EINSTEINOVA UCJENA

UCJENA NAJVEĆEG GENIJA U POVIJESTI ‘Dajte novac za atomsku ili ću objaviti kako se ona izrađuje’

Otkriveno pismo koje je znanstvenik poslao predsjedniku Rooseveltu

Mađarsko-američki znanstvenik Leo Szilard, čovjek iza Projekta Manhattan i razvoja atomske bombe, i njegov stari prijatelj i kolega Albert Einstein koristili su ucjenu kako bi progurali razvoj nuklearnog oružja.

Szilard je, kako je poznato, prije 75 godina nagovorio Einsteina da potpiše pismo upućeno američkom predsjedniku Franklinu Rooseveltu u kojem upozorava na opasnost od mogućnosti da nacisti prvi izume nuklearnu bombu.

Slavno ime

Szilard je strahovao da njegova relativna anonimnost neće dovesti do željenog učinka pa je iskoristio slavu i ugled svog prijatelja iz studentskih dana u Berlinu. No, to pismo nije jedino koje je dvojac poslao američkom vrhu. - Bijela kuća je dobila još dva pisma, od kojih je najzanimljivije posljednje jer sadrži svojevrsnu političku i znanstvenu ucjenu - objasnio je William Lanouette, autor Szilardove biografije “Genij u sjeni”. Szilard je, piše Lanouette, dok je živio u Londonu, došao na ideju o nuklearnoj lančanoj reakciji koju je iduće godine patentirao. 1939., kad je Szilard živio u SAD-u, njemački su znanstvenici došli na korak do izrade bombe. Szilard se sastao s Einsteinom i tada je nastalo slavno pismo upućeno Rooseveltu. No, vrijeme je prolazilo, a novac nije stizao. Szilard se ponovno javio Einsteinu i predložio mu da, ako vlada ne počne financirati projekt, objave članak o načinu izrade u jednom znanstvenom časopisu.

Pritisak na vladu

“Za dvojicu idealista, vrlo je zanimljivo da su pribjegli prijetnji da će objaviti informacije o izradi bombe i staviti ih na pladanj nacistima”, kaže Lanouette. Vlada je ozbiljno shvatila prijetnju i hino odobrila financiranje Projekta Manhattan. No, kako je projekt napredovao, Szilard je počeo dvojiti o njemu. Nakon rata se angažirao na zaustavljanju širenja atomske bombe, koristeći, među ostalim, i pisanje satira. U jednoj je pisao o suđenju njemu kao ratnom zločincu nakon ruske pobjede u Trećem svjetskom ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:21