BLAGOSLOVIO SISAČKI BISKUP

U Selima kod Siska otvoren prvi vrtić kojemu je osnivač jedna biskupija

Vlado Košić
 Bruno Konjević / CROPIX

Dječji vrtić "Sveta Marija Magdalena" u Selima kod Siska, prvu odgojno-obrazovnu ustanovu Sisačke biskupije, otvorio je u ponedjeljak i blagoslovio sisački biskup Vlado Košić, a pohađat će ga dvadesetero djece.

To je 54. vjerski vrtić u Hrvatskoj, ali prvi i zasad jedini kojemu je osnivač jedna biskupija. Vrtić je smješten u Pastoralnom centru Župe sv. Marije Magdalene u Selima kod Siska, a u njegovo uređenje i opremu Sisačka biskupija je uložila oko 700.000 kuna, izvijestila je ta biskupija.

Kako je istaknuto, posebno radosni bili su roditelji i dvadesetero njihove djece, prvi polaznici vrtića, koji su svojom pjesmom i plesom oplemenili sam čin otvorenja.

Ravnateljica s. Krešimira Katarić zahvalila je biskupu što je imao hrabrosti i vjere u Božju providnost da se upusti u rizik osnivanja dječjeg vrtića te je pozvao sestre milosrdnice na suradnju u ostvarenju tog djela.

Otvarajući vrtić, biskup Košić čestitao je s. Krešimiri i svima koji su uložili svoje vrijeme i znanje kako bi taj projekt zaživio, ističući kako će taj vrtić imati sve odgojno-obrazovne sadržaje kao i redoviti vrtići uz dodatni vjerski odgoj. Podsjetio je da je po Vatikanskim ugovorima i lokalna samouprava dužna u svojim vrtićima omogućiti djeci roditelja koji to žele vjerski odgoj u predškolskim ustanovama. Biskup je izrazio i želju da se jednoga dana u Sisku osnuje i katolički školski centar s osnovnom i srednjom školom.

Na otvorenju su bili i generalni vikar te biskupije mons. Josip Ćorić, kancelar mons. Marko Cvitkušić, domaći župnik preč. Mato Sukalić, provincijalna glavarica Zagrebačke provincije Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije sestara milosrdnica s. Marija Elizabeta Peršić, voditeljica službe za predškolski odgoj i obrazovanje pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Marija Ivanković, mnogi svećenici i časne sestre te predstavnici javnoga i političkog života grada Siska i Sisačko-moslavačke županije.

Sisački biskup Vlado Košić osnovao je taj vrtić na blagdan sv. Benedikta zaštitnika Europe, 11. srpnja ove godine.

U dekretu o osnivanju biskup je istaknuo: „Naša je kršćanska dužnost brinuti se za učvršćenje i napredak hrvatskih katoličkih obitelji te im pomagati duhovno, a koliko je moguće i materijalno jer ni Crkve ni naroda nema bez zdravih i čvrstih obitelji. Posebno je važno brinuti se o djeci jer je loša demografska slika u čitavoj Hrvatskoj pa smo svi dužni poduprijeti obitelji s djecom. Stoga sam odlučio osnovati ovaj dječji vrtić čija je briga skrbiti se za djecu i time i za obitelji u našoj Biskupiji“.

Također je naveo da će se dječji vrtić „Svete Marije Magdalene“ ravnati po svim normama propisanima Zakonom o ustanovama i Zakonom o predškolskom odgoju i naobrazbi RH, te ispunjavati sve propisane standarde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:43