OPASNA DESTINACIJA

TREBAJU LI ŠKOLARCI NA MATURALAC U ŠPANJOLSKU? MINISTRICA DIVJAK DALA PREPORUKU Više od 1500 hrvatskih učenika trebalo je idući tjedan na putovanje

 
 Goran Mehkek/Admir Buljubašić / Cropix

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak preporučila je u petak školskim odborima odgodu svih maturalnih putovanja u Kraljevinu Španjolsku, u koju sljedeći tjedan planira otputovati više od 1500 hrvatskih učenika.

- S obzirom na veliki broj upita medija i roditelja, kao i sigurnosne procjene Ministarstva vanjskih i europskih poslova, ministrica Divjak preporučila je školskim odborima (koji su zaduženi za konačne odluke) odgodu svih putovanja u Kraljevinu Španjolsku, stoji u priopćenju koje je poslalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Naime, godišnje više od 30.000 maturanata odlazi na putovanja u inozemstvo, no u svjetlu novih događaja i terorističkih napada u Španjolskoj putničke agencije čekale su očitovanje Ministarstva vanjskih poslova.

Prema informacijama koje su do sada dostavile škole, sljedeći tjedan više od 1500 učenika planira maturalno putovanje u Kraljevinu Španjolsku.

- U kontekstu terorističkih napada u Kraljevini Španjolskoj, a s obzirom da nam je sigurnost naših učenika na prvom mjestu, preporuka Ministarstva školskim odborima je odgoda maturalnih putovanja koja se planiraju u sljedećih tjedan dana, kazala je Divjak i navela da je u kontaktu s ministricom vanjskih poslova Marijom Pejčinović Burić.

Turističke agencije: Većina aranžmana već uplaćena, dio maturanata već je u Španjolskoj

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Tomislav Fain rekao je da je većina putovanja dogovorena za posljednji tjedan kolovoza, no da je jedan dio grupa već u Costa Bravi. Svi maturanti su dobro i nitko sinoć nije bio u Barceloni.

Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK, koje pokriva sve agencije u Hrvatskoj, izjavio je ranije Hini da je većina aranžmana već uplaćena agencijama u Španjolskoj, pa tu mogu nastati i pravni problemi vezani za eventualno otkazivanje i povrat novca, no da će u njihovom rješavanju jako važan biti stav hrvatske Vlade.

Potvrdio je i da je Španjolska, uz Prag i Grčku, i dalje jedna od najomiljenijih destinacija hrvatskih maturanata, te da ih tisuće odlaze na područje Costa Brave, u blizini Barcelone, gdje je sinoć u terorističkom napadu, prema posljednjim podacima, ubijeno 13 osoba, a više od stotinu ih je ozlijeđeno.

Ranije u petak Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je dopis svim srednjim školama u Hrvatskoj kako bi se utvrdilo koliko njih u skorije vrijeme idu na planirane izlete u Španjolsku s obzirom na jučerašnji teroristički napad. Od škola je zatražena hitna informacija kako bi se daljnje aktivnosti i informacije koordinirale s nadležnim tijelima.

Podsjećamo, pravilnikom o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno obrazovnih aktivnosti izvan škole utvrđeno je da 'nakon temeljite procjene stupnja opasnosti i preporuke nadležnih institucija Republike Hrvatske školski odbor ima pravo zabraniti provođenje izvan učioničke nastave'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:43