HNS NARUČIO ISTRAŽIVANJE

TKO JE VOĐA OPORBE Više birača SDP-a misli pozitivno o Vrdoljaku nego o svom Bernardiću: 'Mlad je, neiskusan, nezreo, preblag za funkciju koju obnaša'

HNS tvrdi kako je istraživanje naručio u sklopu izbora za parlamentarne izbore koje očekuju već u rujnu ove godine
 Željko Hajdinjak / CROPIX

- HNS je odavno završio pripreme za lokalne izbore i sada ih odrađujemo, a počeli smo se pripremati za parlamentarne izbore na jesen - riječi su kojima nam je jedan od lidera HNS-a objasnio povod da njegova stranka naruči istraživanje u kojem su tražili - i dobili - potvrdu za tezu da je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak novi lider oporbe. Predsjednik najveće oporbene stranke - SDP-a - Davor Bernardić - u istraživanju koje je naručio HNS ocijenjen je daleko negativnije nego Vrdoljak. Ispada da čak i birači SDP-a imaju mnogo bolji stav prema Vrdoljaku nego prema Bernardiću.

Istraživanje je provela agencija Promocija plus u razdoblju od 4. do 7. travnja i to među biračima SDP-a, HNS-a, HSS-a i Mosta. Ukupno je obuhvaćeno 656 ispitanika, a kvote su postavljene prema međusobnom odnosu nacionalnog rejtinga stranaka. Tako je ispitano 395 SDP-ovih birača, 124 birača Mosta, 86 HNS-a i 51 birač HSS-a. U dijelu istraživanja koje nam je predočeno ispitivan je dojam o Davoru Bernardiću, Ivanu Vrdoljaku, predsjedniku HDZ-a i premijeru Andreju Plenkoviću, te o Vladi.

Plenković bolji od Vlade

Najgore je prošla Vlada o kojoj negativan dojam ima 71,5 posto ispitanika, pozitivno tek 6,6 posto, a neutralno je njih 9,9 posto. Iznenađuje da čak 71 posto birača Mosta ima negativan dojam o Vladi (ali zato najbolje među testiranim skupinama ocjenjuju premijera Plenkovića). Od mostovaca lošije mišljenje o Vladi imaju samo SDP-ovi birači (72,9 posto njih ima negativan stav). Najčešće asocijacije na spomen Vlade ispitanicima su nesposobnost i takozvani lex Agrokor.

Gledajući dojam o testiranim liderima političkih stranaka, najlošije prolazi SDP-ov Davor Bernardić. O njemu se pozitivno izjasnilo tek 30,3 posto ukupno anketiranih birača, negativno 42,5 posto, a neutralno 16 posto. Ostali ne znaju što bi mislili o šefu SDP-a. Najpozitivnije ga doživljavaju birači HSS-a (35,3 posto), zatim Mosta (33,1), dok birači SDP-a i HNS-a manje drže do Bernardića (po 29,1 posto mu daje pozitivnu ocjenu). Negativan dojam o predsjedniku SDP-a izrazilo je čak 42,8 posto njihovih birača. Najčešće asocijacije koje su vezane za Bernardića su mlad i neiskusan.

Podrška Mosta

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak prošao je puno bolje. O njemu se pozitivno izjasnilo 41,3 posto ispitanika, negativan stav je iznijelo 25,9 posto njih, a neutralan 10,2 posto. Čak 22,6 posto ispitanih ne zna što bi mislilo. Uz Vrdoljaka se najčešće vežu asocijacije dobar čovjek i dobar političar. Ako je neočekivano da bilo koji političar kod birača najprije budi asocijacije kako je dobar čovjek, još je veće iznenađenje dio istraživanja o tome koji birači najbolje misle o Vrdoljaku. Ispada da su to na prvom mjestu birači Mosta koji u 50,8 posto pozitivno gledaju na Vrdoljaka. Slijede ih HNS-ovi birači sa 47,7 posto, potom SDP-ovi sa 37,7 posto, a onda HSS-ovi sa 35,3 posto. Najnegativniji dojam o Vrdoljaku imaju simpatizeri SDP-a (29,6 posto ga ocjenjuje negativno), pa HSS-ovi (27,5 posto), zatim HNS-ovi birači (19,8 posto), a u najmanjoj mjeri o Vrdoljaku su se negativno izjasnili birači Mosta (sa svega 17,7 posto).

Rezultatima istraživanja koje je naručio HNS zadovoljan bi mogao biti i premijer Plenković. Njega je negativno ocijenilo 54,3 posto ispitanika, a pozitivno njih 26,8 posto. Neutralno ih je 8,1 posto, a bez odgovora 9,8 posto. Uz njega su najčešće asocijacije diplomat i “negativno”. No, kako se radi o istraživanju među biračima oporbenih stranaka i Mosta, premijer ne treba biti nezadovoljan. Najnegativnije su ga ocijenili HNS-ovi birači, potom SDP-ovi, slijede HSS-ovi, a tek onda birači MOST-a. Plenković je najvišu ocjenu dobio od birača Most (37,9 posto), zatim od HSS-ovih, pa SDP-ovih, a onda HNS-ovih.

Zanimljivi su zaključci koje su iznijeli autori ankete rukovodeći se i ostalim parametrima i asocijacijama koje bude pojedini političari. Tako se u odnosu na Bernardića navodi da se “doživljava kao nedovoljno iskusna, preblaga odnosno nezrela osoba za funkciju koju obnaša - čelnog čovjeka najsnažnije oporbene stranke”.

Važan nastup

Za Vrdoljaka se u rezultatima istraživanja kaže da se “doživljava kao osoba koja je u pozitivnom smislu malo agresivnijeg nastupa (oštar na jeziku, dobar govornik), što se posebno primjećuje u zadnje vrijeme. Ovakav čvršći nastup općenito se sviđa ispitanicima koji najviše Bernardiću, a jednim dijelom i Plenkoviću, zamjeraju upravo preblag nastup”.

Kod Plenkovića je Promocija plus zaključila da mu se “zamjera neispunjavanje obećanja i općenito preblagi nastup”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:28