ŠALINOVIĆ U VETU

TKO ZAPRAVO GLASA ZA KOGA U HRVATSKOJ? Upravo održani izbori razotkrili drastičnu promjenu u sklonostima birača!

 CROPIX

Gostujući u emisiji Veto Sanjina Španovića na Jabuka TV-u voditelj istraživanja Ipsosa Ante Šalinović profilirao je birače triju najvažnijih političkih blokova nakon nedavnih parlamentarnih izbora.

Naime, osim odgovora za koga su glasali više od 30 000 ispitanika dalo je anonimno i osnovne podatke o dobi, spolu, obrazovanju i ostale demografske pokazatelje.

- Birači Mosta su u prosjeku nešto više visokog obrazovanja nego što je prosječna populacija Hrvatske i to je za njih karakteristično. Druga karakteristična stavka koja razbija predrasude o Mostu jest da su njihovi birači srednje životne dobi. I to nisu glasači koji su na prethodnim izborima glasali za neki od dva vodeća bloka – rekao je Šalinović u emisiji Veto.

Što se birača SDP-a i njegovih partnera tiče, Šalinović je naveo kako je tu primjetan zaokret u profilu tih birača sklonijih lijevim opcijama.

- Njihovi birači su isto tako više obrazovaniji i nešto više urbaniji. Ono što je specifično za SDP jest da je njima sklonija starija biračka populacija. Jedno vrijeme je do prije četiri, pet godina lijevim opcijama bila sklonija mlađa populacija i to se značajno promijenilo sada i podržava ih većinom starija populacija. To se hipotetski može promijeniti i teško je špekulirati kako će to ići dalje – objasnio je Šalinović





Kakav je profil birača Mosta?

"Birači MOST nezavisnih lista su u prosjeku nešto više visokog obrazovanja nego što je prosječna populacija Hrvatske i to je za njih karakteristično. Druga karakteristična stavka koja razbija predrasude o Mostu jest da su njihovi birači srednje životne dobi. I to nisu glasači koji su na prethodnim izborima glasali za neki od dva vodeća bloka", rekao je u emisiji Veto by Sanjin Španović Ante Šalinović iz Ipsosa na temelju analiza rezultata izlaznih anketa i građana koji su na njih odgovorili

Posted by Veto by Sanjin Španović on Tuesday, November 17, 2015




Što se HDZ-a tiče, osim po malo većoj, ali neznatnoj razlici prema ruralnijoj populaciji, ona je puno umjerenija.

- HDZ ima puno ravnomjerniju strukturu birača. Njihova struktura birača prati opću populaciju Hrvatske i to je prosječno tijelo koje otprilike jednako prati različiti segment strukture birača – rekao je Šalinović.

Potvrdio je kako načelno stoji teza da konzervativniji, desniji birači rjeđe pristaju odgovoriti na pitanja iz anketa, ali da se i taj trend okreće.





Kakav je profil birača SDP-a, a kakav onih HDZ-a

Što se birača SDP Hrvatske i njegovih partnera ostalih tiče, Šalinović je naveo kako je tu primjetan zaokret u profilu tih birača sklonijih lijevim opcijama. Birači HDZ - Hrvatska demokratska zajednica osim po malo većoj, ali neznatnoj razlici prema ruralnijoj populacija, su profilom puno umjereniji što se populacije Hrvatske tiče.

Posted by Veto by Sanjin Španović on Tuesday, November 17, 2015




- Nije to samo u Hrvatskoj, već i po svijetu, pojava da konzervativni birači nisu skloni anketama. Ali u zadnjih pet, šest godina je to sve manje izraženije i to nije veliki problem jer će se te devijacije ponderiranjem dovesti u realni opseg – rekao je Šalinović u emisji Veto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:51