VRUĆ KRUMPIR

TUŽBE ZBOG 'ŠVICARCA' Banke su spremne odustati od arbitraže i nagoditi se s Vladom?

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Nakon što je jučer guverner Hrvatske narodne banke izjavio da je moguća i nagodba s bankama kada je riječ o najavi tužbi zbog švicarskog franka, slično poručuju i iz Hrvatske udruge banaka.

"Meni se čini da bi bilo mudro i korisno da razgovaraju i da nešto konačno dogovore. U tom slučaju otpadaju u krajnjoj liniji i arbitražni postupci se mogu raskinuti", poručuje predsjednik Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović, javlja RTL.

Naime, jedna banka najavila je pokretanje postupka protiv Hrvatske pred arbitražnim sudom u Washingtonu. Slučaj temelje na ugovoru o zaštiti ulagača između Austrije i Hrvatske iako je Europska komisija lani upozorila Austriju da ga raskine.

"Mi imamo stav načelan da ne postoji nadležnost arbitraže, odnosno da bi se to trebalo rješavati na europskoj razini, no mi ćemo poduzeti sve korake ne smatrajući da moramo bilo što propustiti", kaže ministar pravosuđa Ante Šprlje.

Ipak, Europska komisija smatra da je Hrvatska zakonom o konverziji povrijedila europsko pravo. Na upozorenje koje je stiglo iz Bruxellesa Vlada je poslala odgovor.

"Smatramo da smo bili iscrpni u našim odgovorima, ali u isto vrijeme možemo očekivati dodatna pitanja na koja ćemo biti spremni odgovoriti", tvrdi ministar financija ZdravkoMarić.

U Bruxellesu je lobirao i predsjednik HDZ-a.

"Ja sam rekao predsjedniku Europske komisije da vodi računa o ovom posebnom dosjeu i ima na umu interese i hrvatskih poreznih obveznika i hrvatske države", kaže Plenković.

Za Udrugu Franak nikakva nagodba koja bi dodatno opteretila proračun nije opcija. Tvrde i da banke već 13 godina u Hrvatskoj posluju protivno Zakonu što su i prijavili DORH-u.

"Banke koje se tako nepošteno i nesavjesno ponašaju ne mogu očekivati da će dobiti neke povlastice u Hrvatskoj, u kojoj, moram ponovno reći - posluju nezakonito", jasan je Goran Aleksić.

Ako dugoročno ne dođe do dogovora, Vlada bi bankama mogla uvesti porez na aktivu, za što se navodno zalaže i MOST, ali u tom slučaju, upozoravaju iz HUB-a, banke bi se povukle iz Hrvatske, a krediti bi poskupjeli, javlja RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:32