DUŽAN VIŠE OD 15 MILIJUNA

TKO JE YONG LIN IZ SEGETA DONJEG, 11. NAJVEĆI POREZNI DUŽNIK U RH U svom je kineskom restoranu nudio i kiseli kupus, bio je omiljen, a onda je nestao

Ilustracija
 iStock

U Segetu Donjem kod Trogira snažno je odjeknula najnovija nedavno objavljena lista poreznih dužnika u Hrvatskoj, piše Slobodna Dalmacija.

Na 11. mjestu crne liste u državi našao se Yong Lin čija se propala tvrtka "Lin-lin" sa sjedištem u Segetu bavila trgovinom i turizmom, a hrvatskoj državi duguje 15,3 milijuna kuna. Gotovo da nema mještanina koji Lina ne poznaje, jer je prije tri-četiri godine držao kineski restoran u kojemu nije nudio samo jela iz svoje zemlje, nego i dalmatinsku spizu poput pašticade s njokima ili kiselog kupusa sa suhim mesom.

Restoran se nalazio uz glavnu cestu, pa je osim među domaćim ljudima bio popularan i među klijentima "u prolazu", ali iako su mnogi smatrali da ugostiteljski objekt dobro posluje, ubrzo su dalekoistočnom vlasniku iskrsnuli problemi i - propao je.

- Yong Lin i njegova obitelj su nam bili vrlo simpatični, a koliko se uklopio u Seget govori i ćakula da je i sinu nadjenuo ime Mate. No, nakon poslovnog neuspjeha, ugostitelj se počeo "povlačiti", a danas ga rijetko viđamo. Znao sam ga prije često vidjeti u bijelom automobilu, ali pravo da vam kažem, ne znam kad sam ga zadnji put susreo - ističe sugovornik Slobodne Dalmacije iz susjedstva obitelji Lin koja stanuje u podstanarskom stanu u zgradi na istočnom rubu naselja.

Dok su reporteri susjede propitivali kad su vidjeli Lina i znaju li da je toliko dužan državi, nisu bili baš razgovorljivi. Tek im je jedna djevojka rekla kako misli da je proteklog ljeta prodavao suvenire.

Tvrtka "Lin-Lin" pod tim je imenom poslovala do prosinca 2013. godine, kada ju je preuzeo Šibenčanin Ante Ivančević i preimenovao u "Dalmatinsku uvalu". Kineski vlasnik tada je brisan iz sudskog registra, a slična sudbina dočekala je i bivši "Lin-Lin" koji je pod novim nazivom i sa šibenskom adresom u siječnju 2016. potonuo u stečaj i ubrzo je - likvidiran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:02