KOLAPS

U subotu dolazi Putin, nemojte na put, predviđaju kolone duge i do 50 kilometara!

 Reuters, Hanza Media

Svi koji ikako mogu neka izbjegnu putovanje prema moru u subotu, 30. srpnja. Ako baš moraju krenuti na put, neka budu jako strpljivi jer se očekuju enormne gužve na prometnicama prema moru tijekom cijelog dana.

Osim što je riječ o udarnom turističkom vikendu, dva dana prije početka Ferragosta u Italiji, velike prometne gužve prouzročit će posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Sloveniji.

On 30. srpnja dolazi u Ljubljanu, zbog čega će gotovo cijelu subotu biti zatvoren tunel Karavanke te autocesta od austrijsko-slovenske granice do Ljubljane.

U Hrvatskim autocestama i Hrvatskom autoklubu upozoravaju vozače da će zatvaranje prometnice koja povezuje sjevernu Europu s Hrvatskom prouzročiti velike gužve na autocesti Zagreb - Goričan, Zagreb - Macelj, zagrebačkoj obilaznici te na autocesti Rupa - Rijeka.

HAK najavljuje da se na naplatnim postajama Zaprešić i Sveta Helena kolone očekuju već od 6 sati, koje će se zatim slijevati zagrebačkom obilaznicom (A3) prema Jankomiru, odnosno Buzinu da bi se spojile na naplatnoj postaji Lučko.

Najveći pritisak vozila očekuje se upravo na autocesti Goričan - Zagreb, s obzirom na to da slovenski Prometno-informacijski centar svim vozačima preporučuje da iz smjera zapadne i sjeverne Europe prema Hrvatskoj upute preko Trsta, Graza ili preko Mađarske prema Goričanu. Prema najcrnjem scenariju, u određenom je trenutku moguće formiranje kolone vozila od naplate Sv. Helena do naplate Lučko, što je oko 50 kilometara.

HAK, pak, svima koji u u subotu, 30. srpnja, iz Hrvatske kreću prema sjevernoj Europi savjetuju da koriste najprotočniji pravac, a to je autocestom A4 Zagreb - Goričan prema graničnom prijelazu Goričan, zatim kroz Mađarsku prema Sloveniji, Lendavi i dalje prema Austriji. Drugi mogući pravac je autocestom A2 Zagreb - Macelj preko graničnog prijelaza Macelj prema Mariboru, no na tom su dijelu radovi između graničnog prijelaza Macelj i Ptuja.

Pravac za sve koji iz Hrvatske idu prema Italiji je autocesta A6 Rijeka - Zagreb, prema graničnim prijelazima Rupa ili Pasjak i dalje prema Italiji.

Kako je riječ o najfrekventnijem turističkom vikendu, u HAC-u gust promet očekuju već u petak.

-------------------------------------------

Putin otkriva spomenik ruskim vojnicima poginulim u Sloveniji

Ruski predsjednik Vladimir Putin stiže u subotu 30. srpnja u jednodnevni posjet Sloveniji. Putin dolazi u Sloveniju u 13 sati iz Moskve te će se odmah nakon slijetanja na Brnik uputiti na Vršič, gdje će sudjelovati na “memorijalnoj ceremoniji” u povodu 100. godišnjice gradnje “ruske kapelice”. Naime, ruski vojnici zarobljeni u Prvome svjetskom ratu sagradili su kapelicu za svoje suborce koji su poginuli u snježnoj lavini u ožujku 1916. Predviđeno je da kod kapelice ruski predsjednik održi prigodni govor, a nakon toga će na ljubljanskom groblju Žale otkriti spomenik ruskim i sovjetskim vojnicima poginulima u Sloveniji u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

No, dolazak ruskog šefa države neće se ograničiti samo na “komemorativni posjet” jer će se, kako su najavili u Kremlju, obaviti i službeni razgovori “u odabranom i uskom krugu”.

- Posjet bih podijelio u dva dijela: komemorativni i radni - rekao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov. (Vlado Vurušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:37