SPORNI PRAVILNIK

TOLUŠIĆ 'Srbija nije imala razloga uvesti protumjere Hrvatskoj, žao mi je zbog toga. Spremni smo sjesti i razgovarati s njima'

Tomislav Tolušić
 Srđan Vrančić / HANZA MEDIA

Uoči 302. Sinjske alke ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić dao je u nedjelju izjavu o “protumjerama” koje je Srbija uvela nakon što je Hrvatska na graničnim prijelazima počela provoditi mjere Pravilnika o kontroli namirnica.

“Pravilnik se odnosi na zemlje koje su u okruženju Europske unije, a intencija je isključivo briga o kvaliteti hrane koja ulazi u Hrvatsku, a nikako da se nanese šteta susjednim državama nečlanicama EU”, rekao je Tolušić.

“Žao mi je ako se to ispolitiziralo. Dosad smo dobili prigovor samo od Republike Srbije. Spremni smo sjesti i razgovarati. Smatram Srbija nije imala razlog uvesti protumjere.”

U Alkarske je dvore prije početka trčanja Alke na tradicionalni vojvodin prijem stigao državni vrh i drugi uzvanici na čelu s pokroviteljicom Alke predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović, kojoj je uručen dar, a sve nazočne je pozdravio predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić.

Predsjednicu je ispred Alkarskih dvora dočekao tajnik Viteškog alkarskog društva (VAD) Ivan Nasić, nakon čega je posjetila crkvu Samostana čudotvorne Gospe sinjske, gdje su je dočekali provincijal Joško Kodžoman, gvardijan Petar Klapež i župnik samostana Perica Maslać.

Novinarima je kratko rekla da je veseli druženje sa Sinjanima, te da se nada kako će se svi dobro provesti unatoč vrućem danu.

Na traženje da komentira današnju komemoraciju za nastradale Srbe u Oluji u Uzdolju kod Knina koju je organizira Srpsko narodno vijeće i tvrdnje da odgovorni za te zločine još nisu procesuirani osim jednog, predsjednica je kazala da nikad ne komentira rad pravosuđa. Rekla je da vjeruje kako je naše pravosuđe stabilno, da procesuira objektivno.

"Kada je riječ o reformama koje provodimo one su još pred nama. Ulaskom u EU i NATO taj proces nije završio. Doista se nadam zajedništvu i da svi zajedno radimo na boljem životu za sve naše državljanke i naše građane, te da nam mladi ostaju, a ne odlaze", izjavila je predsjednica.

Upitana planira li godišnji odmor rekla je da misli kako za to više neće biti vremena s obzirom da putuje u Australiju, a dodala je i da je podmirila troškove lanjskog godišnjeg odmora.

U Alkarskim dvorima predsjednicu Republike, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića dočekao je predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac i župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Od oporbe u Sinju su danas u Sinju viđeni Mostovci Božo Petrov i Miro Bulj.

"Ovdje nismo radi skupljanja političkih bodova. Možda ove veće stranke koje sebe zovu većim i jesu. Tu sam radi prijatelji i zato što je Sinj moj grad. Tu smo proveo dio djetinjstva i uvijek mi je drago doći ovdje posebno na Alku", kazao je Petrov.

Bulj je rekao da je vezan uz Alku kao Sinjanin i bivši alkarski momak. Upozorio je da taj kraj odumire i iskazao vjerovanje da državni vrh neće biti smo na Alci već i da će pomoći cijelu godinu u brojnim pitanjima.

Na prijemu su bile i ministrice gospodarstva i regionalnog razvoja Martina Dalić i Gabrijela Žalac, ministri obrane, unutarnjih poslova, pravosuđa, poljoprivrede, branitelja Damir Krstičević, Davor Božinović, Dražen Bošnjaković, Tomislav Tolušić, Tomo Medved.

Program 302. Sinjske alke počeo je rano jutros ispred crkvice na Gradu molitvom i satom povijesti, potom su položeni vijenci za branitelje tvrđave 1715. godine, kao i za poginule u Domovinskom ratu, te preminule članove Viteškog alkarskog društva (VAD), alkare i alkarske momke. Nakon toga je vojvodin ađutant u kočiji prošao gradom i pozivao svjetovnu, vojnu i crkvenu vlast grada Sinja na Alku.

Kako se neslužbeno doznaje Viteško alkarsko društvo ozbiljno razmišlja da se Alka od sljedeće godine održava u noćnom terminu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 22:45