REVIZIJA NA EKONOMSKOM FAKULTETU

U neupotrebljive studije utrošena 13,4 milijuna kuna. 11 studija potpisao je Tipurić

Istražili smo sve sumnjive detalje ugovoranja studija, od kojih su mnoge ocijenjene - neupotrebljivima
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Državna revizija s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu odnijela je nedavno 33 studije u vrijednosti od 35,198.446 kuna izrađene u razdoblju od 2004. do 2009. kada su dekani Fakulteta bili prof. dr. Ivan Lovrinović i Darko Tipurić. Sam Tipurić potpisuje 11 spornih studija, a Lovrinović pet. Da Državna revizija istražuje pojedine projekte na Ekonomiji, Jutarnji je otkrio još 6. prosinca 2010., kada smo iznijeli nazive, naručitelje i iznose, a sada donosimo pregled svih 33 sporna projekta.

Dioba 14 profesora

Podaci koje smo dobili putem službenih odgovora tvrtki i institucija, naručitelja tih studija, pokazuju da je njih 10 u potpunosti ili većim dijelom neiskorišteno. Zbroj iznosa koje su naručitelji platili za neupotrebljive studije je pozamašan - 13,430.000 kn!

Od nekolicine naručitelja smo neslužbeno, u telefonskom razgovoru, doznali da su studije bile “amaterski izrađene i beskorisne”.

Od projekata koje je radila skupina profesora uime fakulteta sama je insititucija zaradila tek 5,279.767 kuna, što je samo 15 posto novca kojim su plaćene 33 studije. Preostalih oko 30 milijuna podijelilo je 14 voditelja studija sa svojim suradnicima, pa se čini da je mnogima ime Fakulteta poslužilo samo kao paravan za dobru zaradu. Na koji je način novac dijeljen zanima i državnu reviziju.

Istražili smo sve sumnjive detalje oko ugovoranja studija od kojih su mnoge ocijenjene - neupotrebljivim. U nekim slučajevima studije su propale iz razloga što projekti za koje su rađene nikada nisu realizirani. U tim slučajevima nisu krivi oni koji su studije izradili, ali je novac koji su naručitelji ( HEP, Hrvatske šume, razna ministarstva i druge institucije koje se velikim dijelom financiraju iz državnog proračuna) za njih platili nepovratno je izgubljen. Za neke studije ni sami naručitelji ne znaju što se s njima dogodilo. U HEP-u su nam, tako, na naš upit što je sa studijom o privatizaciji te tvrtke koju je radio Darko Tipurić u jednoj rečenici odgovorili kako o tome nemaju nikakvih saznanja?!

Nepotizam i veze

Za neke skupo plaćene studije USKOK je prije dvije godine ustvrdio kako su se mogle besplatno skinuti s interneta. Istražitelji sumnjaju kako su te studije bile samo paravan za izvlačenje novaca iz državnih i javnih poduzeća i institucija. Tipurić je u međuvremenu smijenjen s mjesta dekana zbof afere s ljetnom školom, ali i dalje radi kao profesor na fakultetu.

Neki su profesori odmah nakon obavljenog posla zasjeli na visoke funkcije upravo u tvrtkama koje su studiju naručile! Primjerice, Ivo Družić koji je bio autor četiri studije za Grad Zagreb i Zagrebački holding nedavno je postao predsjednik Nadzornog odbora Holdinga.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:00