GLAS KONCILA O SMJENI HOLY, I VLADI

'U Hrvatskoj i dalje gospodare podobnost, klijentelizam, rođaštvo i interesi moćnih pojedinaca'

ZAGREB - Druga smjena ministra, odnosno ministrice ne baca lijepo svijetlo na vladajuću koaliciju, jer javnosti službeno nisu objavljeni pravi razlozi smjene, pa to ne ostavlja dojam ozbiljnosti i dovodi u pitanje stručnost i doraslost vlade koja je dobila mandat, ističe u komentaru "Imamo li korumpiranu vladu?" glavni urednik katoličkoga tjednika "Glas koncila" Ivan Miklenić.

Ocijenivši kako nije moguće opravdati postupanje u duhu političkoga protekcionizma koji je, kako se na sporan način otkrilo, iskazala bivša ministrica ( Mirela Holy), Miklenić smatra kako je pravi razlog njezine smjene u drugim stvarnostima.

Po njegovim riječima, u Hrvatskoj na opću štetu svih građana i dalje neumoljivo gospodare ideološko-politička podobnost, klijentelizam, "rođaštvo" i interesi moćnih pojedinaca, centara moći i skupina pa se Hrvatska, kako ističe, teško izvlači iz mentaliteta nekadašnjih tzv. samoupravnih interesnih zajednica, koje su počivale baš na dogovaranju, namještanju poslova i robe, na dogovornom neplaćanju potraživanja i slično.

Ocijenivši kako deklarativnim silaskom komunističkog sustava s vlasti i ustrojavanjem višestranačke države, u kojoj u gotovo svim strankama gospodare perspektivni kadrovi bivšega komunističkog režima te da stvarana moć upravljanja nikada nije posve prešla u ruke legalno izabranih nositelja vlasti, Miklenić napominje kako je time otvoren prostor da se pretežno bivši direktori pretvore u novopečene tajkune a da, premda je u društvu proklamirano slobodno tržište, i dalje funkcionira na principima nekadašnjih SIZ-ova.

"Gotovo nema važnije djelatnosti - u kojoj se vrte imalo veći novci - a da njome ne gospodare, i to na monopolistički način, interesne skupine, ponegdje čak i pojedinci, ili drugi centri moći", piše glavni urednik i dodaje kako i Ministarstvo zaštite okoliša "pokriva" djelatnosti u kojima se vrte veoma veliki novci, djelatnosti koje su na svoj način privatizirale određene interesne skupine pa je logično da one ne žele nikakve promjene.

Podsjetivši kako je ministrica (Mirela Holy) dirnula u financijski krupne interese te dobivala i prijetnje te da joj je vlada ipak okrenula leđa, Miklenić je upitao nije li to više nego očit znak da se aktualna vlast bez pridržaja priklonila interesnim skupinama i lobijima?

Smatra kako je slično priklanjanje aktualnih vlasti na štetu običnih građana, iskazano i u prijedlogu Zakona o obveznom osiguranju u prometu, kad je vlada stala na stranu krupnoga kapitala. "Tvorci zakonskog prijedloga njim su iskazali nevjerojatnu bešćutnost prema žrtvama u prometnim nesrećama, obiteljima žrtava, očito se uzdajući u pomoć onih kojima namještaju takve pogodnosti ako se i njima samima ili njima bliskima dogodi takva nesreća", ustvrdio je.

Ocijenivši kako je tragično i etički nedopustivo da državne vlasti pogoduju nositeljima krupnoga kapitala glavni urednik Glasa koncila je upitao, jesu li nositelji aktualne vlasti svjesni razmjera svoje korumpiranosti ako su ih ti lobiji kupili, odnosno razmjera neodrživosti takve politike?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:48