IN MEMORIAM

U SUBOTU POSLJEDNJI ISPRAĆAJ LEGENDE Milić i Šprajc dirljivim se riječima oprostili od Svilana

Otvorio je neka nova poglavlja zabave, bio prethodnica brojnih današnjih magazina, radio i po čitave dane, ali nikada nije prelazio granicu dobrog ukusa, kažu suradnici
Siniša Svilan
 Pedja Milosavljevic / STARSPORT

- Siniša je bio pravi primjer ‘self maid mana’. Cijeli svoj život taj čovjek je radio, a nijedan posao nije mu bio ispod časti. Počeo je raditi kao klinac u brodogradilištu u Trogiru, nastavio dolaskom u Zagreb, kada se zaposlio kao novinar. Njegov radni dan trajao je od devet sati ujutro do ponoći, a čak i na kavama s prijateljima tražio bi, a ponekad i pronalazio teme za svoje emisije. Kaže to Goran Milić, dugogodišnji prijatelj pokojnog televizijskog urednika Siniše Svilana, kojeg je Svilan često isticao kao čovjeka koji je njegov novinarski uzor.

ŽIVIO ZA TELEVIZIJU - Netko sa strane mogao bi reći da smo se nas dvojica bavili različitim vrstama novinarstva, ali to nije točno. Obojica smo se bavili ljudima. Siniša je jako volio televiziju, živio je za nju, ali jako je volio i ljude. Znao ih je saslušati, razumjeti, a ako je nekome mogao pomoći, onda bi to i učinio. Bio je pristojno odgojen čovjek, borac pun energije, pravi mali div čiji je baš svaki projekt imao visoku gledanost. Na televiziju je uveo jedan, naoko, pučkoškolski način komunikacije, koji je zapravo težak za izvedbu, ali iznimno prijemčiv za publiku. Imao je genijalne ideje, a znao ih je i provesti - prisjeća se Milić, koji je Svilana upoznao devedesetih godina u Zagrebu. U to doba otprilike seže i Svilanovo poznanstvo sa Zoranom Šprajcom.

- Došao je jednog jutra na HTV, onakav sav raščupan, u redakciju emisije ‘Dobro jutro, Hrvatska’ u kojoj sam ja radio već godinu dana i snažnim dalmatinskim naglaskom i svojim poprilično piskutavim glasom pojasnio da je on naš novi kolega. Bio je desetak godina stariji od nas,i mislili smo, iskreno, da neće dugo opstati u našoj redakciji. No, samo tjedan dana poslije svi smo shvatili da ima više elana, energije i ambicije od svih nas - iskreno govori Šprajc, koji je RTL-ov Direkt u četvrtak zaključio viješću o Svilanovoj smrti, s “knedlom u grlu”.

INTERVJU SA STOLICOM - Svilan je otvorio nova poglavlja zabave, ne samo na televiziji. Bio je prethodnica mnogih naših današnjih magazina i TV emisija. Bio je kralj provokacije, ali nikad nije prelazio granice javnog servisa - kaže Marija Nemčić, s kojom se slaže dugogodišnji Svilanov suradnik, HTV-ov novinar i urednik Danijel Despot.

- Znao je napraviti temu doslovce ni iz čega. Sjećam se jednom, kad nam u emisiju, unatoč obećanjima, nije došla Iva Majoli. Dok smo mi očajavali i pitali se što ćemo sad, Siniša je mrtav-hladan izvukao stolicu, postavio je na scenu u televizijski studio i umjesto s Ivom napravio intervju sa stolicom kojoj je postavljao provokativna pitanja na koja, naravno, nije dobio odgovor. O toj se emisiji tjednima pričalo - kaže Despot, koji je sa Svilanom pune četiri godine surađivao u “Glamour Caffeu”. Posljednji ispraćaj Siniše Svilana bit će danas (subota) na groblju u Trogiru u 19 sati.

Vijest o Svilanovoj smrti potresla je i Mariju Nemčić, dugogodišnju televizijsku urednicu, na čiji se poziv Siniša Svilan 2001. godine s Mreža TV-a sa svojim popularnim showom “Glamour Caffeom” vratio na HTV.

- Sve što je radio, radio je potpuno drugačije od drugih. A radio je uvijek. Znali bismo razgovarati, a on bi jednim okom, tijekom tog razgovora, gledao sa strane da mu ne promakne neka dobra tema. Pamtit ću ga kao energičnog, veselog i beskrajno emotivnog čovjeka. Sve je primao i doživljavao s puno emocija, i pobjede i poraze, i možda je to sve na kraju bilo previše za njegovo srce - kaže Marija Nemčić, koja Svilanovu eru na javnoj televiziji pamti po novom i drugačijem pristupu zabavi.

PROČITAJTE I OSTALE ZANIMLJIVE TEME U SUBOTNJEM BROJU JUTARNJEG LISTA, KOJI NA ČAK 148 STRANICA DONOSI ČAK TRI PRILOGA - MAGAZIN, NEKRETNINE I GLORIU IN:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:39