UHIĆEN BIVŠI ŠEF AGROKORA

TODORIĆ NA LONDONSKOM SUDU: NE IZRUČUJTE ME HRVATSKOJ! Pustili ga na slobodu, platio 100.000 funti jamčevine, oduzeli mu putovnicu

 
 HANZA MEDIA/Wikipedia

>>> NOVO 17:38 Ivica Todorić pušten je na slobodu uz mjere opreze. Platio je 100.000 funti jamčevine, oduzeta mu je putovnica i određeno nošenje sigurnosnu narukvice, doznaje Nova TV. No, sam Todorić pred sudom je rekao da nikakvu narukvicu ne nosi.

Sljedeće ročište navodno je zakazano za 10. travnja 2018., što će biti točno godinu dana od dolaska Ante Ramljaka u Agrokor kao izvanrednog povjerenika.

----------------------------------

17:22 Londonski sud je odredio da će se sljedeće ročište održati tek iduće godine, što znači da ništa od izručenja ove godine, javlja Nova TV.

----------------------------------

16:44 Britanska novinska agencija Reuters objavila je u utorak da je uhićeni osnivač Agrokora Ivica Todorić pred londonskim sudom rekao da se protivi izručenju Hrvatskoj.

----------------------------------

Ivica Todorić, najtraženiji hrvatski bjegunac i vlasnik posrnulog koncerna Agrokor, predao se policiji u Londonu.

Vijest o njegovom uhićenju potvrdio je i MUP koji je objavio priopćenje u kojem se potvrđuje da je hrvatska policija zaprimila obavijest da je Ivica Todorić (1951.) u 9,04 sati po lokalnom vremenu pozvan u Charing Cross Police Station u Londonu gdje je i uhićen temeljem Europskog uhidbenog naloga kojeg je po nalogu ŽDO-a Zagreb raspisala hrvatska policija.

No to ne znači da će Todorić odmah biti izručen Hrvatskoj. Njegovi odvjetnici mogu pokrenuti proces u kojem će tražiti zabranu izručenja i koji bi mogao trajati mjesecima...

Tri razine odlučivanja

Ivica Todorić može izbjeći izručenje ako uspije uvjeriti suce koji odlučuju o izručenju da ga u Hrvatskoj čeka nepošten proces, politički motivirano suđenje i da će mu tim postupkom biti ozbiljno ugrožena ljudska prava. Ne uspije li uvjeriti britanske suce na tri razine odlučivanja, bit će izručen u skladu s europskim uhidbenim nalogom.

Izručenje iz Ujedinjenog Kraljevstva odvija se u skladu s odredbama o postupanju i poštivanju europskog uhidbenog naloga, čiji je smisao ubrzati proceduru uhićenja i izručenja traženih osoba. Zbog toga se izvršavanje uhidbenog naloga odvija suradnjom i komunikacijom sudova, bez uplitanja politike. Uplitanje politike bilo bi odobrenje nadležnog ministra, pa je to u definiranju europskog uhidbenog naloga izbjegnuto i odluku o izručenju donose samo nadležni sudovi.

Ključni dio

Ključni dio u procesu izručenja je pojavljivanje pred nadležnim sucem na inicijalnom saslušanju kada se utvrđuje nekoliko osnovnih činjenica, kao što je identitet osobe. Tada se traženu osobu upoznaje s procedurom izručenja.

Ovo saslušanje je trenutak na kojem se tražena osoba može usprotiviti izručenju. U tom slučaju sudac na ovom ročištu mora odrediti datum ekstradicijskog saslušanja, ali to mora biti unutar 21 dana od dana uhićenja kako bi sve bilo dovršeno u roku od 60 dana. Ako se tražena osoba ne usprotivi izručenju, odluka o izručenju se donosi u roku od 10 dana.

U Velikoj Britaniji postoji nekoliko slučajeva kada se izručenje usprkos europskom uhidbenom nalogu nije uspjelo dovršiti dvije godine.

Prije ekstradicijskog saslušanja mora biti već utvrđeno da je riječ o odgovarajućem uhidbenom nalogu, što znači da je riječ o kaznenom djelu za koje se izručuje i da se osobi za to djelo nije već sudilo, da je optužena osoba u dobi kada može odgovarati za djelo i da je nalog elektronski potpisan. Uspjeh izručenja, iako su odredbe uhidbenog naloga precizno propisane, ovisi i o tome kako je europski uhidbeni nalog sročen i koliko prostora ostavlja traženoj osobi da mu se suprotstavi.

Saslušanje unutar 21 dana

Ekstradicijsko saslušanje mora biti, uobičajeno je, održano unutar 21 dana od uhićenja. Na tom saslušanju sudac se mora uvjeriti da se izručenjem poštuju sve odredbe europskog uhidbenog naloga. Sudac se na ekstradicijskom saslušanju, među ostalim, mora uvjeriti da izručenje neće biti u "nesrazmjeru" i "protivno ljudskim pravima" osobe čije se izručenje traži.

Strana u postupku nezadovoljna odlukom ekstradicijskog suda može zatražiti od Visokog suda odobrenje za podnošenje žalbe. Taj se zahtjev mora podnijeti u roku od 7 dana, a ako Visoki sud odobri žalbu, onda će se odlučivati o žalbi. Usvoji li argumente osobe, tada će Visoki sud pustiti osobu na slobodu, a ako usvoji žalbu države koja zahtijeva izručenje, postupak se vraća na nižu instancu kako bi se donijela nova odluka.

Nakon ove faze, postoji mogućnost za još jednu, treću žalbu koja se podnosi direktno Vrhovnom sudu ili Visokom sudu. Odobri li se žalba, a to je samo u slučaju javnog interesa, riječ je o posljednjoj instanci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:31