MIJENJANJE UVJETA

U HAC-u IZNENADA PROMIJENILI UVJETE NATJEČAJA ZA RAD NA NAPLATNIM KUĆICAMA Traže 118 blagajnika, ali u strahu su da su svi sezonci odselili iz RH

 Srđan Vrančić / CROPIX

Brojni sezonci i nezaposleni koji su i ove godine čekali natječaj Hrvatskih autocesta za sezonsko radno osoblje na HAC-ovim blagajnama jedva su dočekali da ta tvrtka 23. ožujka raspiše natječaj, da bi se samo dan kasnije razočarali otkrivši da je on poništen.

Ipak, tri dana kasnije, točnije 26. ožujka, natječaj je opet osvanuo na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ali nije trebalo proći puno vremena da se otkrije kako je novi tekst natječaja objavljen s drukčijim uvjetima od prethodnog.

Točnije, u tekstu novog natječaja uvjeti su naglo pojednostavljeni, čime se krug osoba kvalificiran za rad na HAC-ovim blagajnama proširio, a potencijalni kandidati pa i stari sezonci pitaju se što je konkretan razlog iza promjena uvjeta natječaja koji je posljednjih godina uvijek objavljivan s istim, strožim uvjetima.

118 blagajnika

U tekstu natječaja objavljenom 23. ožujka, naime, HAC je objavio da tijekom turističke sezone putem HZZ-a na određeno vrijeme zapošljava 118 blagajnica i blagajnika diljem Hrvatske.

U prvom natječaju uvjet za zapošljavanje bili su srednja stručna sprema, radno iskustvo od mjesec dana na poslovima blagajnika naplate cestarine, poznavanje jednog svjetskog jezika te odgovornost, ljubaznost u ophođenju, osobna urednost i mnoge druge vrline.

Tri dana kasnije, međutim, osvanuo je novi natječaj za isti broj blagajnika i blagajnica na identičnim HAC-ovim postajama, ali su ovog puta pod uvjetima nabrojeni “minimalno srednja stručna sprema” i poznavanje jednog svjetskog stranog jezika, dok je radno iskustvo od mjesec dana na poslovima blagajnika prebačeno u prednost pri zapošljavanju, s time da je sada dopušteno da to radno iskustvo ne mora biti nužno stečeno isključivo na poslovima naplate cestarine, nego u obzir dolaze i ostali slični poslovi.

Kako se Jutarnjem listu zbog zbrke s uvjetima natječaja javilo nekoliko vjernih čitatelja, u HAC-u smo provjerili što stoji iza ovih izmjena, odnosno zašto je ove godine došlo do pojednostavljenja natječajnih kriterija.

“U prvom natječaju uvjet je bio radno iskustvo od jednog mjeseca na blagajni naplate cestarine, ovaj uvjet je izmijenjen na način da smo radno iskustvo stavili pod prednosti i proširili na rad s blagajnom, ali ne nužno na naplati cestarine te na taj način omogućili i javljanje na natječaj većem broju osoba. S ciljem povećanja broja osoba koje se mogu javiti na natječaj dodatno smo učinili još jednu izmjenu, kao što je i promjena stručne spreme iz SSS u ‘minimalno SSS’, tako da se mogu javiti i nezaposleni s višim stupnjem obrazovanja”, poručili su iz ureda Uprave HAC-a te napomenuli kako je u ponovljenom natječaju također definirano da uvjerenje o nekažnjavanju ne bude starije od 30 dana, dok je prvi natječaj propisivao samo da se to uvjerenje dostavi.

Ono što se može čuti kao neslužbeno pojašnjenje jest bojazan Hrvatskih autocesta da se dobar dio njihova dosadašnjeg sezonskog osoblja, posebno onog iz Slavonije, ove godine vrlo vjerojatno neće javiti na natječaj za blagajnike jer je dobar dio njih, boje se u HAC-u, već iselio iz Hrvatske u potrazi za nekim boljim životom.

Minimalni uvjeti

Zbrci s HAC-ovim natječajem za zapošljavanje potom dodatno pridonosi i oglas objavljen na stranicama HZZ-a gdje je isti natječaj za blagajnike podijeljen na šest natječaja, ovisno o mjestu obavljanja posla.

Ono što je posebno zanimljivo jest činjenica da se tim natječajima, za ista radna mjesta na različitim postajama, propisuju različite razine srednjoškolskog obrazovanja, iako je riječ o potpuno identičnoj vrsti posla i radnog mjesta.

Prema uvjetima sa stranica HZZ-a, osobe koje se prijavljuju na pozicije blagajnika u Županji, Vrbovskom i Novskoj morat će imati minimalno četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, a na blagajnama u Zagrebu, Zadru i Rupi moći će raditi i oni s trogodišnjom stručnom spremom.

Iz HAC-a poručuju kako su razlike u pojedinačnim natječajima izvan njihova utjecaja te kako je njihovo dodatno raspisivanje pod nadležnošću područnih ureda HZZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:05