RAT ZA POPULARNOST

U HDZ-u tvrde: Nije loše da predsjednica skuplja poene i na kritiziranju Vlade, ali njezine kritike premijer jako teško podnosi

 Goran Mehkek / Davor Pongračić / Hanza Media

Kritike koje je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila na račun Vlade Andreja Plenkovića, među ostalim i u vezi s kurikularnom reformom te pločom HOS-a, nisu izazvale previše iznenađenja u HDZ-u. U stranci kažu kako su takve kritike očekivane, pogotovo pogledaju li se u kontekstu reizbora Grabar-Kitarović, odnosno njezine bitke za još jedan mandat na Pantovčaku.

- Ovo je, možda, prvi put da je predsjednica bila tako otvorena u kritikama i sigurno će toga biti sve više. Svi znamo da odnosi predsjednice i premijera nisu idilični, no ne vjerujem da će to dovesti do nekog većeg sukoba između njih. Moglo se očekivati da će ona političke bodove prikupljati i kritiziranjem Vlade, ali predsjednica nikada ne bi napravila nešto što bi destabiliziralo Vladu - smatra istaknuti član HDZ-a.

Prvi koraci

Drugi naš sugovornik, komentirajući izjave predsjednice o kurikularnoj reformi gdje je otvoreno stala na stranu ministrice Blaženke Divjak, kaže da predsjednica mora tako nastupati.

- Da bi osvojila drugi mandat bit će joj potrebno šire biračko tijelo, dakle, ne samo glasači HDZ-a i naši simpatizeri, pa su takve njene izjave razumljive - kaže ovaj član HDZ-a. Dodaje kako je slično i s njenim kritiziranjem Plenkovićeve politike prema Ukrajini.

Put u Rusiju

- Predsjednica priprema svoj put u Moskvu i dobro je da onamo ode. No to je sve usuglašeno s Vladom - kaže naš sugovornik. Međutim, ne slaže se s nekim predsjedničinim izjavama, posebno s onom da bi voljela umjesto premijera Plenkovića ići na sjednice Europskog vijeća.

- To nije uobičajeno. Na sjednice Europskog vijeća obično ide premijer. Tako je bilo i prije. Ako se sjećate, u vrijeme dok je šef države bio Ivo Josipović, on je možda samo jednom bio na sjednici Europskog vijeća, dok je na ostale išao tadašnji premijer Zoran Milanović - komentirao je naš sugovornik.

Iako HDZ-ovce kritike s Pantovčaka ne brinu previše, ističu kako one posebno smetaju samom Plenkoviću.

- Premijer, inače, teško podnosi bilo kakvu kritiku na svoj račun, a kad one dolaze od predsjednice, to mu posebno smeta - ispričao je jedan član HDZ-a, dobro upućen u odnose u vrhu. Kaže kako se to moglo najviše primijetiti kad je predsjednica nedavno izjavila kako su brojke o padu nezaposlenosti krive.

Glavne zamjerke

Podsjetimo, osim spomenute kurikularne reforme te sjednica Europskog vijeća i kritika na račun Plenkovićeve politike prema Ukrajini, predsjednica Grabar-Kitarović u intervjuu za N1 televiziju Vladi je zamjerila još tri stvari.

Jedna od njih je ploča HOS-a jer je predsjednica izjavila kako sa sadašnjim rješenjem premijera Plenkovića nitko nije zadovoljan. Kritizirala je i kažnjavanje mladića iz Poreča zbog povika “HDZ lopovi”, rekavši kako je protiv bilo kakvog verbalnog delikta, a zamjerila je Vladi i što ne radi dovoljno na rješavanju problema demografske krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:01