OPASAN VIRUS

TREĆA 'ŽRTVA' OSPICA U DALMACIJI Zaražena 7-mjesečna beba, liječnici opet upozoravaju: 'Cijepite djecu!'

 Arhiva / HANZA MEDIA, iStock

Muško dijete, dojenče, staro sedam mjeseci sa sinjskog područja treća je "žrtva" ospica u Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednjih nekoliko dana, piše Slobodna Dalmacija.

Kako se doznaje od dr. Milke Brzović, epidemiologinje s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (Higijenski) Splitsko-dalmatinske županije, dijete se ospicama zarazilo u KBC-u Split, na Klinici za dječje bolesti KBC-a Split.

- Dijete je bilo u kontaktu s djetetom s makarskog područja koje je oboljelo od ospica i koje je bilo na liječenju na pedijatriji KBC-a Split. slučaja oboje djece boravilo je u istoj bolesničkoj sobi dok se još uvijek nije znalo da je dijete s makarskog područja zaraženo ospicama. Dijete sa sinjskog područja otpušteno je kući i nakon nekoliko dana, u nedjelju, kod kuće, po tijelu je dobilo ospice te je odmah vraćeno na pregled pedijatrima u KBC Split.

Pregledano je od strane pedijatara, infektologa, te je utvrđeno da se radi o blažoj kliničkoj slici, pa je otpušteno na kućnu njegu. Roditelji su dobili upute o kućnom liječenju. U toj obitelji sa sinjskog područja osim odraslih osoba, koje su odavno cijepljene protiv ospica, ima još dvoje koja su također cijepljena. Roditeljima je rečeno kako dijete mora biti u izolaciji - rekla je dr. Brzović.

S Nastavnog zavoda za javno zdravstvo apeliraju na roditelje da cijepe svoju djecu protiv ospica.

- Pedijatri pozivaju roditelje da cijepe djecu protiv ospica, koje mogu biti vrlo neugodno oboljenje. Cijepljena djeca štite da se ne razbole ona djeca koja se, kao dojenčad ili djeca oboljelih od težih bolesti ne mogu cijepiti - kazuje dr. Brzović.

Zašto treba cijepiti djecu protiv ospica?

U najvećoj opasnosti od ospica su mala djeca, kao i ona koja boluju od neke teške bolesti (npr. leukemija) i ne smiju se cijepiti.

Nakon sedam do 14 dana od izloženosti virusu obično se javlja povišena tjelesna temperatura uz bolove u mišićima, suhi kašalj, poput laveža, i upala očne spojnice (konjunktivitis). Javlja se bol u grlu i iscjedak iz nosa. Nekoliko dana poslije prvih simptoma, na sluznici usne šupljine javljaju se za ospice specifične Koplikove pjege.

Točkice nalikuju zrncima bijelog pijeska okružene crvenom areolom. Dan-dva poslije pojavi se i specifičan osip po koži, počinje na čelu i ispod uha te na vratu. Osip je pjegast i sitnocrven, u roku od 24 do 48 sati proširi se po trupu i ekstremitetima. Temperatura može biti vrlo visoka (do 40 stupnjeva).

Osip poslije postaje poput malih crvenih kvržica uz lagani svrbež. Kvržice mogu i krvariti. Bolesnik može biti osjetljiv na svjetlo. Razmak između pojave prvih simptoma i pojave osipa je obično tri do pet dana.

Olakšanje simptoma može se postići odmorom u krevetu i uzimanjem lijekova za snižavanje temperature. Ne postoji specifično liječenje ospica. Lijekovi za snižavanje temperature mogu sniziti temperaturu i smanjiti bolove u mišićima. Potrebno je bolesnika njegovati, dati mu dovoljno tekućine (mlaki čaj i juha), omogućiti mu odmor u lagano zamračenoj prostoriji.

Encefalitis se pojavljuje u jednom od 2000-3000 slučajeva kad su u pitanju ospice. Bakterijska infekcija može izazvati upalu srednjeg uha, bronhitis ili upalu pluća. Ako se encefalitis pojavi, vrlo je ozbiljna komplikacija s mogućim smrtnim ishodom. Hemoragične ospice su rijetka komplikacija i uzrokuju krvarenje.

Liječniku se svakako treba obratiti u slučaju ako se pojavi bol u uhu, produktivni kašalj, ako se jave grčevi (konvulzije) ili ako se simptomi ne počnu ublažavati nakon tjedan dana. Ospice mora dijagnosticirati liječnik. Simptomi koji zahtijevaju hitnu intervenciju uključuju grčeve i generalizirano krvarenje (rijetko).

Kako se ospice ne bi dobilo, potrebno je provesti rutinsko cijepljenje djece u dobi od 15 mjeseci MRP cjepivom koje sprječava infekciju. Druga MRP imunizacija (cjepivo) sada se daje u prvom razredu osnovne škole (ili prigodom upisa).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:49