaciji kada je trebao otpuštati ljude. Navodno je Gorup od svojih vjerovnika, posrednim putem, dobivao i neke vrlo ozbiljne prijetnje što ga je dodatno uznemirilo. Zbog svega toga je par mjeseci prije nestanka sa sobom nosio pištolj.

Njegovo poslovno carstvo ukupno je brojalo čak 54 tvrtke, ali u jednom trenu sve se urušilo do te mjere da je ostao dužan vrtoglavih 350 milijuna kuna. Ipak, njegovi vjerovnici, koliko je poznato, nisu podnijeli nikakvu kaznenu prijavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 15:13