POSTAVILI 10 ZAHTJEVA VLADI

ULTIMATUM OBITELJSKIH LIJEČNIKA: DOKTORI PRIJETE BIJELIM ŠTRAJKOM! 'Ne želimo raditi drugu smjenu, dosta je rada subotom, hoćemo manje pacijenata...'

 
Ilustracija
 CROPIX

“Tražimo da se napravi košarica usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na koju bi pacijenti imali pravo bez plaćanja, kao što je to učinjeno za stomatološku zdravstvenu zaštitu, zatim da u sustav PZZ-a ne mogu ući liječnici koji nisu barem specijalizanti obiteljske medicine, omogućavanje svim liječnicima PZZ-a da imaju privatnu ordinaciju s ugovorom s HZZO-om, rad bez kontrasmjene s radnim vremenom od 8 do 16 sati i bez rada subotom, prenamjenu domova zdravlja u dijagnostičke centre i za palijativnu skrb, tijekom godišnjih odmora primali bi se samo hitni pacijenti kolege kojega se mijenja.

Traži se i mogućnost zapošljavanja dodatnih liječnika u ambulanti PZZ-a, produljenje radnog vijeka za liječnike do 70. godine života, osnivanje liječničke komore PZZ-a...”

Bolji status

Dio je to zahtjeva koje obiteljski liječnici, ginekolozi, pedijatri i stomatolozi zaposleni u primarnoj zdravstvenoj zaštiti namjeravaju uputiti ovaj tjedan radnoj grupi Ministarstva zdravstva za izradu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Traže da oni uđu u nova zakonska rješenja ne bi li, kako kažu, poboljšali svoj status s obzirom na to da rješavaju 80 posto zdravstvenih problema građana, i to namjeravaju braniti vrlo žestoko.

“Krenu li zakonske izmjene u krivom smjeru, organizirat ćemo jednodnevni tzv. bijeli štrajk, što znači da ćemo biti na svojim radnim mjestima, ali nećemo raditi, osim što ćemo pomoći hitnim pacijentima”, kaže dr. Josipa Rodić, predsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite (HUKPZZ).

Nedostatak liječnika

Na nedavnom skupu u Zagrebu upravo oko prijedloga zakonskih izmjena liječnici su upozorili da traže ukidanje koncesija za ordinacije, odnosno da svi liječnici PZZ-a mogu imati privatne tzv. ugovorne ordinacije za koje će oni sklapati ugovore s HZZO-om. Odlaskom u mirovinu liječnik bi, kažu, trebao dobiti “obeštećenje” za uloženo u ordinaciju, a prostor bi ostao u vlasništvu domova zdravlja.

Također liječnici PZZ-a smatraju da bi trebali imati osmosatni radni dan i raditi od 8 do 16 sati, što znači da ne bi bilo tzv. kontrasmjene i ne bi trebali raditi subotom. Nedostatak liječnika u ovom trenutku u PZZ-u nadoknadio bi se produljenjem radnog vijeka liječnika do 70. godine, a ne da po sili zakona moraju u mirovinu bez obzira na to što bi objektivno mogli i dalje raditi.

Upozorili su i na činjenicu da im se trenutačno ne plaća cijeli posao koji odrade za pacijente, a nekim liječnicima zbog toga prihod može biti manji i 30 do 40 posto.

“Zbog toga toga držimo da bi se trebala izraditi košarica usluga koje će za pacijente plaćati HZZO, a ne da mi financiramo besplatno zdravstvo”, kaže dr. Marija Divić, koordinatorica HUKPZZ-a za južnu Hrvatsku.

Veća briga

Liječnici traže da se smanji broj pacijenta po jednom liječničkom timu, odnosno da obiteljski liječnici imaju do 1400 pacijenata, ginekolozi do 4500, a pedijatri do 850 djece jer se u suprotnome ne mogu dovoljno posvetiti svojim pacijentima i njihovim problemima.

Ovisnost o domovima

Koncesionari su zaključili da novi zakon primarno mora riješiti njihovu dosadašnju “ovisnost” o domovima zdravlja koja, prema njihovu mišljenju, nije u interesu ni pacijenta, ni liječnika.

Žele posebnu Komoru primarne zdravstvene zaštite

Rezultati provedene ankete među liječnicima primarne zdravstvene zaštite govore da im se treba omogućiti osnivanje posebne komore u kojoj bi uz obiteljske liječnike, ginekologe i pedijatre trebali biti i stomatolozi.

Prema anketi u kojoj se zasad 1147 liječnika PZZ-a izjasnilo da želi svoju komoru, njih 93 posto reklo je da je nezadovoljno načinom zastupanja njihovih interesa, odnosno kako to trenutačno čine Hrvatska liječnička komora i Hrvatska komora dentalne medicine. Liječnici drže da bi članstvo u komori trebalo biti dragovoljno i ne slažu se s povećanjem članarine koju je HLK bila opravdala besplatnom policom osiguranja od odgovornosti za koju “primarci” kažu da im je nepotrebna jer već imaju svoja osiguranja.

Među liječnicima koji su se odazvali anketi, njih 95 kaže da bi izabralo “svoju” komoru PZZ-a. Upozorili su da je HLK trebala zaštititi liječnike iz tzv. afere Farmal i da nije trebala pokretati disciplinske postupke protiv njih. (G.J.)

10 zahtjeva Vladi

1. uvesti košaricu usluga

2. 8-satno radno vrijeme u jednoj smjeni

3. bez rada subotom

4. privatizacija ordinacija

5. primanje samo hitnih pacijenata tijekom godišnjeg

6. produljenje radnog vijeka do 70. godine

7. osnivanje liječničke Komore PZZ-a

8. mogućnost zapošljavanja dodatnih liječnika u ordinacijama PZZ-a

9. priznavanje specijalizacije liječnicima PZZ-a s deset godina staža

10. manje pacijenata po liječničkom timu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:45