SUMNJA NA SALMONELU

U HRVATSKOJ JE U TIJEKU LOV NA POLJSKA JAJA 'Prikupljamo ih od kupaca, a onda čekamo da nam država kaže što ćemo s njima'

Čekamo odluku Ministarstva poljoprivrede, čim nam pošalje svoju odluku, postupit ćemo po njoj
 Jure Mišković / HANZA MEDIA

Slučaj masovnih prijava salmonele u Europskoj uniji rezultirao je povlačenjem svih jaja poljskog proizvođača koja su se, među ostalim, prodavala i u Hrvatskoj.

Cijeli slučaj na noge je podignuo EU, a kod nas se posebno pratio zbog smrti petogodišnjeg dječaka kod kojega je dokazana prisutnost salmonele. Iako se ne može sa sigurnošću tvrditi što je uzrok smrti dječaka iz Bregane, jaja su maknuta s polica.

Iz Mesne industrije braća Pivac kažu da je u tijeku skupljanje jaja od kupaca koji su ih kupili u trgovačkim centrima. Pretpostavljaju da će taj posao biti odrađen do sredine tjedna. No, što će biti s povučenim jajima i na koji način će se tretirati, još uvijek nije poznato.

- Čekamo odluku Ministarstva poljoprivrede o tome što dalje s jajima, ni mi još ne znamo idu li na uništavanje ili se vraćaju proizvođaču. Čim nam Ministarstvo pošalje svoju odluku, postupit ćemo po njoj - kažu iz Pivca.

Poljski veleposlanik u Hrvatskoj Maciej Szymanski rekao je da je 20. listopada Poljska dobila obavijest iz Nizozemske da su detektirali Salmonellu enteritidis.

- Pokazalo se da su jaja iz te tvrtke bila izvezena u Nizozemsku, Belgiju i Hrvatsku. Naš glavni veterinar odmah zabranio prodaju jaja iz te tvrtke - dodaje Szymanski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:47