STAR DIAMOND U HRVATSKOJ

'Tradicionalne top destinacije Italije, Francuske i Grčke su prošlost. U Hrvatskoj se svatko osjeća sigurnim, a to je prioritet u luksuznom turizmu'

 Neja Markičević / CROPIX

Dugogodišnji prijatelj Donalda Trumpa, vlasnik nagrade Star Diamond koja se dodjeljuje luksuznim turističkim i ugostiteljskim objektima, čovjek impresivne liste kontakata i vrlo šarene prošlosti, upravo je na sebe preuzeo još jednu, ponešto neočekivanu ulogu: onu neslužbenog ambasadora hrvatskog turizma. Joe Cinque dočekuje me u predvorju hotela Esplanade gdje je odsjeo početkom tjedna u sklopu svoje kratke hrvatske turneje. Iako je već zakoračio u osmo desetljeće, to ne otkrivaju ni njegove kretnje niti energičnost kojom mijenja teme. Tijekom našeg susreta, tako, ovaj karizmatični Amerikanac svojim snažnim njujorškim naglaskom iznosi svoja politička stajališta i zabrinutost za pitanje sigurnosti, reda mnoge slavne prijatelje koje mi pokazuje na zajedničkim fotografima svoga hotelskog magazina, spominje dakako i prijateljstvo s Trumpom i sa mnom dijeli poneku sličicu iz privatnog života, poput senzacionalne rođendanske proslave koju je nedavno organizirao za svoje unuke blizanke.

Star Diamond za Hrvatsku

Nije lako kategorizirati Cinqueove informacije. U razgovoru o stvarnom povodu našeg susreta - hrvatskom turizmu - umeće se Donald Trump, Sharon Stone i čelni ljudi FBI-a, “dobri ljudi”, kako ih oslovljava nazivajući ih svojim prijateljima. No, uvijek se iznova vraća svojoj novorođenoj fascinaciji Hrvatskom kojoj, po pitanju turizma, predviđa sjajnu budućnost.

Joe Cinque u Hrvatsku je stigao kao čelna osoba organizacije American Academy of Hospitality Sciences koja dodjeljuje nagradu Star Diamond, prepoznatljivu zlatno-dijamantnu ploču koju su primili neki od najluksuznijih hotela na svijetu, uključujući Dorchester u Londonu, Eden Roc na Azurnoj obali i Emirates Palace u Dubaiju. Iako nije posve jasna težina koju ima u industriji, čini se da je njezin velik domet networking i stavljanje na mapu interesa bogatih i slavnih. Katalog organizacije mješavina je magazina Vanity Fair i fotoalbuma kakve hotelske zvijezde. Star Diamond se dodjeljuje i prestižnim restoranima, “poznatim i dobrim ljudima koji čine svijet boljim mjestom”, kako kaže, a iznimno i lokacijama. Njezin osnivač ovih je dana zato odlučio da je zaslužuje i Hrvatska kao turistička destinacija.

Desetljetno prijateljstvo

“Reći ću vam jednu stvar: bio sam u Hrvatskoj na Brijunima prije osam godina i nisam bio impresioniran. No, na inzistiranje mog prijatelja Vladimira Kraljevića odlučio sam dati vašoj zemlji još jednu šansu i vrlo sam impresioniran. Proputovao sam cijeli svijet i mogu vam iskreno reći da je Hrvatska trenutačno jedna od najboljih destinacija na cijelom svijetu za posjet i boravak”, govori Cinque. Nakon što je obišao mnoge luksuzne destinacije diljem svijeta, osjeća se pozvanim da nagradi Hrvatsku svojom nagradom optočenom zlatom i dijamantima te tvrdi: “Čistoća vaših gradova i hotela, ljubaznost osoblja - sve to čini Hrvatsku top destinacijom. No, ne zaboravimo na još nešto što Hrvatsku izdvaja od mnogih poznatih destinacija: sigurnost. Ovdje se svatko osjeća sigurnim i to je postao prioritet u luksuznom turizmu!”, govori.

Nagradom čije dodjeljivanje najavljuje ekskluzivno za Nedjeljni Hrvatska će se tako pridružiti Azurnoj obali, karipskom otočju Turks & Caicos i New Yorku, gdje je Star Diamond nagradu preuzeo tadašnji gradonačelnik Michael Bloomberg. U to vrijeme u upravi Cinqueove organizacije bio je Donald Trump, koji je imao ulogu takozvanog Ambassador Extraordinaire. Iako je, postavši predsjednik, napustio svoj angažman u AAHS-u, Cinque tvrdi da i dalje redovito komunicira s Trumpom s kojim ga veže desetljetno prijateljstvo. Odnos između dvojice Njujorčana više je puta kritiziran u medijima - što zbog Cinqueove kontroverzne prošlosti i sumnjivih prijatelja, što zbog činjenice da su njegovu hotelsku nagradu primili svi Trumpovi hoteli. No, čini se da se na kritike njihovi protagonist ne obaziru: doček Nove godine u kojoj je postao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država u svome resortu Mar-a-Lago Trump je proslavio uz Cinquea, a jednom je prilikom rekao: “Ne postoji nitko kao on. On je izvanredan tip”.

Cinque tvrdi da namjerava neke od svojih kontakata, uključujući investitore i vlasnike hotelskih lanaca, dovesti u Hrvatsku čijem turizmu predviđa velik uspjeh u budućnosti.

Sad je prilika

“Ponosan sam što sam upoznao predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović jer je ona imala velik utjecaj na Hrvatsku. Lijepo je vidjeti da unosi srce i dušu kako bi Hrvatsku učinila velikom zemljom”, rekao je Cinque, koji se tijekom svoga boravka u Zagrebu susreo i s predstavnicima Ministarstva turizma. “Rekao sam im da je sada prilika jer je zbog sigurnosti prošlo vrijeme tradicionalnih luksuznih destinacija Italije, Francuske i Grčke. Sada je vrijeme da Hrvatska preuzme njihovo mjesto. Moja je želja dovesti ljude kako bi prepoznali ono što sam ja prepoznao tijekom svoga boravka. Kada sam stigao, osjećao sam se dobrodošlim. Ovo je jedno novo iskustvo i Hrvatska može biti vrlo ponosna”, rekao je Cinque, koji razmišlja o tome da spomenutu nagradu za izvrsnost uruči i novoj zagrebačkoj Zračnoj luci “Franjo Tuđman”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:44