DRAŽEN PREMATE

Trebao je biti prvi Hrvat koji je poletio u svemir, a postao je beskućnik. Na kraju je završio i u zatvoru jer je potpalio crkvu

U izvještaju koji je u prosincu 2013. godine objavio The Sun Sentinel piše “Dražen Premate (57) navodno je u subotu zapalio crkvu H20 u ulici West Livingston Street u Orlandu. U službenom policijskom zapisniku navodi se da su jedini motiv bili ‘ugrizi komaraca’. Čovjek iz Crkve vidio je u subotu poslijepodne Prematea kako priprema drvo za vatru, koja se kasnije proširila izvan svake kontrole. U izvješću prilikom uhićenja piše da je crkva pretrpjela ozbiljna oštećenja”. Crkva je vidno oštećena, doznajemo dalje iz članka objavljenog pod naslovom “Beskućnik svemirski znanstvenik zapalio je crkvu jer je bio frustriran ugrizima komaraca”. Premate je uhićen zbog kaznene odgovornosti za podmetanje požara.

Prije nego što je postao beskućnik, Premate je bio svemirski stručnjak, znanstvenik i suvlasnik kompanije International Space Corporation. Članak su prenijeli brojni američki mediji, no hrvatskim novinarima vijest je, iz nekog razloga, promaknula.

Taj šezdesetjednogodišnjak rodio se i odrastao u Puli, a u istarskim medijskim i astronomskim krugovima poznat je kao magistar svemirskih znanosti, čija je tvrtka 80-ih godina surađivala s NASA-om u sklopu programa Getaway Special. Premate se tada navodno našao i na popisu potencijalnih putnika u svemir. Taj mu se san, međutim, nikada nije ostvario. “Trebao je ići u svemir kao stručnjak kako bi provodio eksperimente na svojim izumima”, govori nam njegov bliski prijatelj iz Amerike koji je želio ostati anoniman.

Premate je odrastao u skromnoj obitelji na pulskom Kaštelu. Obećavao je već kao srednjoškolac. Sedamdesetih je u četvrtom raz­redu srednje škole putem studentske razmjene otišao u Ameriku te postao inženjer fizike i magistar svemirskih tehnologija i znanosti. Poslije studija, tijekom 80-ih, nastavio je raditi na eksperimentima s posebnim pećima i kristalima istražujući njihove mogućnosti na nultoj gravitaciji, istraživao je metodu koju je nazvao Normal Freezing Space Furnace. Njegova kompanija International Space Corporation, ispričao je 80-ih za floridski dnevnik The Sun Sentinel koji je o njemu objavio članak, sklopila je ugovor s NASA-om za provođenje eksperimenata na sedam shuttle letova. “Bio je to jedan od devet ugovora koje je NASA sklopila do danas”, navodi se u članku iz 80-ih, a na fotografiji uz tekst poziraju Dražen Premate i njegov suradnik James Ralph te u potpisu piše da su “ohrabreni unatoč Challengerovoj nesreći” iz 1986. godine. Slične eksperimente radile su tih godina brojne privatne kompanije. Postoji, naime, dokument NASA-e u kojem se navode eksperimenti provedeni tih godina na space shuttleovima, ali među njima nismo našli da se spominje Premateov eksperiment, pa nije do kraja jasno je li ikad realiziran ili nije.

Ulaznica u svemir

Puljanin Premate je, inače, diplomirao fiziku na University of Central Florida, a magistar svemirskih tehnologija i znanosti postao je na Florida Institute of Technology. U svojoj biografiji koja je i danas dostupna na društvenoj mreži Linkedin navodi da je bio prvi iz Europe s tom titulom. U drugom članku iz 80-ih objavljenom u floridskom dnevniku James Ralph i Dražen Premate traže investitore za svoj svemirski projekt, objašnjavajući da će im za to trebati od milijun do tri milijuna američkih dolara. Prva misija njihove kompanije bila je, navode u tom tekstu, dogovorena za 1987. godinu. Ralph također dodaje da je moguće da će doći do odgode zbog nesreće iz 1986., ali da će oni ipak eksperiment početi već na Zemlji. Premate nadalje objašnjava da je najvažnije da je kompanija osigurala “ulaz­nicu u svemir”.

Novinaru je Premate tada ispričao da je sve počeo s neprofitnom udrugom Inter-Space Society 1981., koja je promovirala program NASA-e nazvan Getaway Special. “Ali zbog manjka novca udruga se ugasila”, izjavio je tada Premate. Nedugo nakon toga osnovao je spomenutu tvrtku International Space Corporation kojoj je na početku, govori, također nedostajalo investitora, ali u biznis je uložio nekretninski biznismen Robert C. Haines, pa se kompaniji ubrzo pridružio Ralph koji je u mirovinu otišao iz IBM Corpa iz Kennedy Space Centra u kojem je radio kao menadžer za analizu tereta na shuttleove, i tako im je krenulo. U Hrvatsku je tih godina Premate dolazio ljeti, održao bi pokoje predavanje u Puli, ali u domaćim znanstvenim krugovima nije bio aktivan.

Ideja o CTP energiji

Posljednjih godina Premate je u nas pao u zaborav. “Bio je perspektivan kao mlad, ali ne znam što se s njim kasnije dogodilo”, odgovarali su nam uglavnom stručnjaci koje smo pitali je li im poznat. Uglavnom ga pamte kao studenta koji je obećavao i u mladim danima surađivao s NASA-om te kasnije otišao u privatni biznis, pa većina naših sugovornika nije znala gdje je danas niti što se s njim dogodilo. Premate se znanosti na neki način vratio dvijetisućitih godina, ali više s idejama iz područja alternativne znanosti, kad se u medijima predstavljao kao osnivač ideje o CTP energiji, odnosno “ideji ultimativne energije koja stoji iza svega”. Gostovao je i u HRT-ovoj emisiji Krešimira Mišaka “Na rubu znanosti”. Mišak se, kad smo ga pitali za to gostovanje, prisjetio da je to bilo prije više od desetak godina. “Učinila nam se interesantnom Premateova teorija o energiji, ali kasnije se ispostavilo da je to bila slijepa ulica”, prisjetio se Mišak .

Premate se devedesetih u Americi bavio i biznisom te razvijao tržište između Amerike i Europe. Dnevnik Florida Today objavio je 1990. s njim intervju u kojem propagira svoj novi biznis te poziva Amerikance na turističke ture po Jadranu. U tom članku ističe kako je njegova suradnja s NASA-om odgođena do 1993. zbog Challengerove nesreće. “Tvrtka Yugo Investments omogućava Amerikancima da investiraju u nove biz­nise. Yugo Elite Tours nudi, pak, pakete za odmor na sjevernom Jadranu”, prezentirao je Premate. Ali dvijetisućitih okrenuo se, pak, alternativnim znanstvenim idejama i CTP energiji te osnovao tvrtku i nudio na internetu razne proizvode povezane s tom idejom. Tada ga, međutim, počinju ga stiskati financijski problemi. Na internetskim stranicama suda u Orlandu vidljivo je da su tih godina neke američke banke i kompanije pokrenule sudske postupke i ovrhe kako bi naplatile potraživanja od tvrtki povezanih s Premateom, pa i od njega osobno. Riječ je o iznosima od nekoliko stotina tisuća američkih dolara. Premateu neki pozivi nisu uspijevali biti uručeni, a jedan od njegovih tadašnjih partnera proglasio je bankrot. Tvrtke NewEuope, International Space Systems, CTP Energy imale su ovrhe i sudske sporove pa su u konačnici ugašene.

Jutarnji list stupio je u kontakt s njegovim bliskim prijateljem iz Amerike koji s njime, kaže, ne komunicira od 2013. godine, otkad je Premate počeo živjeti kao beskućnik. “Ne znam što se točno dogodilo s tom crkvom, zašto ju je zapalio, ali prije nego što je završio kao beskućnik, vodio je tri uspješne kompanije: NewEurope, CTP Energy i International Space Systems. Ali teško je obolio početkom 2012. Više nije bio kadar svakodnevno funkcionirati u poslovnom okruženju, pa ni u životu. To je uništilo njegov posao i financije. Živio je kao beskućnik, u nekoliko navrata završio je u zatvoru i u bolnici. Posljednjih godina smješten je ustanovu gdje prima potrebnu medicinsku skrb, a za očekivati je da će tamo ostati do daljnjega”.

Znatiželjni dječak

Premate je svoj život na ulici okončao s nekoliko sudskih postupaka i uhićenja, a osim navodnog podmetanja požara, teretilo ga se i za ometanje posjeda, te prekršaj iz 2014. godine kad je iz Wal-Marta otišao s “čokoladicom, žvakama, Diet Cokeom, sladoledom i pitom od jabuke”, a nije ih platio. U svim tim postupcima Premate se očitovao da više ne ostvaruje nikakve prihode, nema ušteđevinu i zdravstveno osiguranje, ne posjeduje dionice, nema mirovinu te da više nitko o njemu ne ovisi financijski, stoga je tražio odvjetnika po službenoj dužnosti. No, u Puli ga se i danas neki stari prijatelji prisjećaju kao iznimno inteligentnog i darovitog klinca te razmišljaju je li Premateu danas moguće ikako pomoći.

“Sjećam ga se kao znatiželjnog dječaka s balkona u pulskoj Flanatičkoj ulici na kojem smo počeli gledati zvijezde”, prisjetio se Mirko Urošević, nekadašnji novinar Vjesnika i prvi predsjednik astronomskog društva “Istra”. Na internetskim stranicama društva piše da je osnovano 1973., a “kako nije imalo prostorije, prva su se promatranja nebeskih tijela za članove i građanstvo održavala na terasi u Lenjinovoj ulici broj 10 (sada Flanatička ulica)”. Urošević nam, dok sjedimo u kafiću u centru Pule, pokazuje na zgradu s balkonom obitelji njegova suradnika iz društva Bogoslava Peteana.

“Promatrali smo s tog balkona nebo s ručno izrađenim refraktorskim teleskopima čije su leće brusili naši članovi, i upravo tada rodila se naša ljubav prema svemiru. Pravi teleskop nabavili smo tek kasnije”, priča Urošević. S Premateom su, kaže, ostali u kontaktu i kad je otišao u Ameriku te mu je društvo u Puli organiziralo nekoliko predavanja o svemirskim istraživačkim programima, posebice o space shuttleovima.

“Pričao je o NASA-i, svemiru, slao nam je karte, kataloge, mislio je na naše malo društvo i kad je otišao u Ameriku. Donosio nam je literaturu, postere, informacije”, kaže Urošević.

Duhovno biće

Jedan od osnivača pulskog društva Petean također pamti Prematea po, kaže, genijalnim idejama. “Slao nam je astronomske karte iz Amerike, pomagao je društvo. Imao je sjajne ideje, pa interesantna je i njegova posljednja o CTP energiji, ultimativnoj energiji, o kojoj je na neki način govorio i Nikola Tesla”, navodi Petean. Impresioniran Teslom bio je i sam Premate, koji se na svom profilu na Linkedinu predstavljao kao znanstvenik koji je u Ameriku stigao sto godina nakon Tesle. Njegove misli o CTP energiji prenio je portal 4D u kojem je rekao: “Ako smo mi duhovna bića, a jesmo, onda kao što je naše fizičko tijelo sastavljeno od atoma i molekula, i naše duhovno tijelo mora biti napravljeno od nečega - i jest!

Promatrač je naše duhovno tijelo koje se odvaja od našeg fizičkog tijela i sastavljeno je od vlastitih jedinica. Ali to nisu atomi. Naše duhovno ili C-tijelo sastavljeno je od jedinica energije svijesti ili C-energije. Milijuni tih jedinica C-energije djeluju zajedno čineći nas onima tko stvarno jesmo u području ne-fizičke Svijesti, u ne-fizičkoj C-domeni. Ta energija također postoji iza svih atoma i ostalih fizičkih sila i energija koje vidimo u našem fizičkom svemiru”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 16:07