PRIJE PAR DANA BIO U BEOGRADU?

TODORIĆ U NAJNOVIJEM BLOGU IGNORIRAO UHIDBENI NALOG, NAPAO PLENKOVIĆA 'Protiv mene je na djelu političko kriminalni tsunami, borit ću se za istinu'

 Maja Zlatevska / HANZA MEDIA

Vlasnik Agrokora Ivica Todorić u svojem je najnovijem blogu pod naslovom 'Političko kriminalni tsunami se nastavlja' izravno optužio premijera Andreja Plenkovića da štiti kriminal i udruženi zločinački poduhvat.

Todorić je ponovno optužbe protiv sebe proglasio 'političkim dekretom', a sebe nazvao 'političkom žrtvom montiranog procesa'.

- Danas je već vjerojatno svima jasno da je opseg kriminala ozakonjenog neustavnim Lex-om toliko velik da ga nikakva politika više neće moći sakriti, a konkretni ljudi s konkretnim imenima koje podržava premijer postaju sudionici udruženog zločinačkog poduhvata. Vlada je postala provoditelj i zaštitnik kriminalnih aktivnosti kojima se iz Agrokora nezakonito izvlače deseci milijuna eura za odabrane koji ostvaraju nepripadnu financijsku korist, piše Todorić u svojem blogu, prvom nakon izdavanja europskog uhidbenog naloga protiv njega.

- Najnovija saznanja o kriminalnom pogodovanju Knighthead Capitalu, kojem Agrokor otkupio obveznice po nominalnoj vrijednosti od 268 milijuna Eura, odnosno po cijeni preplaćenoj 3,5 puta, najzornije razotkriva kriminalnu pozadinu i plan zločinačke organizacije koja ga provodi. Premijer Plenković pritom svim silama u javnim nastupima brani Ramljaka i organiziranu pljačku, brani roll up kredit iz kojeg proizlaze, i zbog zaloga na samu supstancu koncerna, zastrašujuće štete za Agrokor i sve njegove dionike, piše Todorić.

Todorić posebno ističe i Plenkovićevu tvrdnju kako činjenica da se Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak susreo s predstavnicima Knighthead Capitala i prije nego što je aktiviran Lex Agrokor, nije važna. Pritom, doduše, navodi netočan datum sastanka Ramljaka s predstavnicima fonda: piše da je do njega došlo 30. svibnja, no Ramljak je izjavio da se to dogodilo 30. ožujka.

- Kako mislite nije važna gospodine Plenkoviću? Pa ta činjenica, kao i činjenica da je upravo uz Vaš pristanak i odluku Vlade ministrica Dalić za izvanrednog povjerenika imenovala suautora Lexa Antu Ramljaka pokazuju da vi štitite kriminal koji polako, ali sigurno, također postaje notorna činjenica. Upravo stoga se neću prestati boriti za istinu, neću šutjeti i gledati kako me političkim progonom proglašavate krivim bez suđenja, piše Todorić.

Podsjetimo, za Todorićem je u ponedjeljak izdan europski uhidbeni nalog, a do sada se u medijima govorilo da se nalazi u Londonu ili u Švicarskoj, a televizija N1 u utorak je izvijestila da je prije nekoliko dana boravio u Beogradu. Današnji blog prvi je nakon što je hrvatsko pravosuđe zatražilo od europskih kolega da ga privedu, no Todorić se na tu činjenicu nije konkretno osvrnuo u svojem najnovijem blogu.

Prema neslužbenim informacijama, Todorić je prije tjedan dana u Londonu angažirao jednog od vodećih britanskih odvjetnika Michaela O'Kanea, stručnjaka za slučajeve izručenja koji je postao poznat braneći pripadnike ruskih kriminalnih kartela. Kako sudovi u Ujedinjenom Kraljevstvu često odbijaju izručenja u slučaju političkog progona, moguće je da su Todorićeve tvrdnje kako je on politička žrtva dio njegove strategije obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:04