BURNA RASPRAVA

TODORIĆEV BLOG UZBURKAO STRASTI U SABORU Bulj traži ostavku Vlade, Maras odgovore od Plenkovića i Dalić, HDZ-ovci se čude

 
Nikola Grmoja, Miro Bulj i Gordan Maras
 Damjan Tadić / HANZA MEDIA

Najnovije tvrdnje Ivice Todorića objavljene na blogu navele su u četvrtak navečer u Saboru Mostovog zastupnika Miru Bulja da zatraži ostavku Vlade, SDP-ov Gordan Maras zatražio je odgovore od premijera Andreja Plenkovića o Agrokoru, dok je HDZ-ov Branko Bačić upozorio kako su ti zahtjevi utemeljeni na Todorićevim tvrdnjama s bloga.

- Svima je jasno da se ministar Zdravko Marić nije izuzeo u slučaju Agrokora, da je bio sam na sastanku s Ivicom Todorićem, da je bio na sastanku u Vladi s cijelim timom ljudi, donosio odluke i davao prijedloge - kazao je Bulj nakon stanke koju je zatražio u ime Kluba Mosta.

Podsjetio je da se Marić izuzeo iz slučaja Agrokor jer je ranije bio zaposlenik tog koncerna.

Upitao je stoga ministra Marića koji je sjedio u sabornici braneći izmjene Zakona o lokalnim porezima, je li bio na tim sastancima u Vladi na kojima je bio i Ivica Todorić.

- Ministre Mariću izađite za govornicu i kažite jeste li bili na sastancima u Vladi gdje je bio Ivica Todorić i jeste li raspravljali o slučaju Agrokor i jeste li bili sami na sastanku s Todorićem i davali smjernice kako da se ponaša. Ako ne demantira - znači da je - zaključio je Bulj.

- Zbog ovoga mora otići cijela Vlada - dodao je.

Gordan Maras (SDP) u ime kluba SDP-a rekao je da javnost zaslužuje odgovore.

Dodao je kako je 'Zdravko Marić u sukobu interesa i da nije mogao odvojiti svoj odnos s Agrokorom te da je intenzivno komunicirao s Agrokorom, a druge strane rekao je da se izuzima od svih odlučivanja'.

Maras je zatražio sutra odgovore od premijera Andreja Plenkovića o komunikaciji između ministrice gospodarstva Martine Dalić, povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka i Ivice Todorića.

- Zbog čega HDZ to skriva, ne daje odgovore i ignorira informacije - upitao je Maras.

Po njegovu mišljenju riječ je o sukobu dvije frakcije HDZ-a, jedne koja je omogućila Todoriću 1990-ih stjecanje Agrokora, te drugoj interesnoj struji na čelu s ministricom Dalić.

HDZ: Ostavke tražite na temelju Todorićevih objava bez da itko zna je li to doista njegov blog

- Na temelju objava bloga Todorića, bez da itko zna je li to doista njegov blog, tražite ostavku Vlade i Plenkovića - odgovorio im je Branko Bačić u ime Kluba HDZ-a.

Istaknuo je kako je sastanak u Vladi inicirao Mostov Božo Petrov i na njemu osobno nazočio. Petrov može objaviti što se tamo događalo, a HDZ je sve argumente o ministru Mariću i njegovoj ulozi u slučaju Agrokor rekao tijekom rasprave u Saboru o njegovom povjerenju, dodao je.

HDZ-ov zastupnik Bačić je također pozvao i da se pita zaposlenike Agrokora što misle o Zakonu o izvanrednoj upravi, takozvanom lex Agrokor.

- Lex Agrokor za mene osobno je najbolja intervencija bilo koje Vlade u hrvatsko gospodarstvo - istaknuo je Bačić.

Zaključio je kako će Todorićeve objave na blogu vjerojatno imati i sudski epilog u obliku privatnih tužbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:35